Tanulni akarunk

A Független Diákparlament harmadik éve gyűjti diákok ezreinek a véleményét, amelyekből évente egy-egy komplex javaslatcsomag áll össze, s amelyet az oktatásért felelős államtitkárságnak juttatunk el. Nemrég tettük közzé az idei javaslatcsomagunkat, a közel száz pontból egyet emelnék ki, amely személyes szívügyem is: állítsák vissza a felsőoktatási szakok 2012 előtti finanszírozását! 2012-ben kísérelték meg bevezetni a botrányos keretszámcsökkentést, amelyet hatalmas diáktüntetések és végül látványos, de csak részleges visszakozás követett az oktatási kormányzat részéről. Az irreálisan szűk államilag finanszírozott keretszámokat megszüntették, számos szakon visszaállították a lehetőséget, hogy reálisan be lehessen kerülni ösztöndíjas képzésre, ám ez nem mindenhol történt meg. Számos olyan szak van ma is, ahol szándékosan olyan magas az államilag finanszírozott alapképzés pontszám-követelménye, amelyet legfeljebb 1-2 jelentkező, vagy egyáltalán senki nem tud "megugrani", marad az önköltséges felvétel. Ezzel megszűnik rengeteg diáknak a jó érettségi motivációja: felmérik, hogy a 475 pontot valószínűleg nem érik el akkor sem, ha mindenből ötösre vizsgáznak, a 280 pedig hármasokkal is meglesz. Ezáltal a bejutás mércéjévé nem a tudás válik, hanem a pénz.

Ez pedig pontosan a nehezebb körülmények közé született, de szorgalmas diákok kiugrási lehetőségeit veszi el. Mi marad számukra? Jelentkezhetnek olyan szakra, ahonnan nem vonták ki a forrásokat, de ebben az esetben az állam dönti el, hogy kiből mi lehet, vagy marad a diákhitel, ami megoldás, ám friss diplomásként rögtön adóssággal kell kezdeni a „nagybetűs életet”. Egy harmadik út: dolgozhat az ember egyetem mellett, ahogy azt e sorok írója is teszi. Ma a pontszám sok helyütt nem egy mérce, amit teljesíteni kell, hanem egy betonfal, ami elválaszt az állami képzésre való bekerülés lehetőségétől. Összességében tehát arányosítani kellene, a pontszámokat: felül kicsit lejjebb hozni, az alsót feljebb tolni. Ezért javasoljuk a 2012 előtti finanszírozás visszaállítását. Szeretnénk elérni, hogy a minisztérium hallgasson a diákok véleményére, ismerje el a problémák létjogosultságát, és vegye érdemben napirendre azokat. Hosszú távon persze a cél az első diploma ingyenessége volna, mert ez tudná biztosítani, hogy a tanulás valóban kitörési lehetőség legyen a nehéz sorsú, de szorgalmas fiatalok számára.

Szerző

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38