Az EU egy hónapot adott Varsónak

Publikálás dátuma
2017.07.27 07:38

Először fordul elő az EU történetében, hogy az Európai Bizottság egy konkrét jogszabály elfogadásához köti a 7. cikkely szerinti szankciós eljárás elindítására vonatkozó javaslatát. Az uniós testület szerdán azzal fenyegette meg Lengyelországot, hogy ha a Legfelső Bíróságról szóló törvény nyugdíjba vonulásra vagy lemondásra kényszeríti a Legfelső Bíróság tagjait, akkor kezdeményezni fogja a “nukleáris opció” néven elhíresült procedúrát, amelynek a vége a szavazati jog megvonása lehet. Az uniós “kormány” megítélése szerint a jogszabály önmagában kimeríti a jogállamot fenyegető rendszerszintű veszélyt, ezért indokolt a legsúlyosabb büntetést kilátásba helyezni Varsóval szemben.

A brüsszeli testület összesen négy törvényt kifogásol, amelyek közül egy már életbe lépett, egy másik kihirdetés előtt áll, kettőt pedig — a Legfelső Bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szólót — egyelőre leállított az elnöki vétó. Megítélése szerint jelenlegi formájukban együtt és külön-külön is súlyosan aláásnák az igazságszolgáltatás független működését, ami a demokratikus berendezkedés egyik legfontosabb kritériuma. Brüsszel egy hónapot adott a lengyel döntéshozóknak arra, hogy összhangba hozzák az igazságszolgáltatási reformot az alkotmánnyal és az európai uniós elvárásokkal.

Az Európai Bizottság elismeri és üdvözli az elnöki vétókat — mondta Frans Timmermans alelnök szerdán Brüsszelben —, de az Európai Bizottságnak továbbra is fennállnak az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos aggályai. Ezeket egy újabb ajánlás formájában Varsó tudomására hozta. Az alelnök közölte: kötelezettségszegési eljárást fognak indítani, mihelyst jelenlegi formájában hatályba lép a bíróságok felépítéséről szóló törvény. A lépést nem csak az indokolná, hogy az alsóbb szintű bíróságokon eltérő nyugdíjkorhatárt szabnának meg a nők és a férfiak részére, ami sérti a diszkrimináció-ellenes közösségi szabályozást. Hanem az is, hogy az igazságügyi miniszter kiterjedt hatásköröket kapna a bírák mandátumának a meghosszabbítására, illetve a bírósági elnökök elbocsátására, ez pedig aláásná a lengyel bíróságok függetlenségét.

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.