Előfizetés

Beáldozták a rendőrkapitányt a bulinegyedben

B.Z.
Publikálás dátuma
2017.08.02. 07:04
Forrás: Facebook/Vattamány Zsolt
Visszavonták az erzsébetvárosi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs rendőr alezredes kinevezését – tudta meg a Népszava. 

Rövidesen új kapitányt neveznek ki a kerületbe. Bár a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddig nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre, a kerületben úgy hírlik, hogy az utóbbi évekre a részben bulinegyeddé vált Belső-Erzsébetváros sokasodó problémáira válaszul mozdították el a pozíciójából Kisst.

A lakók szerint a romkocsmák elszaporodásával mára élhetetlenné vált a városrész. Hétvégenként mintegy 150-200 ezer fiatal tódul szórakozni az alig 20 ezer fő által lakott, egy négyzetkilométernyi területre. A lakók, így a nemrég éjszakai felvonulással tiltakozó Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoport tagjai szerint immáron elviselhetetlen a helyzet: a közel négyszáz szórakozóhely között vonuló gyakorta ittas bulituristák szemetelése és garázdasága mellett mindennapossá vált a prostitúció, a kábítószer használat, és az autófeltörés. Ráadásul a kerületi rendőrség 4-6 pár járőre szerintük hétvégenként nem tudja fenntartani a rendet a városrészben.

Ugyanakkor helyi ellenzékiek vélekedése szerint éppenséggel Kiss Szabolcs volt az, aki rendőrkapitányként eddig a legtöbbet tette az ügyben, pártfüggetlenül próbált úrrá lenni azon a helyzeten, amit a fideszes vezetésű önkormányzat idézett elő. A kerületben ugyanis azután robbant be teljes gőzzel a buliturizmus, hogy a választásokon a lakóknak még csendet és békét ígérő kormánypárti Vattamány Zsolt vezette testület 2013-ban lényegében szabad utat adott a szórakozóhely-üzemeltetőknek. Onnantól a lakóközösség már nem szólhatott bele, hogy a házuk földszintjén üzemelő kocsma meddig tarthat nyitva, továbbá az önkormányzat ugyanazzal a lendülettel eltörölte az addigi 22 és 6 óra közötti csendrendeletet.

A lakosok szerint Vattamány azóta sem reagált érdemben a zajra és a szemétre panaszkodó lakosok leveleire. A lakosok a most közzétett nyílt levelükben azt is kifogásolják: a polgármester egy meghallgatást nem volt hajlandó kiírni az ügyükben, csak a Magyar Nemzetben üzent nekik. Igaz, ott elismerte, hogy a probléma "valós", ám úgy látta, neki nincs beleszólása a világörökségi területen lévő szórakozóhelyek működésébe. Továbbá elmondta, hogy ezrek élnek a bulinegyedből és ő nem akarja akarja ellehetetleníteni a vállalkozókat. Vattamány ugyanakkor arra is célozgatott, hogy a tiltakozók mögött "valakik" állhatnak, akik politikai tőkét kovácsolnak.

Kiss Szabolcs rendőrkapitány hozzáállását jelzi, hogy nemrégiben vállalta, elmegy a helyi tiltakozó civilek lakossági fórumára és tájékoztatást ad nekik a helyzetről. Azonban miután a fórumnak híre ment és a sajtó is jelezte rajta a részvételét, a BRFK megtiltotta Kissnek, hogy elmenjen a rendezvényre.

Forrásaink szerint ugyan Kiss Szabolcs elmozdítása nincs kapcsolatban azzal, hogy a rendőrkapitány hajlandó lett volna szóba állni a helyi civilekkel. Ugyanakkor arra tippelnek, hogy a helyi városvezetés ahogy korábban a sörbiciklik- beerbike-ok - kitiltásával, most a bűnbaknak megtett Kiss kirúgásával próbálja leszerelni a vigalmi negyed miatt egyre erősebb lakossági indulatokat.

Adót vethetnek ki a népszerű szigetre

Publikálás dátuma
2017.08.01. 21:01
FOTÓ: Shutterstock
Turistaadó bevezetését fontolgatják a skóciai Skye szigetén, hogy így mérsékeljék a látogatók áradatát.

A Skócia északnyugati partjainál fekvő sziget a Hebridákhoz tartozik, a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja. Úti célként az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé, köszönhetően annak, hogy olyan filmekhez nyújtott festői hátteret, mint A barátságos óriás, a Prometheus és a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth. Kanye West és Harry Styles pedig videoklipet forgatott a szigeten.

A Skye iránti hatalmas érdeklődés azt jelenti, hogy a sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.  Ezért fogant meg a helyi lakosok egy részének fejében az ötlet, hogy - elsőként az Egyesült Királyságban - adót vessenek ki a látogatókra. A befolyó összegből akarják fejleszteni a tűrőképessége határán lévő infrastruktúrát. Európában több nagyváros, például Velence, Firenze, Párizs, Berlin és Barcelona alkalmazza sikeresen valamilyen formában ezt a fajta adót - emlékeztetett a The Times című brit lap kedden.

A Skye-szigeti kampány vezetőjét idézve azt írták, a sziget látnivalói és egysávos útjai nem bírják el a turistabuszok és a lakókocsik jelentette terheket. Roger Booth üzletember szerint a látogatókra a szállodákban vagy a panziókban töltött minden éjszaka után fizetniük kellene. "Csak drasztikus eszközökkel lehet megoldani a problémákat" - mondta, hozzátéve, hogy akár 1 font (339 forint) is lehet az adó, az is számít. 

Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a londoni parlamentben és Ross, Skye, valamint Lochaber parlamenti képviselője óvatosabban fogalmazott, szerinte minden lehetőséget mérlegelni kell annak érdekében, hogy enyhítsék a szigetre nehezedő terheket. 

A helyi vállalkozásokat és utazási irodákat magában foglaló Skye Connect vezetője ugyanakkor rossz ötletnek tartja az adó bevezetését, mert szerinte több kárt okozna, mint hasznot. "A turistákat már a repülőtereken megadóztatják, az üzemanyagárakban is van adó, nem is beszélve a magas áfakulcsról - jelentette ki Shirley Spear, hozzátéve, hogy turistaadóra már végképp semmi szükség. Skóciában Edinburgh - amely szintén nehezen birkózik meg a látogatók nagy számával - 2011-ben már javasolta a turistaadó bevezetését, de az ötletet elvetették.

Meghalt a Pulitzer-díjas író, színész

Publikálás dátuma
2017.08.01. 20:47
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

73 éves korában elhunyt Sam Shepard amerikai színész, forgatókönyvíró, közölte az alkotó családja hétfőn. Noha Magyarországon elsősorban filmszerepei miatt ismerték, a Broadway meghatározó alakja volt: tucatnyi színdarabja közül Az elásott gyermek 1979-ben Pulitzer-díjat kapott. Részt vett Antonioni ikonikus filmje, a Zabriskie Point forgatókönyvének írásában. Mintegy hetven filmben játszott, Az igazak című drámában nyújtott alakításáért 1984-ben Oscar-díjra jelölték. A művész amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegség következtében csütörtökön hunyt el. Haláláig írt és játszott.