Visszavonult az angol válogatott középpályás

Publikálás dátuma
2017.06.29. 07:57
FOTÓ: GETTY/SCOTT HEAVEY

Scott Parker bejelentette, hogy visszavonul az aktív labdarúgástól. A Charltonban, a Norwich Cityben, a Chelsea-ben, a Newcastle-ben, a West Hamben, a Tottenhamben és legutóbb a Fulhamben szereplő játékos 36 évesen akasztja szögre a stoplist. Parker pályafutása során 18 alkalommal lépett pályára az angol válogatottban, amellyel részt vett a 2012-es Európa-bajnokságon is.

Szerző

Kontra - Reformok, de miért?

Másfél évszázados múltra tekint vissza a labdarúgás szabályzata, és még tartja magát. Időnként ugyan történtek finomítások, amelyek az előnyére szolgáltak, de a gerinc nem változott. Talán ennek is köszönhető a sportág töretlen népszerűsége.

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) legújabb elképzeléseivel alaposan felforgatna mindent. Ahogy várható volt, a javaslatok nagy vihart váltottak ki a futballban élők, és az iránta érdeklődők körében. Dúl a vita, de egyelőre olybá tűnik, a módosítást ellenzők tábora a nagyobb. Felteszik a kérdést: reformok, de miért?

Nehéz elképzelni, hogy kilencven perc helyett hatvan legyen a játékidő. A változtatást javaslók azt szeretnék, hogy ez az egy óra tiszta játékidő lenne. Ha labda az alapvonalon, vagy az oldalvonalon túlra kerülne, máris megállna az óra. De állna az óra más esetekben is, amíg ismét játékba kerül a labda? Ki mérje az időt? A játékvezető, vagy legyen zsűri? Ki tudja, hogy az óra állítgatásokkal meddig tartana egy mérkőzés. A szabadrúgásnál, és a szögleteknél akár vezethetné is a játékos a labdát, nem kellene lőnie, vagy a passzolnia, megszűnne a kettős érintés. Ha a tizenegyest kiütve hárítja a kapus, ismét állna az óra. És akkor itt van a videóbíró, amely eddigi kísérleteit is vegyes fogadtatás övezte.

Kérdések sokasága, ám a válaszokból nem arra lehet következtetni, hogy tervezett reformok maradéktalanul a labdarúgás hasznára lennének. Igaz, ezek csak elképzelések, a felmérések után születne döntés arról, mi valósul meg. Ez azonban még hosszú időt vesz igénybe.

A világ folyamatosan változik, illik haladni a korral, de akadnak kivételek. A futball is a kivételek közé tartozik tradicionális szabályaival, és ez adja a varázsát másfél évszázada.

Mindenkit elvarázsolnának

Publikálás dátuma
2017.06.29. 07:53

A háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Kormos Villő gőzerővel készül a közelgő vizes világbajnokságra.
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

– Hogy állnak a felkészüléssel?

– Május eleje óta a Duna Arénában tudunk edzeni, így könnyebb megszokni a fényeket, a környezetet. Örömmel vettük birtokba a tornatermet is. Ez egy régi űrt tölt be számunkra, hiszen az alapokat, a jó technikát és a képességek fejlesztését csak egy ilyen tornateremben lehet elsajátítani. A külföldi ugrók ugyanannyi időt vagy többet töltenek el a speciálisan kialakított helyiségben, mint a vízben. Ez most már nekünk is lehetséges.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?

– A vb-re teljesen új ugrásokkal készülünk, az eddig ötféléből mindössze egyet tartunk meg, míg a többi sokkal nehezebb lesz az eddigieknél. A célunk a döntőbe jutás.

– Mennyi munkája van a három olimpiai felkészülésben és a három Eb-bronzban?

– Tizenkilenc éve ugrom, az elején még kevesebb edzésem volt, ahogyan azonban bekerültem az ifi-válogatottba, onnantól kezdve heti 9-11 alkalommal kellett már gyakorolni. A gimnáziumig “edzés-iskola-edzés” volt a napirendem, de az egyetemen is hasonlóan nézett ki a program. A diplomák megszerzését követően már jobban előtérbe tudtam helyezni a sportot, több idő maradt a regenerációra és kiegészítő edzésekre. Emellett már tevékenykedem a szakmám területén is (formatervező-mérnöki végzettséggel rendelkezik - a szerk.) és fejlesztem magam, hogy lassan belelendülhessek a civil életbe.

– Mekkora lendületet nyújt, hogy hazai közönség előtt, ennyi magyarral a lelátón mutathatják meg, hogy mire képesek?

– A hazai Európa-bajnokságokból kiindulva nagyon pozitív emlékeim vannak a közönségről. Mindig lelkesen drukkoltak, akkor is, ha épp nem álltunk a legjobb helyen, hatalmas erőt adva a buzdításukkal. Remélem a világbajnokságra is sokan kilátogatnak, hogy élőben megnézhessék a legjobb ugrókat.

– Ha üzenhetne a szurkolóknak, mit kérne tőlük?

Azt, hogy érezzék jól magukat. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megmutathassuk a sportág szépségét, erejét, harmóniáját, s hogy minél többeket tudjunk elvarázsolni ezzel.