"Romboló gyűlölethullám" - Tízezrek tüntettek a G20 ellen (Fotógaléria)

Publikálás dátuma
2017.07.08 19:02

Fotó: /
Kisebb összecsapások történtek ugyan, de összességében békésen zajlott le szombat délután Hamburgban a G20-csoport és a globalizáció ellen rendezett baloldali felvonulás és nagygyűlés, amelyen a rendőrség szerint 50 ezren, a rendezők szerint 76 ezren vettek részt. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!  FOTÓK: Thomas Lohnes/Morris MacMatzen/Getty Images 

A rendőrség közleménye szerint mintegy 120 maszkos tüntető helyenként közelharcot vívott a rendőrökkel, rugdalták és zászlórudakkal ütötték a rendfenntartókat, majd különböző irányokba elfutottak. A felvonulás ezután a tervezett módon folytatódott. 

A Millerntorplatzon rendezett nagygyűlés közelében a rendőrök kiemeltek a tömegből néhány "felismert bűnelkövetőt", mire egyes tüntetők kövekkel kezdték dobálni őket. A rendőrök válaszul gumibotoztak és egy vízágyút is bevetettek. Négy rendőr megsérült, de továbbra is szolgálatképes maradt. 

Az ellentüntetésen a rendőrség szerint hatezren, míg a rendezők szerint tízezren vettek részt. Ez a demonstráció teljesen békésen zajlott le.  A rendőrség a csúcs idején 23 letartóztatási parancsot adott ki az erőszakos megnyilvánulások miatt, és 41 tüntetőt hosszabb időre őrizetbe vett. A péntek esti összecsapások nyomán - újabb adatok szerint - 118 rövidebb idejű őrizetbe vétel és 44 előállítás történt. A végső mérleget vasárnap adja közre a rendőrség. 

A hamburgi rendőrfőnök korábban azt mondta, sokkolta őt az a "romboló gyűlölethullám", amely csütörtök óta átcsapott a hanzavároson. "Azt üzenem, hogy G20 soha többé, és főleg nem Hamburgban" - nyilatkozott Oskar Zach a Reutersnek. 

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint "ezek nem tüntetők, ezek bűnözők" voltak. Több politikus bírálta a csúcs helyszínének megválasztását. "Fel kell tennünk a kérdést, hogy az állam, melynek monopóliuma van a biztonság és rend fenntartásának jogára, megfelelő tanácsokat kapott-e Hamburg választására" - jelentette ki Hans-Peter Uhl, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártjának, a bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) egyik tekintélyes parlamenti képviselője. 

Merkel védelmébe vette Hamburg választását, mondván, hogy hasonló csúcsértekezleteket tartottak más nagyvárosokban is, például Londonban, és nem fogadható el, hogy egyes városokat kizárjanak a helyszínek közül. Hamburgi lakosok, akik Merkel ígérete szerint kárpótlást fognak kapni, felháborodottan nyilatkoztak a rombolásról. "Merkel alábecsülte a tiltakozásokat. A legkevesebb, amit most meg kellene tennie, hogy ellátogasson Sternschanze (negyedbe), és lássa saját szemével a pusztítást" - mondta az 50 éves Kai Mertens a brit hírügynökségnek.

Szerző
2017.07.08 19:02

Lemaradt az augusztusi csillaghullásról? Mutatunk pár remek képet róla

Publikálás dátuma
2018.08.13 15:20

Fotó: AFP/ Ozkan Bilgin
A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, amely egy üstökös (leánykori nevén 109P/Swift-Tuttle) törmelékéből származik. Nevét a Perseus csillagképről kapta, látszólag ugyanis onnan érkeznek a hullócsillagok, a legtöbb minden augusztus 12-én vagy 13-án, az éjfél utáni órákban. Valójában ezek csak apró porszemek, amelyek óriási sebességük miatt elégnek a légkörben.
Szerző
2018.08.13 15:20

Szivárványszín zászlók alatt, kordonok mögött

A szervezők szerint 18 ezer ember vett részt a Budapest Pride felvonuláson, ahol az LMBTQ közösség jogaiért álltak ki.

Szerző

Megosztás
2018.07.07 18:47