Kitört a Bubileaks - Tovább gyűrűző botrány a BKK-nál

Publikálás dátuma
2017.08.03 07:04
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Csak részben vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Budapesti Kereskedelmi Központ (BKK) körüli adatszivárgási botrányokat – derült ki Péterfalvi Attila lapunknak adott válaszából. Az Adatvédelmi hatóság ugyanis szerdán a sorozatos botrányok után ugyan eljárást indított a BKK és a T-Systems Magyarország Zrt. által üzemeltetett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatban, ám nem vizsgálja a többi, T-System által fejlesztett BKK-rendszert.

A BKK vesszőfutása nem sokkal az e-jegyrendszer júliusi elindítása után kezdődött. Akkor derült ki, hogy a néhány hónap alatt összecsapott oldalon amatőr szakmai hibák sorát lehetett felfedezni. Később a 24.hu előbb az e-jegyrendszerről, majd tegnap a Mol Bubi közbringarendszer számítógépes rendszeréről is megírta, hogy kiszivárogott onnan több ezer felhasználó neve, e-mail címe, telefonszáma. Az eddigi információk szerint összesen körülbelül 8 ezer BKK-ügyfél adata kerülhetett ki a rendszerből.

Ugyanakkor nemcsak ezt a két hálózatot fejlesztette és üzemelteti a BKK-nak T-Systems, s a történtek után kérdéses: biztonságban vannak-e az ott lévő adatok? A cég alakította ki a jegyautomaták rendszerét is, ami a több százezer budapesti bérletes utas adatait is tárolja. A T-Systems munkája volt a Futár-szolgáltatás kialakítása is, ami nemcsak műholdas helymeghatározással tárolja a fővárosi tömegközlekedési járművek pillanatnyi helymeghatározási adatait, de a rendszerbe okostelefonjával, számítógépével belépő felhasználók kereséseiből – ha azt nem törli időben a rendszer – a felhasználó utazási szokásaira is lehet következtetni.

Ha a NAIH vizsgálata, vagy a nyomozó hatóság megállapítja, hogy BKK és a T-Systems az adatbiztonsági követelmények megszegésével tárolta a személyes adatokat, úgy később sérelemdíjat követelhetnek az adatkezelőtől azok az utasok, akiknek illetéktelen kezekbe kerültek az adataik – tudtuk meg Magyar Gábor ügyvédtől. A sérelemdíj független attól is, hogy az utast érte-e bármilyen kár a személyes adatok kiszivárgása miatt. A sérelemdíj megállapítása ilyenkor a bíró mérlegelésétől függ, ám alapul véve azt, hogy egy ilyen bírságnak „nevelő célzata” is van, károsultként hat számjegyű összegnek kellene lennie – véleményezte az ügyvéd. Szerinte a sérelemdíj akkor is jár, ha kiderül, hogy nem a rendszer hibájából, azaz hekkeléssel kerültek ki az adatok, hanem "belsős" csempészte ki azokat.

Úgy tudni, hogy a városházán már biztosra veszik, hogy ez utóbbi történt, legalábbis Tarlós István főpolgármester ezzel is indokolta, hogy nem hajlandó elengedni a problémásnak tűnő fejlesztéseket levezénylő Dabóczi Kálmán BKK-vezér kezét, inkább a T-Systemsre tolják botrányt. Így a városházi sejtetések szerint az adatcsempészt is a T-Systems gárdájában kell keresni.

Ugyanakkor a lapunk által megszólaltatott szakértők inkább arra hívták fel a figyelmet, hogy a T-Systems által fejlesztett hálózatoknak egészen komoly biztonsági hiányosságai vannak. Így jellemző volt, hogy egy fiatal diák könnyűszerrel tudott 50 forintért havibérletet vásárolni, úgy, hogy átírta az oldalon a jegyárakat. Bár az etikus hekker jelezte a problémát a T-Systemsnek, a cég feljelentette a fiatalembert, aki ellen most rendőrségi nyomozás folyik.

Mint arról írtunk, a sorozatos botrányok után már a titkosszolgálatok is vizsgálják, mi zajlik a nemzetbiztonsági védelem alá eső BKK hálózatai körül. A T-Systems a főváros is rendkívüli vizsgálatot indított. A cégek erre hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyben.

2017.08.03 07:04

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14