Államalapítás és a Soros-intelmek

Publikálás dátuma
2017.08.19 07:00

Fotó: /
Miközben a kormány Szent István értékrendjét hozza párhuzamba saját napi politikai küzdelmeivel, az ellenzék a sajtó szabadságáért tüntet az ünnepi hétvégén.

Javában zajlottak az előkészületek országszerte a vasárnapi államalapítási ünnepségekre, ám a kormány már kiosztotta az idei díjait. Áder János államfő ugyanakkor csak majd vasárnap, a déli harangszó kíséretében adja át a legmagasabb fokozatú állami kitüntetést, a Szent István Rendet. A köztársasági elnök oldalán az ünnepségen - ahogyan az szokássá vált az utóbbi években - már feltűnik az utóbbi hetekben szabadságát töltő Orbán Viktor kormányfő is, hiszen a meghívó szerint Áder "Magyarország közjogi méltóságai jelenlétében" adományozza majd e díjat.

A pénteket ugyanakkor még a kormányfő bölcsességei nélkül kellett átvészelnünk, így csupán a kabinet prominenseit idézhetjük az államalapítás kormányzati üzenetét megfejtendő. "Megmaradásunk és gyarapodásunk a 21. században is csak a Szent István által ezer évvel ezelőtt lefektetett alapokra épülhet. Ez a magyarok személyes és közösségi szövetségkötése a keresztény hittel és kultúrával" - fogalmazott például Balog Zoltán, aki állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. Az emberi erőforrás miniszter Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral közösen Móra Ferenc-, Pauler Gyula- és Szinnyei József-díjakat adott át. "A kitüntettetek tisztességes munkával, tudományos teljesítménnyel, magas művészettel és rekordokkal járultak hozzá a magyar nemzet életéhez, így folytatói és résztvevői a megmaradásért és gyarapodásért vívott küzdelemnek" - emelte ki Balog.

A humánminiszter ezután arról beszélt: augusztus 20-án a minőség, a jóság, a szépség és igazság Szent István életművében is megnyilvánuló, tér és idő mechanikus határait elmosni képes erejét ünnepeljük, valamint mindazt, ami közös bennünk Beregszásztól San Franciscóig, Tel-Avivtól és Torontótól Canberráig és Stockholmig, Gyimesbükktől a Rózsadombig. Szerinte az elmúlt hét év, a demográfiai, az államadósság és a környezetvédelem helyzetének javulása megmutatta, hogy nincsenek vesztett ügyek, lefutott meccsek, ha komolyan nekilátunk, javíthatunk az életünkön. Példaként azt állította, hogy ma már nem a munkanélküliek magas száma a gond, hanem a munkaerő hiánya, mind kevesebb az olyan fiatal, aki sem tanulni, sem dolgozni nem tud. Hozzátette azt is: az állam és az egyházak összefogásának is hála, ma kétszer annyi cigány fiatal jár egyetemre Magyarországon, mint három évvel ezelőtt. Balogon csak kulturális államtitkára, Hoppál Péter tudott túltenni, ő egyenesen azon ismereteiről adott számot: "Szent István jól tudta, csak erős, független állam védheti meg polgárait a külső erőkkel szemben. A mai aktív generációnak is az a feladata, hogy nemzeti kultúránkat és függetlenségüket az ezzel ellentétes nemzetközi tendenciák ellenére is megőrizze".

A kormányzati "szentistvánozásnak" itt korántsem lehetett vége, de a honvédelmi miniszter tudott csavarni egyet Koppány mítoszán. Simicskó István ugyanis, mint kitűnt, az Európai Uniót négyelné - legalább - fel. „A mai európai uniós viszonyokat látva, a körülményeket, a brüsszeli bürokraták által megfogalmazott fogalmakat, kijelentéseket, célokat, akkor azt látjuk, hogy nem ismerik István király intelmeit” – fogalmazott Simicskó. A honvédelmi miniszter az államalapítás alkalmából rendezett központi ünnepségen azzal állt elő: „a magyar kormány célja nem más, mint hogy megvédje Magyarországot, segítse az állampolgárai boldogulását. Ezt semmiféle nemzetek feletti, tőkés érdekcsoport nem tudja garantálni. Nem is akarja garantálni és nem is fogja garantálni. Ezt csak mi magunk fogjuk megtenni” – emelte ki.

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Eközben persze nem cáfolták a kormánypárti képviselők azt sem, hogy az államünnep is a Soros György elleni küzdelem jegyében telik majd. A Magyar Nemzet írt arról még csütörtökön, hogy a diplomáciai küldöttségeknek is ukázba adták, a magyar származású milliárdos elleni harc kell legyen az augusztus 20-i beszédek fő üzenete. Olyan tételek szerepeltek a sorvezetőben, mint hogy „Választás előtt állunk: Szent István Magyarországa és a Soros-terv között”. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese úgy magyarázta: „természetesen senkinek nem adjuk a szájába szó szerint, hogy mit kell mondani, de a magyar életet érintő aktualitások, a közélet legfontosabb kérdései vonatkozásában tájékoztatjuk a kollégáinkat is, javaslatokat fogalmazunk meg, hogy melyek azok a témák, amelyeket leginkább relevánsnak tartunk megemlíteni egy ilyen nemzeti ünnep alkalmával”.

Mindeközben az Együtt és a Párbeszéd a szabad sajtóért, A függetlenség napja néven felvonulást szervez augusztus 20-ára. A kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai és a civil szervezetek megbélyegzése ellen is tiltakoznak majd a 16 órakor, a Szabad Sajtó útján kezdődő felvonulással, amelyen a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, a Korrupcióellenes Szövetség alapítója, Vágó Gábor, Porcsin Zsolt, a hajdú-bihari Napló és a Heves megyei Hírlap egykori főszerkesztője, valamint Hajdú Nóra, az Együtt alelnöke és Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus szólalnak majd fel. A demonstrációhoz csatlakozott az MSZP is, az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.

Új érdemkeresztesek
Balog tegnap "megkeresztezte" többek között Zeffer András zenészt, a P. Mobil egykori, a MobilMánia jelenlegi tagját, Török Ádámot, a Mini együttes vezetőjét, Keresztes Ildikó énekesnőt, Koltay Gergely zenész-zeneszerzőt, a Kormorán együttes alapító tagját, Pozsgai Zsolt drámaírót, színházi és filmrendezőt, a Pátria Kiadó alapítóját és vezetőjét. Ők mind a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehették át az állami ünnep alkalmából.
A humánminiszter ugyanakkor a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését adományozta többek között Dorozsmai Péter előadóművésznek, a Korál együttes dobosának, a Tom-Tom Stúdió vezetője, Fekete Tibor előadóművésznek, a Korál együttes és a Budapesti Operettszínház basszusgitárosának, vagy épp Fischer László Tamás előadóművésznek, a Korál együttes szólógitárosának. De például Czakó Gábor Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, nyelvrégész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának Áder János megbízásából, Balog a Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adta át.


Programhegyek, lezárásvölgyek

A nemzeti ünnep programjai vasárnap 8.30-kor kezdődnek a Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. Délután és kora este a budai Várban kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. A tisztavatás után, 10 órától légi és vízi parádé kezdődik a Parlament előtt, a Duna fölött és a Dunán.

A Budai Várban szokás szerint most is megrendezik a Mesterségek Ünnepét. Idén is lesz Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén is lesznek, koncertek a Clark Ádám téren. Az ünnepi tűzijáték vasárnap este 21 órakor kezdődik és körülbelül 21.30-ig tart. A pirotechnikai eszközöket a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról lövik fel. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel.

FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS

FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS

A légi és a vízi parádé, valamint a tűzijáték miatt szombat este 10 órától vasárnap este fél 11-ig, majd az éjszaka később is több órára lezárják a pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Havas utcáig. Vasárnap este 6 órától este fél 11-ig a Lánchidat a gyalogosforgalom elől is elzárják, a tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében. A Szent Jobb-körmenet idejére vasárnap délután 4 órától este fél 11-ig az V. kerületben a József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca lesz lezárva.

Aki pedig mindezt mégis kihagyná: vasárnap tartják meg a harmadik Szabadtéri Madárijesztő Találkozót Pécsett, a város Szőlőhegy elnevezésű településrészén.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szerző
2017.08.19 07:00

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48

Megrótták a szomjas gyereket leszállító buszsofőrt, mert "udvariatlan" volt

Publikálás dátuma
2018.08.21 16:22

Fotó: AFP/ Foodcollection GesmbH/
Rendőrt hívott egy járművezető egy családra a hétvégén, mert gyereküknek inni adtak a buszon. Az ügyben megszólalt a közlekedési vállalat is.
Húsz percig állt vasárnap egy miskolci busz, mert a sofőr nem akart elvinni egy családot. Az ok megdöbbentő volt: egy ötéves gyerek visszazárható PET-palackból ivott egy kortyot, a sofőr szerint pedig ez tilos. A busz csak a rendőrök kiérkezésekor indult el, miután a család leszállt. Pedig, ahogy egy utas megjegyezte, a buszon külön ki is van írva, hogy vizet lehet inni.
Közleményében megerősítette ezt a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. is: semmi más nem megengedett, de visszazárható PET-palackból alkoholmentes italt azért ihatnak az utasaik. Elismerték ugyanakkor azt is, hogy a árművezető leszállíthatja azt, aki az utazási feltételeket megsérti. És a járat biztonsági kameráit visszanézve ők úgy találták:
"a járművezető az Üzletszabályzatban leírtak szerint, ugyanakkor nem a számára előírt, kellő udvariassággal járt el".
A sofőr ezért a munkáltatótól megrovásban részesül. Mint írják, a cég a járművezető udvariatlan viselkedéséért az érintett családtól elnézést kér; ugyanakkor fenntartja, hogy a buszvezető az ide vonatkozó szabályzat előírásának megfelelően járt el.
2018.08.21 16:22