Erdogan magát ünnepeltette

Publikálás dátuma
2017.07.17. 07:30

Törökországban a levert puccskísérletre emlékeztek. Az egy évvel ezelőtti események máig számos kérdést vetnek fel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmas pompával ünnepelte meg a puccskísérlet egy évvel ezelőtti leverését. A cél ugyan elvileg az volt, hogy július 15. a demokrácia ünnepe legyen, a török elnök azonban valójában azt várta el az ország polgáraitól, hogy mindenki a lába előtt heverjen. A puccskísérlet óta eltelt év ugyanis nem a demokráciáról szólt. Ankara igazi diktatúra benyomását keltette, ahol a kormányon lévők számára semmit sem jelent a hatalmi ágak szétválasztása.

Szombaton tízezrek gyűltek össze Isztambulban. Török zászlók hada lepte el a Boszporuszt, ahol az esti órákban emlékművet avattak az áldozatok tiszteletére. Azért éppen itt, mert a hídon haltak meg a legtöbben az egy évvel korábbi harcokban. A Boszporuszt időközben „Július 15. Mártírjaira” keresztelték át. Természetesen Erdogan sem hiányozhatott az isztambuli ünnepségről, ám csak szombat délután érkezett a metropoliszba, előzőleg ugyanis a ankarai parlament rendkívüli ülésén vett részt. Isztambuli beszédében azt közölte, rajta nem fog múlni a halálbüntetés visszaállítása.

Más török városokban is színpompás ünnepségeket rendeztek. A kormány lényegében kötelezővé is tette a megemlékezéseket, „a demokrácia őrzésére” szólította fel az embereket. Hogy mennyire fontos volt Erdoganéknak, minél többen menjenek az utcákra, az is jelzi: szombaton Isztambulban ingyenes volt a tömegközlekedés. A Turkcell mobilszolgáltató pedig, hogy az emberek békésen használhassák a világhálót a szabad ég alatt, egy gigabájtnyi ingyenes internetezést tett lehetővé.

Ankarát is ellepték a török zászlók, a falakra pedig a puccs valamely pillanatát ábrázoló plakátokat helyeztek el. Az ünneplés már pénteken este elkezdődött, amikor Binali Yildirim miniszterelnök beszédében a „hősies török népet” méltatta. Megnyugtatott mindenkit: a tetteseket „a lehető legkeményebben” büntetik meg.

Az eltelt egy év alatt azonban nem győződhettünk meg arról, hogy a büntetés valóban csak a tetteseknek járt ki. Több mint 50 ezren kerültek rács mögé, 150 ezer ember vesztette el a munkáját. A puccsért Fethullah Gülent, az Egyesült Államok-beli Pennsylvaniában élő prédikátort tették felelőssé, Washington azonban mindeddig nem volt hajlandó kiadni őt utalván arra, hogy bűnösségét semmi sem bizonyítja. Az azonban persze nem zárható ki, hogy valóban köze volt a katonai hatalomátvétel kísérletéhez. Erdogan és Gülen ugyanis sokáig szövetségesek voltak, később azonban egymás ellen fordultak, s váratlanul olyan felvételek bukkantak fel az interneten, amelyek az Erdogan család korrupciós ügyeiről lebbentették fel a fátylat.

A tisztogatás számokban
249 személy vesztette életét a puccsban
169 013 személy ellen indult bírósági eljárás
50510 embert tartóztattak le
4469 bírát bocsátottak el
149 médiát zártak be
269 újságírót tartóztattak le

A puccsal kapcsolatban azonban mindmáig teljes a bizonytalanság. Fuat Ugur, az Erdoganhoz közel álló török publicista már tavaly tavasszal figyelmeztetett egy készülő puccskísérletre. Hogy konkrét adatai voltak-e, vagy megrendelésre írta a cikket, titok homálya fedi. Öt nappal a puccs előtt pedig Erol Olcak, a török elnök kampánymenedzsere azt írta, nyáron megkezdődnek a tisztogatások, ami azért arra utal, hogy Erdogan keze is benne volt a tavaly júliusi eseményekben.

Az is tény, hogy a török titkosszolgálat is legkésőbb július 15-én értesült a készülő puccsról, de vezetője, az Erdoganhoz közel álló Hakan Fidan nem tett semmit. Minden jel arra vall, hogy az elnök előbb tudott a puccsról, mint azt állítja. Ő akkor azt közölte, testvérétől, az esti órákban értesült az eseményekről.

Így is lehet - Kanada kormányfőjéről neveztek el egy menekült-csecsemőt

Publikálás dátuma
2017.07.16. 16:56
Kanadának ez jutott -Trudeau miniszterelnök Libéria fővárosában, Monroviában egy általános iskolában, ahol egy kanadai segítő pr
Szíriai menekültek családjába született a kisbaba, akit hálából Kanadának a háborúk, éhínség, politikai üldözés elől menekülőkkel szembeni bánásmódjáért az ország első emberéről nevezte el.  

A BBC pedig közreadta a fotót, amint Justin Trudeau találkozik a baba Justin Trudeau-val.  ( teljes nevén: Justin Trudeau Adam Bilan)

Amióta Trudeau lett a miniszterelnök, több mint 40.000 szíriai menekült telepedhetett meg új és békés hazát találva Kanadában. 

Szerző

Menekül az értelmiség - Erdogan folytatja a megtorlást

Publikálás dátuma
2017.07.16. 13:09
Forrás: Euronews videó
Tuba és Cevheri Guven életét a törökországi puccs örökre megváltoztatta. 2016. július 15-ig az isztambuliak átlagos életét élték két gyermekükkel, az akkor 8 éves lányukkal és 5 éves fiúkkal. Cevheri ismert újságíró és emberi jogi aktivista volt, felesége szintén újságíró az állami TRT televíziónál. Egy évvel a puccs után, egy teljesen más életet élnek, egy kis lakásban a görögországi Thesszalonikiben - tudósít az Euronews.

Megijedtünk, amikor meghallottuk, mi történik. Teljesen mindegy volt, hogy a puccs sikeres vagy sem, azt tudtuk, hogy a demokratákat börtönbe zárják. Ezért, ahogy értesültem a puccskísérletről, azonnal aggódni kezdtem a családom és a saját életem miatt is. Két nappal később, a kormányzó AK párt trolljai sorra töltötték fel a Twitteren azoknak az újságíróknak a nevét, akiket letartóztattak. Ezek után a rendőrség akcióba lendült, hozzánk háromszor jöttek. Egy hónapig bujkáltunk, a feleségem és én két különböző helyen, mert az újságírónőket is keresték. Majd úgy döntöttünk, hogy Görögországba menekülünk – mesélte Cevheri, miért is hagyták el hazájukat.

A férfit ismerték a török hatóságok. 2015-ben őrizetbe vették, mert publikált egy Erdogan-ellenes fotót egy magazinban. Két hónappal később a bíróság felmentette a vádak alól és elengedte. Most Thesszalonikiből küld cikkeket néhány török weboldalnak. Főleg az emberi jogok megsértéséről ír, közben pedig aggódik az otthon maradt rokonai miatt.

Cevheri néhány órát dolgozik naponta, az idő nagy részét pedig a családjával tölti. Sokat sétálnak a tengerparton. A család most biztonságban érzi magát, de Tuba, a feleség, nem tudja elfelejteni az utat Görögország felé. A határt tavaly szeptemberben illegálisan lépték át.

- A határhoz közeli Edirnébe mentünk, majd a Marica-folyón csónakkal keltünk át, így jutottunk Görögországba az embercsempészek segítségével. A rendőrségi fogdában négy napot töltöttünk, 14 napot pedig egy menekülttáborban. A gyerekeimmel utána Thesszalonikibe jöttünk. A lányom itt kezdte az iskolát, a fiam pedig az óvodát. A férjemnek nehéz volt otthagyni a munkát, az életünket és mindent nulláról újra kezdeni, de nem tehettünk mást – monda Tuba.

A Guven család menekültstátuszért folyamodott, közben pedig igyekeznek egy normális életet felépíteni. A gyerekek görög iskolába járnak, de gyakran találkoznak más török családokkal, akik szintén elmenekültek. Tuba lehetetlennek tartja, hogy egyszer visszatérjenek.

Az Euronews görög tudósítója elmondta: sok török család, amelyet kormányellenesnek bélyegeztek, vállalta a veszélyes utat Görögországba, a biztonságba. Még akkor is, ha aggódnak az otthon maradt szeretteik miatt, kötelességüknek tartják a világ elé tárni történetüket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök újdonsült "elvtársa":

Szerző