Trump ismertette afganisztáni terveit

Donald Trump amerikai elnök tegnap főműsoridőben ismertette afganisztáni terveit. A bejelentést különösen kényes időkben tette az elnök – emlékeztetett a CNN –, aki ismét a kritikák kereszttüzébe került, miután az egy ember életét követelő charlottesville-i gázolás kapcsán egyenlőségjelet tett a fehér felsőbbrendűséget hirdető neonácik, és az ellenük tüntetők között. Trump számára várhatóan komoly kihívást jelent majd, hogy afganisztáni terveiről – várhatóan a csapatépítésről – meggyőzze az amerikaiakat.

Szerző

Megengedő Amerika

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:39
Fotó: AFP/Claudius Thiriet
Egyre népszerűbb a marihuána az amerikai felnőttek körében: a lakosságnak majdnem a fele füvezett már.

Több felmérés szerint is növekszik a marihuána felhasználás az USÁ-ban. A Gallup kutatások 48 éves története során az eddigi legmagasabb arányt mérték: a felnőttek 45 százaléka legalább egyszer füvezett életében. Az okok között szerepel az egyre megengedőbb magatartás, amelynek része a több államban bekövetkezett legalizálás. A marihuánát 29 államban lehet orvosi célra használni, további nyolcban pedig korlátozottan, rekreációs okokból alkalmazható. Azokban az államokban, ahol az orvosi felhasználás legális, az általános fogyasztás is elfogadottabb a felnőttek körében. Ez vezethetett ahhoz, hogy míg 2013-ban a felnőttek hét százaléka volt rendszeres fűhasználó, 2017-re ez az arány 12 százalékra nőtt.

- A növekedés a férfiak és nők körében egyaránt kimutatható, előbbieknél valamivel nagyobb mértékben. A terjedés a 18-29 év közötti fiatalok körében gyorsabb volt, de egyértelmű a középkorúak és idősebbek között is - mondja Deborah Hasin, a Columbia University'professzora. A tinédzserek körében évek óta azonos a fogyasztás mennyisége.

Egy felmérés szerint a használat fő okai:

  • relaxálás
  • fájdalomcsökkentés
  • szórakozás
  • társas lét megkönnyítése

Az elfogadás a 60-as, 70-es években sokkal nehezebb volt, az akkori szerhasználóknak több régi berögződést is le kellett küzdeniük: akkoriban az elrettentés taktikája élt, azzal ijesztgették a marihuána szívókat, hogy azzal a heroinhoz vezető útra léptek. - Ma a tinédzserek és a felnőttek is olyan természetes szernek tekintik a növényt, amely alapvetően biztonságos. A használat után az azonnali vezetés azonban kockázatos lehet. A marihuánát kevésbé gondolják függőséget okozó szernek, mint az illegális drogokat - fejti ki Hasin.

Az USA szövetségi törvénye szerint a marihuána használata, birtoklása, eladása, termelése illegális. A szövetségi kormány ugyanakkor lehetővé tette, hogy az egyes államok orvosi vagy rekreációs célokra legalizálhatják a kannabiszt. 1996-ban Kalifornia volt az első, amely orvosi célra engedélyezte az árusítását.

Új pszichoaktív anyag bukkant fel
Új pszichoaktív anyag miatt indított nyomozást a rendőrség, miután a mentőszolgálat jelezte, több, zavartan viselkedő embert vittek kórházba. A rendőrség az üggyel összefüggésben házkutatásokat tartott, és egy embert kábítószer-kereskedelem, kettőt kábítószer-birtoklás gyanúja miatt előállított, gyanúsítottként hallgatott ki. A rendőrség kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt egy nőt őrizetbe vett, és kezdeményezi előzetes letartóztatásának indítványozását.

Szerző

Ferenc pápa ismét a menekültek mellett

A menekültek biztonsága előbbre való, mint a nemzetbiztonsági aggályok – üzente tegnap a világ politikai vezetőinek Ferenc pápa egy migrációról szóló állásfoglalásban, amelyben elutasította a menekültek kollektív deportálásának gondolatát. "A szolidaritást a migráció minden fázisában egyértelműen ki kell fejezni" – idézte a Reuters hírügynökség hétfőn a katolikus egyházfőt.

Szerző