Menekül az értelmiség - Erdogan folytatja a megtorlást

Publikálás dátuma
2017.07.16 13:09
Forrás: Euronews videó
Fotó: /
Tuba és Cevheri Guven életét a törökországi puccs örökre megváltoztatta. 2016. július 15-ig az isztambuliak átlagos életét élték két gyermekükkel, az akkor 8 éves lányukkal és 5 éves fiúkkal. Cevheri ismert újságíró és emberi jogi aktivista volt, felesége szintén újságíró az állami TRT televíziónál. Egy évvel a puccs után, egy teljesen más életet élnek, egy kis lakásban a görögországi Thesszalonikiben - tudósít az Euronews.

Megijedtünk, amikor meghallottuk, mi történik. Teljesen mindegy volt, hogy a puccs sikeres vagy sem, azt tudtuk, hogy a demokratákat börtönbe zárják. Ezért, ahogy értesültem a puccskísérletről, azonnal aggódni kezdtem a családom és a saját életem miatt is. Két nappal később, a kormányzó AK párt trolljai sorra töltötték fel a Twitteren azoknak az újságíróknak a nevét, akiket letartóztattak. Ezek után a rendőrség akcióba lendült, hozzánk háromszor jöttek. Egy hónapig bujkáltunk, a feleségem és én két különböző helyen, mert az újságírónőket is keresték. Majd úgy döntöttünk, hogy Görögországba menekülünk – mesélte Cevheri, miért is hagyták el hazájukat.

A férfit ismerték a török hatóságok. 2015-ben őrizetbe vették, mert publikált egy Erdogan-ellenes fotót egy magazinban. Két hónappal később a bíróság felmentette a vádak alól és elengedte. Most Thesszalonikiből küld cikkeket néhány török weboldalnak. Főleg az emberi jogok megsértéséről ír, közben pedig aggódik az otthon maradt rokonai miatt.

Cevheri néhány órát dolgozik naponta, az idő nagy részét pedig a családjával tölti. Sokat sétálnak a tengerparton. A család most biztonságban érzi magát, de Tuba, a feleség, nem tudja elfelejteni az utat Görögország felé. A határt tavaly szeptemberben illegálisan lépték át.

- A határhoz közeli Edirnébe mentünk, majd a Marica-folyón csónakkal keltünk át, így jutottunk Görögországba az embercsempészek segítségével. A rendőrségi fogdában négy napot töltöttünk, 14 napot pedig egy menekülttáborban. A gyerekeimmel utána Thesszalonikibe jöttünk. A lányom itt kezdte az iskolát, a fiam pedig az óvodát. A férjemnek nehéz volt otthagyni a munkát, az életünket és mindent nulláról újra kezdeni, de nem tehettünk mást – monda Tuba.

A Guven család menekültstátuszért folyamodott, közben pedig igyekeznek egy normális életet felépíteni. A gyerekek görög iskolába járnak, de gyakran találkoznak más török családokkal, akik szintén elmenekültek. Tuba lehetetlennek tartja, hogy egyszer visszatérjenek.

Az Euronews görög tudósítója elmondta: sok török család, amelyet kormányellenesnek bélyegeztek, vállalta a veszélyes utat Görögországba, a biztonságba. Még akkor is, ha aggódnak az otthon maradt szeretteik miatt, kötelességüknek tartják a világ elé tárni történetüket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök újdonsült "elvtársa":

Szerző
2017.07.16 13:09

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17

Trump most a közösségi médiának ment neki

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:22
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az elnök szerint a közösségi oldalak diszkriminálják a jobboldaliakat, egyenesen a cenzúra szót használta. A Facebbokot mások is támadják, de épp azért, mert nem teszi átláthatóvá, mi történt a 2016-os elnökválasztási kampányban.
Donald Trump amerikai elnök szombaton több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. „A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat – írta Trump, majd megjegyezte, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”. Egy harmadik bejegyzésében pedig leszögezte: „nincs még egy olyan hamishír-gyártó, mint a CNN vagy az MSNBC, és én mégsem kérem, hogy hagyjanak fel beteges magatartásukkal”. Trump már júliusban bejelentette: kormánya megvizsgálja a közösségi platformok gyakorlatát, amely szerinte elnyomja, alig láthatóvá zsugorítja konzervatív személyiségek vagy csoportok jelenlétét. Közben az NBC televízió szombaton hosszú riportot közölt arról, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban ugyan jelentős lépéseket tett az átláthatóság érdekében, de bizonyos információkat változatlanul visszatart. Így például a 2016-ban, az amerikai elnökválasztási kampány idején a platformon megjelent információk és közlőik kiléte továbbra sem kutatható. A közösségi oldalt működtető vállalat vezetése a múlt hónapban jelentette be, hogy akadémiai kutatóknak lehetővé teszi a hozzáférést az adatbázisához, tanulmányozhatóvá válik számukra, hogy kik, hogyan és mit osztanak meg platformon és így kutathatóvá válik az is, hogyan terjednek a kacsák, álhírek, a kifejezetten dezinformációs céllal megszerkesztett bejegyzések vagy reklámanyagok. A tudósok hozzáférhetnek olyan adatokhoz és cikkekhez, amelyeket legalább hússzor megosztottak, és tanulmányozhatják az adatokat megosztó felhasználók életkorát, nemét és lakhelyét is. A 2017 januárja előtti adatbázishoz azonban a szakemberek nem férhetnek hozzá. „Ezzel a döntéssel nyilvánvalóan azokat a legfontosabb adatokat zárják el a kutatók elől, amelyeket pedig minden szakember látni szeretne” – nyilatkozta az NBC-nek Sarah Oates, a Maryland Egyetem médiatanszékének Oroszországgal és orosz propagandával foglalkozó oktatója. A Facebook vezetői nem kommentálták az NBC riportját és nem nyilatkoztak döntésük okairól sem.
2018.08.19 08:22