Előfizetés

Cseh kézbe kerülhet a Mátrai Erőmű

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:26
Fotó: Molnár Ádám

Már csak a Budapesti Erőművet tulajdonló cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH), valamint az állami MVM Magyar Villamos Művek versenyez a német RWE és EnBW irányítása alatt álló Mátrai Erőmű többségi részesedéséért – értesült az Index.hu. Korábban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozót és az Orbán Viktorhoz szintén közel álló energiakereskedőt, a MET-et is a kérők között emlegették; utóbbi visszalépését megerősítette. Bár Magyarország második legnagyobb energiatermelőjének kisebbségi része most is az MVM-é, a lap szerint az EPH esélyesebb, „társként, támogatóként” Mészáros Lőrincet is maga mellett tudva.

A Volvo nem tud mit kezdeni a kengurukkal

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:19

Az önvezető technológiájának tesztelése közben jött rá a Volvo, hogy a kenguruk alaposan félre tudják vezetni az autó programját. A hiba forrása, a rendszer viszonyítási pontként a talajt használja, de a kenguruk ugrálnak, így messzebbinek érzékeli a felugró állatot, mint a földön lévőt.

A svéd autógyár évek óta folytat teszteket azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagálnak önvezető autóik, amikor váratlanul egy állat bukkan fel az út mentén. A megfigyelés szerint - az ausztrál piacra is betörne a Volvo ezzel az autótípussal - a kenguruk sokkal több gondot okoznak az algoritmusnak, mint más élőlények. Ausztráliában az állatokkal való ütközős esetek 80 százaléka kenguruval történik. 

Ingyenes beszélő kamera látássérülteknek

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:18

Az iOS-re írt szoftver hangosan kimondja mit lát a telefon kamerája, felolvassa az étlapot és még a rámosolygó embereket is jelzi - adja hírül az sg.hu. A Seeing AI nevű szoftver megkönnyítheti a vakok mindennapjait, hiszen lehetővé teszi a számukra a környezet feltérképezését. Az alkalmazást a Microsoft kutatói fejlesztették ki és mesterséges intelligencia használatával ismer fel a kamerán keresztül objektumokat, majd hanggal tájékoztatja a vakokat arról, hogy mik vagy kik vannak a környezetükben. Ebből az okból a Seeing AI-t a Microsoft úgy is nevezte, mint "beszélő kamerát vakoknak".

Az ingyenesen hozzáférhető program arra is alkalmazható, hogy a gyengén látók felismerjék azt, hogy mi szerepel egy papíron. A megoldás segítségével felolvastatható akár egy étlap tartalma, sőt, még a használt írás is. További funkcióként a szoftver segíthet abban is a vakoknak, hogy megtalálják egy terméken a vonalkódot, amiből még pontosabb információk olvashatók ki.

Az alkalmazás leírhatja a környezetben lévő szituációt, és a közeljövőben bankhegy-felismerő funkcióval egészítik majd ki. A program jelenleg csak az Apple amerikai és a kanadai szoftverboltjának a kínálatában érhető el.