Metróért Egyesület - Új és mégis hatéves

Publikálás dátuma
2017.07.17 07:05
SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, de az egyesületét csak most jegyezték be
Fotó: /
Az egyesület bejegyzése az elmúlt években folyamatban volt, semmilyen szabálytalanságot nem követtünk el. Nem rajtunk múlt, hogy a bejegyzést a bíróság elutasította – reagált Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, amikor szembesítettük azzal: öt éven át egy hivatalosan nem is létező szervezet vezetőjeként nyilvánított rendszeresen szakmai véleményt.

Bíró Endrét azért kerestük meg, mert megtudtuk: noha a Metróért Egyesület és elnöke számtalan alkalommal szerepelt szakértőként a nyilvánosság előtt és sokszor a főpolgármester oldalán, 2017. július 6-ig valójában jogilag nem is létezett, hiszen csak ekkor jegyezte be a bíróság. Noha ez jogilag nem kifogásolható, és a szakmai hozzáértésre sincs hatással, azért az kérdéses: etikus-e úgy szerepelni és százezreket érintő kérdésekben nyilatkozni egy szervezet elnökeként, ha az legfeljebb szűk baráti körként létezik?

Mint kiderítettük, a Metróért Egyesület bejegyzési kérelmeit öt év alatt ötször utasította vissza a cégbíróság. Az első bejegyzési kísérletet 2011. novemberben történt, amikor BUME-ként, Budapesti Metróért Egyesületként szerettek volna megalakulni. Céljuk „a Budapesten élő és ide látogató emberek kulturált, biztonságos és gyors metrón közlekedésének elősegítése” volt.

Akkor a bejegyzéshez többek között hiányzott a főváros hozzájárulása a névhasználathoz. 2012 után pedig öt év telt el, amíg Bíró Endre – aki az M3-as metróvonalon vezetett szerelvényeket és instruktori beosztásig vitte –, ismét nekifutott az egyesület jogképessé tételének. Ez alatt az idő alatt sikerült a főpolgármester bizalmi körébe kerülnie. Ezt jelezte, hogy a BKV M3-as szerelvényeit felügyelő szakmai bizottságában is helyet kapott. Az egyesület elnökeként pedig Tarlós István meghívott szakmai előadójaként szerepelt a főpolgármester 2016. októberi sajtótájékoztatóján.

Érdemes kitérni arra is: egy idő után Tarlós már tisztában volt azzal, hogy az egyesület jogilag nem létezik, de ez csak átmenetileg zavarta. Akkor tette szóvá, amikor Bíró 2016. decemberben a főpolgármesternek nem tetszően nyilatkozott a Pillangó utcánál történt metró balesetről. Akkor a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott a főpolgármester, hogy szerinte most sokan idézőjeles metrószakértőként nyilatkoznak, s vezetik félre az embereket, ilyen az úgynevezett Metróért Egyesület. A főpolgármester által bekért hivatalos papírok igazolták, hogy hivatalosan be sem jegyzet civil szervezetről van szó. „Ennek elnöke, Bíró Endre nyugdíjas, aktív korában csak orosz szerelvényekkel foglalkozott, a francia Alstomok működését, fékrendszerét csak hírből ismerheti” – mondta addigi szövetségeséről Tarlós.

A főpolgármester fél évvel korábban még egészen másként állt hozzá a be sem jegyzett civil szervezethez. 2016. júniusban Tarlós az oroszok által felújított M3-szerelvény védelmében idézte a Metróért Egyesület szakvéleményét. Bíró ugyanis kiállt az orosz szerelvény mellett. – Jóval magasabb műszaki színvonalat jelent, mint az M3-as metrón közlekedő típus, és vannak ugyan korszerűbb járművek, de a 3-as vonal járműproblémája így is évtizedekre megoldódik – hivatkozott az egyesület szakvéleményére a főpolgármester. Ekkor kiderült az is, Tarlós milyen nagy becsben tartja a szervezetet: Bíró ugyanis a főváros megbízásából átvizsgálhatta a prototípust. Információink szerint nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor az egyesület kiváltságos jogot kapott. Megtörtént, hogy a városháza utasítására, a BKV éjszakai alagútbejárást rendezett az elnöknek.

Az idén nyáron, öt év elteltével Bíró ismét megpróbálkozott az egyesület megalakításával. Az első bejegyzési kérelem azonban megint elbukott – ezúttal abban hibáztak, nem az egyesület képviselője, hanem egyik tagja nyújtotta be az iratot. Ezt követőn az elnök maga adta be az iratot: öt év után, a hatodik nekifutásra, 2017. július 6-ra sikerült 10 taggal bejegyeztetnie a szervezetet.

SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, deaz egyesületét csak most jegyezték be

SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, deaz egyesületét csak most jegyezték be

2017.07.17 07:05

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42