Schulz és Seehofer Merkelt támadja

Publikálás dátuma
2017.07.24. 07:40

Martin Schulz, az SPD elnöke a menekültválságot teszi meg az egyik legfontosabb kampánytémájának. Mint mondta, rendkívül kényes helyzet alakult ki amiatt, hogy egyre többen és többen érkeznek Európába a Földközi-tengeren keresztül. A hétvégén a Bild am Sonntagban – egyértelműen Angela Merkelre utalva – kifejtette, „aki az időre játszik, s nem akar foglalkozni a témával a következő parlamenti választásig, az cinikusan viselkedik”. Schulz emlékeztetett 2015-re, amikor több mint egymillióan „mindenfajta kontroll nélkül” érkeztek Németország területére. „Ha most nem cselekszünk, megismételheti magát a történelem” – mutatott rá. Hozzátette, a német kancellár akkor „jó szándékból, de az európai partnerekkel való egyeztetések nélkül” megnyitotta a határokat a menekültek előtt.

Schulz ezért azt tervezi, hogy a közeli jövőben Olaszországba utazik, s Rómában az olasz kormány képviselőivel tárgyal a menekültválságról. Az SPD elnökének javaslata értelmében más uniós tagországok pénzügyi támogatás fejében vehetnének át menekülteket Olaszországtól. Rámutatott azonban, hogy Berlinre mindez nem vonatkozik, mert Németország már minden tőle telhetőt megtett. „Most a többi ország van soron” – hangoztatta.

Horst Seehofer, a CSU elnöke szintén úgy véli, hogy a menekültválságot még távolról sem oldották meg. „Jelenleg nyugodt a helyzet, de pontosan tudjuk mindannyian: a migrációs hullám nem áll meg” – fejtette ki egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban. Meglátása szerint az EU külső határainál meg kell vizsgálni, melyik menekült szorul védelemre, s melyik nem. Azokat, akik menedékre szorulnak, be kell fogadni Európában. A Keresztényszociális Unió elnöke, bajor miniszterelnök is egyértelműen Angela Merkelt hibáztatta azért a döntéséért, hogy 2015-ben tömegesen engedték be a menekülteket német területre, s ezért úgy véli, a szeptember 24-én esedékes parlamenti választáson az uniópártok nem tudnak abszolút többségre szert tenni. „A 2015. szeptember 4-én meghozott döntés kulcsmomentum, már ami az uniópártok abszolút többségét illeti” – fejtette ki a politikus.

Szerző

Halálkamion Texasban

Nyolc embert holtan, tizenhetet életveszélyes állapotban találtak vasárnap hajnalban egy San Antonio-i áruház parkolójában leállított kamionban. A teherautóban összesen legalább harmincnyolc személyt, köztük két gyermeket csempésztek be az Egyesült Államokba. Az illegális bevándorlók egy része elszaladt, őket helikopterekkel keresik a környező erdőkben.

Szerző

Török közvetítés Katar körül

Recep Tayyip Erdogan arab körutat kezdett, hogy segítsen enyhíteni a Katar és szomszédai között kirobbant válságot. A török elnök Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Katarban tárgyal. A katari emír ezt megelőzően békülékeny nyilatkozatban nyilvánította ki készségét a terrorizmus elleni közös fellépésre, de Szaúd-Arábia, Egyiptom, Bahrein és az Emirátusok fenntartja a blokádot.

Szerző