"A népet nem lehet elhallgattatni" - Tüntetett az ellenzék a szabadságért

Publikálás dátuma
2017.08.20 17:44
FOTÓK: Biró Mariann
Fotó: /
Függetlenség Napja címmel szervezett demonstrációt délután 4 órára az ellenzék a budapesti Szabad Sajtó útjára. A tüntetésen a elsősorban a sajtószabadságért, a kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai, de a civil szervezetek megbélyegzése és a kormány oktatáspolitikája ellen is tiltakoztak.

"A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért” – írták a szervezők az esemény felhívásában.

Az Együtt és a Párbeszéd által szervezett pár száz fős demonstráción elsőként Porcsin Zsolt - aki a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt - beszélt, természetesen a sajtó elnyomásáról. Az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztőjeként átfogó képet adott a hazai sajtóviszonyokról, amelyek alapján érthetetlen, miért is akar újabb médiaháborút Orbán Viktor kormányfő. 

Felszólalt Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akinek beszédét meglehetős mértékletességgel is semmitmondónak nevezhetnénk. 

Lukácsi Katalin beszéde elején arra emlékeztetett, azért lépett ki KDNP-ből, mert nem értett egyet a kormányzati kommunikációval. A sajtószabadságról azt mondta: a Fidesz felvásárolta a vidéki lapokat, így addig jutottak, hogy egyes politikusok nem válaszolnak az újságírók nekik nem tetsző kérdéseire. Ám ezzel minket aláznak meg. Nekik az újságírók zavaró kérdése csak zaj, amit le akar halkítani, de a népet nem lehet elhallgattatni - jelentette ki Lukácsi. "Támogatnunk kell azokat a sajtóorgánumokat, amelyek minket képviselnek. Nincs szükségünk önjelölt messiásokra. Merjünk beszélni a politikáról, gyűlöletmentesen vitatkozni, nem a politikusok személyét, hanem tetteit ítéljük meg. Higgyünk Magyarországban!" - ezzel zárta beszédét a volt KDNP-s politikus.

Karácsony Gergely beszédében arra emlékeztetett, hogy az ellenzéket nem tekinti igazi kihívónak, úgy tekint rá, mintha nem is létezne. A PM miniszterelnök-jelöltje szerint igenis lehet tenni azért, hogy 2018-ban ne Orbán Viktornak hívják a kormányfőt. Hogy egy olyan államban élhessünk, ami a polgárok hétköznapi gondjairól szól, ami beteljesíti az 1989-es ígéretet: Európa, de mindahányan! - ezzel zárta mondandóját a pártelnök.

Vágó Gábor aktivista úgy folytatta Karácsony gondolatmenetét, hogy olyan államra van szükség, ami a népet szolgálja, és nem Orbán Viktort. A Fidesz ugyanis elszívja a levegőt a szabad sajtó elől, de mi magunk is lehetünk a szabad sajtó. Létre kell hozni a helyi független szabad médiát. Ha ilyen már van, támogatni őket anyagilag, emberileg, információval. A mindennapi állampolgári cselekedetek nélkül egyre inkább pártállam fog kialakulni, a magyar társadalom azonban tanult tehetetlenségben szenved. Ez gerjesztődik tovább, de akkor, ha elérhető célokat tűzünk ki, akkor megtanulhatjuk a tett kultúráját - fogalmazott a Korrupció Ellenes Szövetség (KELLESZ) alapítója.

A tiltakozást élőben közvetítette a 24.hu:

Korábban az MSZP jelezte, hogy ők is részt vesznek a tüntetésen, mert úgy érzik, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon. Az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.

A demonstráción felbukkant Hajós András énekes, humorista is:

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Keddig még úgy volt, hogy a tüntetést élő Facebook-videóban meghirdető Juhász Péter Együtt-elnök is felszólal, de úgy tudjuk, családi okok miatt ezt lemondta. Az esemény közösségi oldalán 562-en jelezték a részvételüket és 1800-an érdeklődtek iránta.

Szerző
2017.08.20 17:44
Frissítve: 2017.08.20 22:28

Életet mentett a hős szállodai recepciós

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:25

Fotó: Facebook/ Országos Mentőszolgálat
Hotelben esett össze egy idős asszony, a fiatal férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.
Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán mondott köszönetet egy szálloda recepciósának, aki egy idős nő segítségére sietett. Az asszony a hotelben esett össze, és miután a férfi nem tapasztalt légzést, azonnal megkezdte a beteg újraélesztését. Bár a központi rohamkocsi hamar a helyszínre ért és emelt szinten folytatta az ellátást, a fiatal szállodai alkalmazott sem tétlenkedett: segítette a további beavatkozásokat és még a betegmozgatásban is részt vett. Az idős nőt végül – az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően – stabil állapotban szállították.
„A helyszínen nem igazán volt alkalmunk megköszönni a hős recepciós segítségét de remélem így talán elér hozzá!”
– mondta az eset után a mentőorvos.
2018.08.17 17:25
Frissítve: 2018.08.17 17:25

A nyugdíjreform talán már nem is elég

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:52

Fotó: / Kállai Márton
Nem omlik össze a nyugdíjrendszer, de egyre nőnek a feszültségek: a frissen nyugdíjba vonulók és az idősebbek közt, de a 40 év után visszavonuló nők és a rugalmatlan korhatár miatt munkában maradók közt is.
Mielőbbi nyugdíjreformot sürget legújabb elemzésében az egyik legismertebb hazai nyugdíjszakértő. Simonovits András az Indexen arról értekezett, hogy azért lett volna jobb az egykor általa is támogatott inflációkövető nyugdíjemelés helyett mégis az előző évi nettó bérnövekedés felét is tartalmazó „svájci indexálásnál” maradni, mert akkor a régebbi ellátások is magasabb arányban nőttek volna. Az emiatt emelkedő nyugdíjkifizetések pedig óvatosabb béremelésre kényszerítették volna a kormányt, amely most a magas béremelésekkel és a szociális hozzájárulási adó szintén radikális csökkentésével látszólag paradicsomi állapotokat teremtett a munkavállalók és a munkaadók számára. A progresszív személyi jövedelemadó eltörlése és az utóbbi két év reálbérrobbanása azonban szinte elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott a nyugdíjrendszerbe – szögezi le Simonovits. Már 18 százalékos rés keletkezett az azonos körülmények között 2-3 éve és a most nyugdíjba vonult friss nyugdíjasok között, és az idősebbek leszakadása idén, sőt a szerző szerint 2021-ig tovább nő. Végeredményként pedig az összes nyugdíjas rosszul jár, hiszen ellátásuk egyre kevesebbet ér a bérekhez képest. Ez az úgynevezett „helyettesítési ráta” 2015-ben még majdnem 70 százalék volt, ma már alig magasabb 50 százaléknál. A szakértő arra figyelmeztet a cikkben, hogy a bérnövekedés törvényszerűen lassul majd, a magasabb induló nyugdíjjal belépők hatására emelkedik az átlagnyugdíj és a helyettesítési arány visszaáll a magasabb szintre. Ezek hatására pedig néhány év múlva az akkori kormány kénytelen lesz ismét emelni a járulékkulcsokat. Simonovits András ehhez hozzáveszi azt a feszültséget is, ami a Nők40 lehetőségével élni tudók és a teljesen rugalmatlan, de egyre emelkedő korhatár miatt munkavégzésre kényszerített tömegek között feszül. Hevesen tiltakozik a biztosítók által gerjesztett hisztéria ellen, hogy a magyar nyugdíjrendszer hamarosan összeomlik, de állítja: Nők40 nélküli rugalmasabb korhatárt, progresszív személyi jövedelemadót és nem csak inflációkövető indexálást kell bevezetni – lehetőleg minél hamarabb.
Szerző
2018.08.17 16:52