Első a százhatból - Botka bemutatta a jelöltet

Publikálás dátuma
2017.08.11 21:14
Népszava fotó/Szalmás Péter
Fotó: /
Bemutatta az MSZP első országgyűlési képviselőjelöltjét Botka László, a szocialisták kormányfő-jelöltje, aki üzent a demokratikus ellenzéknek is: új helyzet akkor lesz, ha Hiesz Györgynél jobbal állnak elő.

– Nem egyeztettünk füstös fővárosi irodák mélyén számokról, jelöltekről, nem osztogattunk szét előre kereteket, amelyekhez aztán utólag kerestünk jelölteket, esetenként olyanokat, akik autóstérképpel a kezükben bolyongtak a nekik szánt körzetben, volt ilyenre példa sajnos korábban. Azokat kerestük meg, akik már bizonyítottak, akik a legesélyesebbek a győzelemre, ismerik a helyben élőket, tisztában vannak a gondjaikkal. Ilyen jelölt Gyöngyösön a város sikeres szocialista polgármestere, Hiesz György – mondta a Népszavának Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki tegnap a mátraalji településen mutatta be az MSZP első hivatalos országgyűlési képviselőjelöltjét. A helyi ellenzéki erőkkel nem állapodtak meg a személyéről, de Botka szerint nem kérdés, hogy a jelenlegi polgármester a legalkalmasabb erre feladatra. – Ha bárki az ellenzéki oldalon elő tud állni nála jobb indulóval, akkor az egy új helyzetet teremt, de nem hiszem, hogy ilyesmitől kellene tartani – mondta.

Pártalapító polgármester
Hiesz György
A Nógrád megyei Kisterenyén született, agrárvégzettséggel rendelkezik. Nős, három gyermek édesapja. Az MSZP alapító tagja, 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, az Emberi- Jogi Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság, a Területfejlesztési Bizottság, és a Pénzügyi- és Költségvetési Bizottság tagja. Gyöngyös város polgármestere 2002 és 2010 között, majd 2014 óta.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje országjáró körútja második állomásán arról is beszélt: csak egy új, az igazságosságra épülő baloldali programmal lehet visszanyerni a választók bizalmát, s mind a 106 egyéni körzetben olyan képviselőjelöltet kell indítani, aki képes a kompromisszumokra, integrálni tudja az ellenzéki erőket.

Hiesz György Botka szavai szerint már megmutatta hogy képes erre: 2014-ben legyőzte a Fideszt és legyőzte a Jobbikot, több ciklusban, 11 éven át vezette, s vezeti most is Gyöngyös városát, a 2010-es vereség után pedig be tudta bizonyítani, hogy újra el lehet nyerni a helyiek bizalmát. – Az országot járva azt tapasztalom, hogy szolidaritásra és igazságosságra vágynak a választópolgárok, s olyan jelöltre, aki köztük él, ismeri a gondjaikat, szót ért velük.

Ezért a közeli hetekben több településen is sikeres polgármestereket fogok bemutatni a baloldal országgyűlési képviselőjelöltjeként – mondta Botka László, aki később lapunknak azt is elárulta: legközelebb két hét múlva, Hajdú-Bihar megyében tesz majd ilyen jellegű bejelentést.

"Érzem a kormányváltó hangulatot"

Jó ügy érdekében kész a kompromisszumra, de ha kell, akkor kemény harcol – mondja Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, a térség szocialista képviselőjelöltje.

- Nem fáj a szíve Gyöngyösért, hiszen ha nyer, nem lehet polgármester.

- Dehogynem. Jó darabig abban gondolkodtam, hogy 2019-ben kell újra megméretnem magam ezért a posztért. De ha változást akarunk, márpedig azt akarunk, azt azon a helyen kell tennünk, ahol a leghasznosabbak lehetünk. A lehetőség egyébként először akkor vetődött fel bennem, amikor Botka László felvette a zászlót, és végre az élre állt: az ő programjával abszolút azonosulni tudok. Amikor elvállaltam a felkérést, annak tudtában is tettem, hogy nap mint nap érzem, tapasztalom a környezetemben a kormányváltó hangulatot.

- Gyöngyösön 2014-ben patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, egyik pártnak sem volt meg az ügydöntő többsége. Végül sokak meglepetésére egy fideszes és egy jobbikos alpolgármestert állított maga mellé, a város pedig azóta is sikeresen működik.

- Vidéken a nagypolitikai torzsalkodásnak nincs értelme, egyezségre kell jutni olyan ügyekben, amelyek az emberek érdekeit, jólétét és boldogulását szolgálják. Ilyen célokért hajlandó vagyok a kompromisszumokra.

- A körzet amelyben indul, kétpólusú. A fejlett Gyöngyös és a hátrányos helyzetű, leszakadó Pétervására...

- A szolidaritás és az igazságosság, amit alapvetésként magunk elé tűztünk, itt is kell, hogy érvényesüljön, nem lehetnek ilyen égbekiáltó különbségek az egyes térségek között.

- Várhatóan a fideszes Horváth László és a Jobbik elnöke, Vona Gábor lesz az ellenfele a Heves megyei 2-es számú körzetben. Milyen kampányra készül?

- Az életem polgármesterként nyitott könyv, nem fognak csontvázak kihullni a szekrényemből. Akik ismernek, azt is tudják, sosem volt kenyerem az ellenfél lejáratása, tisztességes eszközökkel harcolok. Ezt teszem most is.2017.08.11 21:14

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27