Jegybotrány - A T-Systemsnek kedvezett a BKK

Publikálás dátuma
2017.08.21 07:01
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Szoros a kapcsolat a botrányos online jegyrendszert fejlesztő T-Systems és a BKK között: nemcsak közös munkatársuk van, ám a most előkerült szerződésekből úgy tűnik: az összecsapott jegyrendszerrel a BKK a T-Systemsnek egyengette a terepet.

A T-Systems piaci helyzetét betonozta volna be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azzal, hogy gyorsan és közbeszerzés nélkül neki adta a időközben becsődölt online jegyértékesítési rendszer kiépítését - derül ki a BKK online jegyárusításról és e-jegyrendszerről szóló, most előkerült szerződéseiből. A hivatalos iratokat Csárdi Antal (LMP)-s fővárosi képviselő kérte ki a fővárostól. Csárdi lapunknak elmondta: a főváros láthatóan mindenáron a T-Systemset akarta helyzetbe hozni, ráadásul úgy, hogy egy másik céggel már korábban megállapodtak ugyanerről.

2014 októberében Vitézy Dávid akkori BKK-vezér már szerződést kötött a Scheidt&Bachmann GmBH-val a fővárosi elektromos jegyrendszer - holland, amerikai mintára chipes okoskártyával működő beléptetőkapuk, jegyárusító automaták - telepítéséről. A fejlesztő cég honlapján a magyar fővárosról szóló projektleírásban szerepel, hogy az e-fizetési üzletágban is utazó hong-kongi Octopus Ltd.-vel közösen olyan rendszert fejlesztenének Budapestnek, amelyhez mobilos, illetve internetes jegyárusítás is tartozik. Kétszer fizetett volna a főváros ugyanazért? - tette fel a kérdés lapunknak Csárdi Antal.

Könnyen lehet, hogy nem. Érdekes egybeesés, de a kikért szerződésekből az is kiderül, hogy a BKK-nak akkortájt vált égetően fontossá, hogy T-Systems-szel jegy-és bérlet webshopot indítson, amikor magasabb fokozatba kapcsolt a 2011 óta húzódó 67 millió eurós költségűre tervezett e-jegy-beruházás kiépítése, amire viszont korábban a Scheidt&Bachmann-Octopus duó leszerződött. Június elején kötött önkormányzati támogatási szerződést a fejlesztés finanszírozásában érintett három fél, a főváros, a BKK és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Azaz: ha a BKK esetleg azon ügyködött, hogy gyorsan bebetonozza a T-Systems helyzetét a közösségi közlekedéshez kötődő online fizetési piacon, úgy erre ez a lépés igazán alkalmas volt.

Az iratokból kitűnik, a BKK láthatóan mindent bedobott, hogy minél gyorsabban és a T-nek adhassa a megbízást. Bár korábban a BKK tagadta, a most kiadott szerződésből kiderül, hogy többek között a vizes vébével is indokolták a fejlesztés felgyorsítását: „a rendezvényre akkreditáltan mintegy 3000 fő sportoló, körülbelül 10 ezer fő kísérő, csapattag és sportvezető és (…) akár százezer fős nagyságrendű néző, turista érkezhet” - indokolja a sürgősséget a BKK, amely szerint csak a T-Systems volt képes ezt a szolgáltatást bevezetni. "Arra hivatkoztak, hogy a meglévő, lila jegyautomaták szoftverjére fog ráépülni az online jegyvásárlási rendszer" - mondja Csárdi, aki szerint az indoklás sántít. Az online jegyrendszer ugyanis hazai közönségnek szólt. Ráadásul a szerződésből az is kiderül, hogy BKK a vizes vébén túl, legalább két évig üzemeltette volna a szolgáltatást. A T-Systems ugyanis fejlesztési díjat nem számolt fel a fővárosnak, hanem 24 hónapra havonta 22-25 milliós üzemeltetési díjat kért, ami meglehetősen nagylelkű felajánlás lenne a cégtől, ha nem vesszük hozzá, hogy e-jegyrendszer kiépítése során ezzel milyen piaci előnyre tehetett volna szert.

Mint arról írtunk, nem új a BKK és a T-Systems szerelemházassága: az utóbbi években összességében 12 milliárd forint értékben kapott a cég megrendeléseket a BKK-tól. Így a T-Systems szállította a BUBI közbringahálózat informatikai hátterét, a jegykiadó automaták szállítását, az utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszert, a Futárt is rábízták és

Ráadásul nem is kell nagyítóval keresni a BKK és az informatikai cég közötti átfedéseket. A Futár kialakításában vállalt sajátos szerepet Berger András, aki a BKK elektronikus utastájékoztatási projektfelelőse, de közben cége, a QuickFish Kft. a kecskeméti buszok T-Systems által szállított utastájékoztatási rendszeréhez biztosított fedélzeti egységeket. Forrásaink Bergert a T-Systems egyik közvetítőjeként, kapcsolattartójaként írta le. Többször is megkérdeztük Tarlós István főpolgármestert arról, nem összeférhetetlen-e, hogy a BKK elektronikus utastájékoztatási projektfelelősének saját vállalkozása kapcsolatban áll a rendszert karbantartó T-Systemsszel, de Tarlós István egyelőre nem válaszolt. Információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda, a BKK online rendszerével kapcsolatos nyomozása kitérhet Berger és cége ügyeire, a T-Systemssel való kapcsolatára is. Úgy tudjuk, a nyomozás intenzitása miatt a múlt héten több vezetői megbeszélést kellett elhalasztani a BKK-ban.

Miután egy hete megírtuk, hogy a Fidesz kormányzati körei Dabóczi Kálmán BKK-vezér elmozdítására készülnek, Tarlós István főpolgármester közleményben támadt lapunkra: ne a Népszava mondja meg neki, hogy kit nevezzen ki. A városházáról származó értesüléseink szerint a főpolgármester a BKK online értékesítési rendszerének botrányában elsősorban nem Dabóczit, hanem a BKK igazgatóságának elnökét, Szegvári Pétert védi. Úgy tudjuk, Szegvári aláírása is szerepel azon a dokumentumon, amivel zöld utat kapott a projekt, megkerülve a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását.

Szegvári Tarlós egyik bizalmi embere, 2010-ben lett főtanácsadója, és ha Dabóczi bukik a botrány miatt, Szegvári sem lesz tartható. Dabócziék azzal érvelnek, a közgyűlés jóváhagyására nem volt szükségük a projekt megkezdéséhez. Más jogászok szerint viszont ki kellett volna kérni a képviselő-testület hozzájárulását, mivel új termékről van szó, ehhez módosítani kellett volna a BKK közgyűlés által elfogadott tarifarendszerét.

Szerző
2017.08.21 07:01

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14