BKK-botrány - Éveket is kaphat az etikus hekker

Publikálás dátuma
2017.08.04 16:31
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Bár a nyomozás még más irányt is vehet – tudtuk meg a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészségen. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy végül börtönbüntetés járna az etikus hekkerre.

Előreszaladt az időben a kormánypárti Magyar Idők: a lap szerint ugyanis olyan bűncselekménnyel vádolták meg a BKK honlapját tesztelő fiatal hekkert, amiért "akár" kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat, mivel a Magyar Idők megállapítása szerint BKK hálózata közérdekű üzemnek minősül.

Ezzel szemben Szilágyi László a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze lapunknak elmondta: jelenleg a gyanúsítottat az információs rendszer vagy adat megsértése tényálláson belül azzal gyanúsítják, hogy az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztatta, törölte vagy hozzáférhetetlenné tette.

Ennek a bűnténynek a büntetési tétele legfeljebb három év alsó határa pedig nincs.

Azaz: az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem gyanúsította meg a fiatalembert azzal, hogy a vélt bűncselekménye közérdekű üzem ellen történt. Szilágyi László ugyanakkor elmondta: a nyomozás folyamatban van, így az időközben felmerülő újabb tények nyomán változhat a gyanúsítás is.

A nyomozás kiemelt ügyészségi felügyelet alatt van, ami azt jelenti, hogy az ügyész havonta egyszer áttekinti a nyomozás iratait. Mivel az eljárás csak nemrég indult, így még ilyen iratátvizsgálás nem történt – mondta el Szilágyi László.

Mint ismeretes, a BKK online jegyrendszerét július közepén indította el, ám igen hamar kiderült, hogy a T-Systems által fejlesztett hálózat igen komoly biztonsági problémákkal küzd.

A vidéki, tizennyolc éves fiatal a rendszer egészen amatőr hibáira kívánt rámutatni azzal, hogy könnyedén behatolt az online hálózatba, majd az ott lévő áradatokat átírva ötven forintért vásárolt, hússzor annyiba kerülő fővárosi havibérletet. A fiatal állítása szerint több levélben is értesítette erről az akciójáról T-Systemset, majd nem sokkal később az index.hu hírportált. A fiatal akcióját ugyanakkor érzékelték a T-Systemsnél ahol automatikusan feljelentést tettek a behatolóval szemben, nem sokkal később pedig a fiatalt reggel hétkor elvitte a rendőrség.

Bár a kormánylap már „súlyos börtönéveket” helyezett kilátásba az ügyben a hekkernek, az ügyészség munkájára rálátó forrásunk igencsak árnyalta ezt a megállapítást.

Az ügyészség a vádemeléskor számos, egyéb szempontot is figyelembe kell, hogy vegyen, így vizsgálnia kell a konkrét ügy tényleges társadalmi veszélyességét is. Szakmai forrásunk arra is rámutat: a hekkert terhelő, konkrét gyanúsításnak nincs alsó határa, azaz később az bíróság más, a börtönbüntetéstől eltérő szankciót is kiszabhat.

Például ebben az esetben a hekker célja láthatóan az volt, hogy figyelmeztesse a közvéleményt és a céget a BKK rendszerének a problémáira, így saját, könnyen beazonosítható gépéről küldte el az üzeneteit a T-Systemsnek. Ahogy a nyereségvágy sem jöhet szóba: a fiatal ugyanis a fővárostól háromszáz kilométerre él így esélye sem lett volna felhasználni a BKK-bérletet.

2017.08.04 16:31

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14