BKK-botrány - Összevissza utasították a buszsofőröket

Publikálás dátuma
2017.08.02 07:05
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Fotó: /
A BKK bérlet-botrányának csúcspontján az eddig ismertnél is nagyobb volt a káosz: a BKV buszvezetők például fél nap alatt négy eltérő utasítást kaptak.

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) már egy hónappal azelőtt ismerte az online értékesítési rendszer 450 hibáját, hogy azt feltörte egy 18 éves fiatalember – írta a kormányzati Magyar Idők. A lap állítása szerint ezeket mind jelezte a cég a rendszert fejlesztő T-Systemsnek. Bár lap és a BKK a T-Systemsre akarja tolni a felelősséget, a lapunk birtokába került dokumentumok azt bizonyítják, hogy a közlekedési központnál, illetve a szolgáltatást ellátó BKV-nál még az eddig ismertnél is nagyobb volt a fejetlenség, tanácstalanság. A káoszról mindent elárul az: július 22-én fél nap alatt négyszer módosították a járművezetőknek adott utasításokat arról, hogy mit kell tenniük akkor, ha egy utas online váltott bérletet mutat be.

Mindenekelőtt érdemes felidézni: július 22-én már egy hete tartott a BKK online értékesítési rendszerének csődje miatt kirobbant botrány. Az egymásnak ellentmondó és rendre megcáfolt BKK-s nyilatkozatotok után ezen a szombaton látta elérkezettnek az időt a cég vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán, hogy elnézést kérjen az utasoktól a kényelmetlenségekért, kellemetlenségekért. Mindeközben a színfalak mögött egyre nagyobb volt a káosz: az összevissza kommunikáló és intézkedő BKK miatt a szolgáltatást végző BKV-nál is "elvesztették a fonalat", s ellentmondásos utasításokat adtak a dolgozóknak.

Még délelőtt arra szólították fel az első ajtós felszállású járatokon teljesítő sofőröket, hogy engedjék az utasokat bemondásra utazni, ha online vásárolt bérlettel rendelkeznek. ”A webes bérletre hivatkozást, a bérlet bemutatása nélkül, visszavonásig el kell fogadni utazásra!” – állt a világos utasításban. Ez a helyzet azonban csak kora délutánig tartott: fél egytől ugyanis visszavonták az első utasítást. “12.30-tól a webes bérlet elfogadása visszavonásra került!” – közölték a sofőrökkel. Az autóbusz-vezetők meg sem szokhatták a megváltozott szabályozást, mert hét perccel később már azt is módosították. Az új parancs így szólt: "Helyesbítés! 12.30-tól a weben váltott bérlet csak bemutatással érvényes!” Két óra sem telt azonban el, és már ez sem volt érvényes. A BKV egyik vezérigazgató-helyettese ugyanis újabb utasításában törölte az előzőt és visszatért a kezdethez. "Mostantól visszavonásig az autóbusz vonalakon az első ajtós felszállás során történő utazási jogosultság ellenőrzése felfüggesztésre került.” Ha más nem is, a legutolsó döntés indoka érhető: a BKV nem akarta kitenni a járművezetőket megalázásoknak, támadásoknak.

Mindez csak július 22-e eseménysora, ezért szerettük volna megismerni a botrányos időszak többi vezetői utasítását is. A BKK-tól azonban lapzártáig nem kaptunk válaszokat.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a történet ismeretében nem csodálkozik, hogy a munkavállalók elkerülik a BKV-t, ahol lehetetlen helyzetbe hozzák a járművezetőket. Szabó Istvánt ez arra emlékeztette, amikor egyik napról a másikra bevezették az első ajtós felszállást, a sofőröket erre sem készítették fel. “Akkor is hasonló fejetlenség volt a cégnél" – mondta lapunknak.

2017.08.02 07:05

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14