Terror Barcelonában - Ő lehetett az iszlamista sejt szellemi atyja

Publikálás dátuma
2017.08.19 15:24
Ők a barcelonai gázolásos merénylet elkövetői, Younes Abouyaaqoub vezette a furgont. Forrás: AFP (Kattintson a képre a nagyobb m
A csütörtök délutáni barcelonai merénylet óta több terrortámadás is történt Európa-szerte. A 13 halálos áldozatot követelő gázolás után pár órával a Barcelonától 113 km-re lévő Cambrilsban öt terrorista hajtott a tömegbe egy autóval. Ezután pénteken Finnországban és Németországban, szombaton pedig Oroszországban történt késes merénylet. A támadások közös pontja, hogy szinte mindegyiket fiatalok hajtották végre, a barcelonai terrortámadás fő kitervelője például az a 17 éves Moussa Oukabir, akit Cambrilsban lőttek le a rendőrök. A korábbi feltételezésekkel szemben nem ő, hanem társa, Younes Abouyaaqoub vezette a furgont, ő azonban még szökésben van. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Cambrils tengerparti sétányán órákkal a 13 ember életét követelő, legalább száz sérülttel járó csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet után újabb autós támadást akartak végrehajtani, a katalán rendőrség végzett az öt terroristával. Ott egy nő veszítette életét. Jelenleg négy terrorizmussal gyanúsított személyt tartanak őrizetben, de a korábbi jelentésekkel ellentétben nem találták meg azt a férfit, aki a barcelonai furgont vezette.

A gázolásos merénylet tizenhárom sérültjének állapota változatlanul válságos, 22-en súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban. A halálos áldozatok között két spanyol és két katalán, egy belga, két olasz, egy olasz-argentin, egy amerikai és egy kanadai személyt azonosítottak. Legalább 30 francia, 13 német sérültje volt az autós terrortámadásnak.

Juan Antonio Zoido spanyol belügyminiszter szerint gyakorlatilag felszámolták az iszlamista sejtet, amely Barcelonában és Cambrisban csapott le. A madridi belügyi tárca vezetője szombaton bejelentette, hogy az ötfokozatú skálán négyes szinten marad a terrorkészültség, nem látják indokoltnak, hogy magasabbra emeljék.

Ő lehetett a terrorista sejt szellemi atyja

A hatóságok szerint Ripoll város imámja, Abdelbaki Es Satty lehetett a 12 fős iszlamista sejt szellemi atyja. A negyvenes éveiben járó hitszónokot 2012-ben engedték ki a börtönből, s kapcsolatban állt a 2004. március 11-i négyes al-Kaida vonatrobbantás elköetőivel. Abdelbaki 2015 óta volt Ripoll imámja, kezdetben egy régi mecsetben prédikált, később egy nagyobb épületbe a helyi muszlim hívekkel.

Abdelbaki Es Satty othona FOTÓ: PAU BARRENA / AFP

Abdelbaki Es Satty othona FOTÓ: PAU BARRENA / AFP

Két és fél hónapja eltűnt, a hívek azt hitték, hogy Belgiumba vagy Marokkóba költözött. Valójában azonban Alcanarba ment, ott volt a terrorista csoport bombagyára. A katalán rendőrség szerint az iszlamisták nagy robbanásos merényletet akartak végrehajtani Barcelonában, s azt feltételezik, hogy az Alcanarban összeomlott házban talált három holttest közül az egyik a ripolli imámé.

Édesanyja üzent a szökésben lévő gázolónak
 Forrás: AFP

 Forrás: AFP

A 22 éves Younes Abouyaaqoub lehetett a feltételezések szerint a barcelonai furgon sofőrje. A fiatalember 1995-ben a marokkói Mrirtben született. Az elmúlt években Ripollban ért, ott járt középiskolába, a szomszédai szerint főként marokkóiakkal barátkozott. Az ő dokumentumait találták meg egy autóban Vicben, a rendőrség azt feltételezi, hogy azzal menekültek volna el a terroristák. Abouyaaqoub lehetett az, aki egy lopott Ford Focussal áthajtott egy ellenőrzőponton Barcelonában, de sikerült elmenekülnie. Kezdetben azt hitték, ő volt az egyike azoknak a terroristáknak, akiket Cambrilsban lőtt le a rendőrség, de ezt utóbb cáfolták. Az édesanyja felszólította a fiát, hogy adja fel magát. „Nem akarom, hogy több öldöklés legyen. Az iszlám ezt nem mondja” – üzente Hanno Ghanim.

Folytatódott a terror

Cambrilsban azonban nem állt meg a terrorhullám, pénteken is sorra követtek el támadásokat Európában. Délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában ölt meg két embert, nyolcat pedig megsebesített egy 18 éves késes merénylő. A finn rendőrség szombaton közölte, hogy terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezelik a támadást. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette a férfit, azóta pedig további öt embert vettek őrizetbe, az ő kihallgatásukat megkezdték. A rendőrség kifejezetten egy terrorhálózatra gyanakszik, mint a barcelonai gázolásos merénylet esetében, ahol a rendőrség szerint egy 12 fős terrorista sejt hajtotta végre a támadásokat. Ennek a tagjai lehettek egyébként a cambrilsi támadók, valamint a négy őrizetbe vett személy. 

A finn támadás áldozataira emlékeznek FOTÓ: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

A finn támadás áldozataira emlékeznek FOTÓ: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

Szintén pénteken Németországban is késelés történt, bár a hatóságok itt azt mondták, nem találtak utalást arra, hogy iszlamista hátterű támadás történt volna. Egy üzleti vita fajult el két csoport között a wuppertali vasútállomás közelében lévő boltban. A késelés áldozata egy iraki testvérpár, amelynek 31 éves tagja meghalt a helyszínen, a 25 éves öcs pedig kórházba került. A korábban Európában elkövetett támadásokkal közös pont viszont, hogy ennél a késelésnél is tizenévesek - egy 14 és egy 16 éves fiatal - követték el a gyilkosságot. A támadókat szombaton vették őrizetbe.

A német késelés helyszíne FOTÓ: AFP

A német késelés helyszíne FOTÓ: AFP

Szombaton egy késsel felfegyverkezett férfi támadt a járókelőkre az oroszországi Surgut városában. A támadó nyolc embert megsebesített, mielőtt a rendőrség lelőtte volna. A hatóságok próbálják azonosítani és kideríteni, milyen indíttatásból támadt. A sebesülteket kórházban ápolják.

Az alábbi felvételen látszik, amint a már ártalmatlanított támadó a földön fekszik:

Rájöttek, hogyan radikalizálódnak a fiatalok

Szakértők szerint a katalóniai iszlamisták hasonló módon radikalizálódnak, mint azok, akiket az eddigi európai merényletek kapcsán azonosítottak: főleg az interneten keresztül hálózzák be őket, a közösségi médiában terjed a propaganda, s ugyanitt kommunikálnak egymással a potenciális terroristák. Az Iszlám Állam évekkel ezelőtt felismerte az internetben rejlő „lehetőségeket”, s agresszív módon, videókkal, cikkekkel, fotókkal hálózzák be az embereket.

Spanyol hírszerzési források szerint a rendszer négy lépcsőből áll. Az első szinten meggyőzik az illetőt, hogy a muzulmánok áldozatok. Ennek megfelelően állítólagos fegyveres konfliktusokban életüket vesztett muzulmánokról – főként gyerekről – osztanak meg fotókat. A második szinten megnevezik a felelőst, amely ez esetben „a Nyugat”. A harmadik lépcsőfokon az illetőnek fel kell tennie a kérdést: „jó muzulmán vagyok?”, s ha igen, „hogyan segíthetek?”. A negyedik szinten egyértelmű választ kapnak: az erőszak az egyetlen út – olvasható a spanyol napilap elemzésében, amely rámutat, hogy bár Katalónia a központ, a keleti városok, így Girona, Tarragona, Valencia és Alicante mind érintett. A tengerparti városokon keresztül vezetett ugyanis sok éven át az út Afrikából Európába.

Számítottak a terrorra
A barcelonai gázolásos merénylettel kapcsolatban lapunknak nyilatkozó helyiek megerősítették az Európa-szerte tapasztalt vélekedést, miszerint tudták, hogy lesz merénylet, csak azt nem, hogy mikor. Nem csupán azért tartottak tőle, mert számos európai nagyváros került már célkeresztbe, hanem azért is, mert a spanyol híradások aggasztóan sok alkalommal számoltak be lefülelt, merényletre készülő terroristákról.
A közelmúltban nyilvánvalóvá vált, hogy Katalónia a spanyolországi dzsihádisták központja. Tavaly 7 nagyszabású rendőrségi műveletet hajtotta végre, és 11 feltételezett terroristák tartóztattak le a régióban, idén – a csütörtöki merényletig – már 10 akción és 14 letartóztatáson voltak túl a hatóságok. A közelmúltban az utolsó pillanatban sikerült megakadályozniuk többek között egy robbantást, amelyet a barcelonai Liceu metroállomás ellen terveztek. „Az Iszlám Állam dzsihádista toborzásának spanyolországi központja Barcelona” – nyilatkozta az El Paísnak Fernando Reinares, az Elcano kutatóintézet globális terrorizmus programjának igazgatója.

Szerző
Frissítve: 2017.08.20 11:34

Kelemen Hunor maradt az RMDSZ elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.23 16:02
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszél a párt kongresszusán
Fotó: MTI/ Biró István
Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton kolozsvári kongresszusán.
Kelemen Hunor egyedül indult a tisztségért, és 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből. Programbeszédében rámutatott: míg 2018, Erdély és Románia egyesülése centenáriumának éve a visszatekintésre adott alkalmat, a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a 22. századot. Úgy vélte: nemzedékének az a feladata, hogy helyzetbe hozza a mai húsz-, harmincéveseket.  "Abból kell kiindulni, amit el akarunk érni" - fogalmazott az elnök. Az RMDSZ-kongresszuson pódiumbeszélgetésen bocsátották közvitára az Erdély jövőjéről készített vitairatot. Mint Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök megfogalmazta: cél a teljes értékű erdélyi magyar társadalom megteremtése, a két jelszó pedig az erdélyiség és a versenyképesség. A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. "Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által" - áll a határozatban.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 16:28

Száznál több szeparatistát tartóztattak le Kasmírban

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:16

Fotó: NurPhoto/ Faisal Khan
A múltheti merénylet megbosszulását ígérte India, és a jelek szerint így is tesz.
Száznál több szeparatistát fogtak el az indiai hatóságok szombatra virradóra Kasmírban, írja a Reuters. A lépés válasz arra, hogy múlthéten a területen egy öngyilkos merénylő közel 40 indiai fegyveressel végzett. A kormány akkor arra figyelmeztetett, minden rendelkézésére álló eszközzel fellép, hogy elégtételt vegyen a támadókon. A pakisztáni bázisú Jaish-e-Mohammed terrorcsoport vállalta magára a merényletet.
Az újabb katonák érkezése, és a szeparatista csoportok aktivistáinak, illetve vezetőinek őrizetbe vétele aközelgő választás békéjét hvatott biztosítani, nyilatkozta egy rendőrségi tisztviselő. Indiában májusban tartanak választást, a kormánypárt az újraválasztását várhatja a határozott fellépéstől.
A letartóztatásokat demonstrációk követték, ahol kövekkel dobáló tüntetők könygázzal támadó rendőrökkel kerültek szembe. A helyiek Kasmír muszlim lakosságának zaklatásaként élik meg az indiai fellépést.
A múltheti merénylet, illetve hogy India Pakisztánt kéri miatta számon, tovább növelte a feszültséget a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatában. A két fél osztozik Kasmír területén, de mindkettő igényt tart annak egészére. India ráadásul jövő héten készül feloldani egy korlátozást, ami eddig megakadályozta, hogy az ország más területeiről Kasmírba lehessen költözni, ami szintén hozzájárulhat a békétlenséghez.