Megbicsaklott az ipar

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:21
Már nemcsak a járműipar a húzóerő, felzárkózott az elektronikai és a gyógyszeripar is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A kapacitáshiány és a munkaerőszűke miatt már csak az új beruházásoktól várható számottevő növekedés az iparban. Visszafogottabbak lettek a GDP-előrejelzések.

Mint nyaranként már megszoktuk, idén is hektikusan alakul a hazai ipar termelése. Ezt bizonyítják a legfrissebb, a KSH által tegnap közölt adatok is, amelyek visszafogott ütemű növekedést mutattak: a szezonális- és naptárhatástól tisztított kibocsátás, havi alapon 1,2 százalékos csökkenést mutatott, míg az egy esztendőre visszatekintő növekedés mértéke 6,5 százalékot. A módosító tényezőknek egyre jelentősebb szerepe van azóta, hogy a termelés egyre nagyobb hányadát a hazai multinacionális cégek állítják elő - értékelte a legfrissebb számokat lapunk érdeklődésére Virovácz Péter.

Az ING Bank vezető elemzőjének számításai szerint egy-egy munkanap többlet vagy hiány akár 0,2-0,3 százalékkal is módosíthatja a havi GDP értékét. Ez azért is jelentős, mert a legnagyobb cégek beszámolói szerint jelenleg az ipar nagy "fordulatszámon pörög", különösen a nálunk meghatározó jelentőségű autóipar, vegyipar, elektronikai és gyógyszeripar nagy része már három műszakban termel, 80-85 százalékos kapacitáskihasználtsággal. Ez az érték tulajdonképpen a maximumot jelenti, mert még ideális körülmények között is 15-20 százalékosra becsülik a szükséges leállások arányát. Mindez azt jelzi, hogy a kapacitástartalékok gyakorlatilag már kimerültek, többlettermelést már csak a termelékenység növelésével és új beruházásokkal lehet elérni. Virovácz Péter ugyanakkor figyelmeztető jelnek tekinti, hogy a cégek 80 százaléka már munkaerőhiányról számolt be, ami előbb-utóbb akár gátat is szabhat a gyors bővülésnek. Az elemző megemlítette, hogy a meghatározó cégek nyári leállásának időpontja évről évre változik.

Tavaly július volt a jellemző, idén - a hírek szerint -, inkább augusztusban lehet erre számítani, ami természetesen a növekedési ütem mérséklődésével fog járni. Annak ellenére, hogy az előzetes júniusi adat a vártnál némileg gyengébb lett, a hazai ipar az első fél évben kiemelkedően teljesített. Az 5,6 százalékos - egy esztendőre visszatekintő - növekedés a január–június időszakban messze felülmúlja 2016-os esztendő 0,9 százalékos átlagát, és az év eleji elemzői várakozásokat is - mondta Virovácz Péter. Egyébként 2010 óta az ipar összességében közel 30 százalékkal növelte meg a teljesítményét.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy amikor a nemzetgazdasági tárca a 2017-es esztendőre 4,1 százalékos GDP növekedést jósolt, a szakemberek, köztük az ING is emelték korábbi várakozásaikat. Most mégis csekély mértékben csökkenthetik ezeket a számokat, Virovácz Péter például 3,9 százalékot vár. Nemcsak az ipari termelés ütemének lassulása miatt, hanem azért is, mert a mezőgazdaság tavalyi, rekord mértékű teljesítményét idén nem tudja megismételni, a késői kitavaszodás és a mostani aszály csökkentheti a terméskilátásokat.

Az ipari termelés gerincét a következő 1-2 évben is a járműgyártás adja, mivel új kapacitások jelennek meg a szektorban (Mercedes, Audi) - állítja Németh Dávid. Azonban ezek a jövő év végén, de még inkább 2019-ben dobhatják meg az ipar teljesítményét.

A jelenlegi kilátások szerint a K&H Bank vezető elemzője idén 6 százalék körüli növekedést vár az ipartól. A szakember elmondta, ha nemzetközi szinten tartós marad a konjunktúra, akkor jövőre az ideinél valamivel halványabb, 5 százalék körüli bővülés várható az iparban, 2019-ben pedig a már említett járműipari beruházások felfutása révén, akár 9 százalékos is lehet a tempó.

Szerző
Témák
KSH ipar GDP

Felgyújtották a több száz éves ritka fatemplomot

Akár 15 éves börtönbüntetéssel is sújthatják azt a három férfit, akit azzal vádolnak, hogy felgyújtotta a szerdára virradóra leégett 16. századi ritka fatemplomot a morva-sziléziai Trinec város peremén.

Tomas Kuzel, a helyi rendőrség vezetője pénteken közölte, hogy a három férfi, köztük egy kiskorú szándékosan gyújtotta fel a rendkívüli értékű műemléket, amely gyakorlatilag megsemmisült. Hozzátette, becslések szerint a konkrét anyagi kár több tízmillió koronára rúg. 

A templomot 2012 és 2014 között újították fel 4,3 millió koronából (47 millió forint). A katolikus egyház közleménye szerint elképzelhető, hogy a jövőben felépítenék a fatemplom hű mását, ahogy ez korábban a közeli Ostrava egy szintén leégett fatemploma esetében történt. Mindkét templom a nemzeti kulturális örökség részét képezte.

Szerző

Bezárt az Uffizi-képtár, mert elromlott a légkondi

Publikálás dátuma
2017.08.04. 18:56
Az Uffizi-képtár egyik kiállítóterme Forrás: Google View
Szombaton nyitják újra az Uffizi-képtár termeit, miután a meghibásodott légkondicionáló rendszer miatt a múzeum látogathatatlanná vált a hőség miatt péntek délelőtt.

Hosszú sorban órákon át várakoztak a képtár bejáratánál a látogatók, miután péntek délelőtt bezárták az Uffizit az elromlott klímaberendezések miatt. A múzeum vezetősége azt ígérte, gyorsan megoldják a problémát, a képtárat azonban csak szombaton nyitják újra. 

Elke Schmidt múzeumigazgató elmondta, hogy vízhiány miatt állt le a légkondicionálás. Ha kell, tartálykocsikkal hozunk vizet szombatra - hangoztatta az Uffizi vezetője.

Az olasz polgári védelem vasárnapig meghosszabbította a hőségriasztást, amely már eddig is huszonhat olasz nagyvárosban volt érvényben. Ez az ötödik egymást követő kánikulahullám Olaszországban a nyár eleje óta, és egyben a legmelegebb is, ezért Lucifernek nevezték el. A legmagasabb mért hőmérséklet mindenhol 40 Celsius fok körüli. 

A legnagyobb forróságot eddig Caserta megyében, Grazzanisében érezhette a lakosság: a magas páratartalom miatt 54 fokos volt az érzékelt hőmérséklet.  A Pó-folyó vízhozama a felére csökkent.  Enyhülés a jövő héten várható.   

Szerző