Nyögi a rezsicsökkentést - Tőkére vár az Alföldvíz

Publikálás dátuma
2017.06.30 07:23
Népszava fotó
Tovább kapálózhatnak az önkormányzatok az állóvízben, az állam nem segít. A négy déli-keleti megyét ellátó víziközmű-cég - társaihoz hasonlóan - nyögi a rezsicsökkentést.
600 millió forintos működési vesztesége is lehet évente a víziközmű-cégnek

A jelenlegi működési feltételek mellett évente 600 millió forintos veszteséggel képes ellátni feladatát az ország egyik meghatározó nagyságú víziközmű-cége, az Alföldvíz Zrt., amely csütörtökön tartotta közgyűlését Békéscsabán. Az előzetes hírek arról szóltak, hogy az állam 1,7 milliárd forintos tőkeemeléssel többségi tulajdonhoz kíván jutni a négy megyében szolgáltató önkormányzati tulajdonú cégben. Ez nem történt meg, ahogy az alapszabály-módosítás sem. A cég szakszervezete demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Alföldvíz Zrt. és az egész ágazat gondjaira.

Miskéri László: sorra maradnak el a karbantartási és a rekonstrukciós munkák

A munkavállalók tájékozatlanok, nem tudnak semmit a tervezett változtatásokról – mondta el Miskéri László, az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének titkára a csütörtöki békéscsabai sajtótájékoztatón, amelyet demonstratív szándékkal a cég közgyűlése előtt, annak helyszínén tartottak. Az érdekvédők attól félnek, hogy az állam többségi tulajdonába kerülő cégnél akár százan is elveszthetik a munkahelyüket a kiszervezések miatt. Ez történt annál az öt vizes cégnél, amelyben az állam meghatározó tulajdonossá vált.

Az Alföldvíz Zrt. pénzügyi mélyrepülése jól példázza az egész ágazat országos helyzetét. A vízi-közmű törvény elvette a díjmegállapítás jogát a cégeket tulajdonló önkormányzatoktól, és a 2011-es díjszabást alapul véve 10 százalékos mérséklést írt elő. A gondokat tetézte a közműadó, amely évi egymilliárd forinttal rövidíti meg a céget. A felügyeleti díj újabb évi százmilliós költséget jelent. Az Alföldvíz Zrt. szakszervezete levélben már 2013-ban a miniszterelnökhöz fordult, és ebben vázolták, financiálisan hogyan fog ellehetetlenülni a vízszolgáltatók tevékenysége. A pénztelenség miatt sorra maradnak el a karbantartási és a rekonstrukciós munkák, és csak a hibaelhárítás marad. Elérendő cél a munkahelyek megtartása és a jövedelmek emelkedése – szögezte le, jelenleg ugyanis az átlagbér nettó 120 ezer körül alakul náluk.

A Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megye 131 településen víziközmű-szolgáltatást végző Alföldvíz Zrt. tulajdonosai a szolgáltatási területükhöz tartozó önkormányzatok. A Népszava kérdésére Miskéri László évi 700-800 millió forintos működési veszteséggel kalkulált. A cégvezetés 600 millióval. A keletkező veszteségek finanszírozását nem tudják, és bizonyára nem is akarják tőkeemeléssel kiegyenlíteni a tulajdonos önkormányzatok. A helyhatóságok aligha lehetnek abban a helyzetben, hogy ekkora veszteséget évente „eltüntessenek.”

A csütörtökön kinevezett új vezérigazgató, Nagy László (korábbi vezérigazgató-helyettes) a közgyűlés után a Népszavának elmondta, mi nem történt meg a tulajdonosi tanácskozáson. Nem került sor az állami tőkeemelésre, így a tulajdonosi szerkezet egyelőre nem változott, továbbra is Békéscsaba a legnagyobb gazda: a város 32, míg az állam 28 százalékot birtokol, a maradékon a többi önkormányzat osztozik. Az állam nevében eljáró MNV képviselője nem indokolta a tőkeemelés elmaradását, de nem zárta ki, hogy ez a jövőben megtörténik. A cég üzleti tervét sem fogadták el csütörtökön, így a közgyűlést augusztus-szeptemberben újra össze kell hívni. (Hogy a hegyek vajúdnak, jelzi, hogy a csütörtöki a május 30-ai közgyűlés folytatása volt.) – Ha ebben az évben nem történik meg a tőkeemelés, a cég működése akkor sem kerül veszélybe – fogalmazott a posztján Csák Gyulát váltó új vezér. Erre biztosíték a cég jegyzett tőkéje, ami közel 4 milliárd forint, és 10 milliárdos éves árbevételük. Elnapolták az alapszabály-módosítást is, amely a kisebbségi tulajdonosok érdekeit védte volna.

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.