Cseh kézbe kerülhet a Mátrai Erőmű

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:26
Fotó: Molnár Ádám

Már csak a Budapesti Erőművet tulajdonló cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH), valamint az állami MVM Magyar Villamos Művek versenyez a német RWE és EnBW irányítása alatt álló Mátrai Erőmű többségi részesedéséért – értesült az Index.hu. Korábban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozót és az Orbán Viktorhoz szintén közel álló energiakereskedőt, a MET-et is a kérők között emlegették; utóbbi visszalépését megerősítette. Bár Magyarország második legnagyobb energiatermelőjének kisebbségi része most is az MVM-é, a lap szerint az EPH esélyesebb, „társként, támogatóként” Mészáros Lőrincet is maga mellett tudva.

Szerző

Már otthonról is lehet bankszámlát nyitni

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:24
Thinkstock illusztráció
Megjelent az MNB rendelete, amelyben többek között részletezik, miként lehet távolról is biztonságosan azonosítani az ügyfeleket.

Emellett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény pénzintézetekre vonatkozó részletszabályait is tartalmazza a jogszabály. A távoli azonosításra csak biztonságos, auditált elektronikus csatornát használhatnak a pénzintézetek, és az egész számlanyitási folyamatot dokumentálni kell - írja közleményében az MNB. Az MKB Bank tegnap közleményben jelezte, készen áll a két órán belüli online számlanyitásra, a Gránit Bank is már csak a rendelet megjelenésére várt.

A terrorizmus finanszírozásának megelőzésével függ össze, hogy az olyan pénzügyi szerződéseknél - tipikusan például a banki "alvó számláknál" - is kötelező az ügyfél újbóli azonosítása (és addig az ügyfél nem is kezdeményezhet tranzakciókat), amelyek terhére az számlatulajdonos legalább 2 éve nem adott megbízásokat, vagy nem történt művelet azokon.

Megerősített pénzmosási ügyfél-átvilágításra számíthatnak a kiemelt közszereplők, valamint azok az ügyfelek, akiknek átvilágítására 10 millió forint feletti pénzváltás miatt került sor - írta az MNB. 

Szerző

Dollármilliárdok a vegyiparba a Moltól

A Mol tegnap szerződést kötött a német Evonikkal és Thyssenkruppal az úgynevezett poliol, e két cég által tulajdonolt gyártási eljárásai megvásárlásáról. A vételárat nem közölték. Mindez egy lépcsőfok egy egymilliárd dolláros poliolgyár létesítéséhez. A helyszínt egyelőre szintén nem közölték, de információink szerint hazai telephelyben gondolkodnak. A Mol 2021-ig 1,9 milliárd dollár vegyipari és petrolkémiai beruházást tervez.

Szerző