Ferenc pápa ismét a menekültek mellett

A menekültek biztonsága előbbre való, mint a nemzetbiztonsági aggályok – üzente tegnap a világ politikai vezetőinek Ferenc pápa egy migrációról szóló állásfoglalásban, amelyben elutasította a menekültek kollektív deportálásának gondolatát. "A szolidaritást a migráció minden fázisában egyértelműen ki kell fejezni" – idézte a Reuters hírügynökség hétfőn a katolikus egyházfőt.

Szerző

Kockázatos hadgyakorlat

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:38
Fotó: AFP/Jung Yeon-Je

Olaj a tűzre – így jellemezte Phenjan az Egyesült Államok és Dél-Korea között tegnap kezdődött szokásos éves hadgyakorlatot. A mintegy tíz napig tartó – idén 17 500 amerikai, és 50 ezer koreai katona részvételével zajló – esemény előtt és alatt minden évben kiéleződik a feszültség Észak-és Dél-Korea között. Washington és Szöul általában azzal érvel, hogy az északi agresszió miatt szükség van a védelmi jellegű hadgyakorlatra, a phenjani vezetés azonban nem fogadja el ezt a magyarázatot, és azt állítja, az Egyesült Államok és Dél-Korea egy megszállást készít elő.

Kína és Oroszország néhány hete felajánlotta, közbenjár Észak-Koreánál, hogy szüneteltesse be a raktékakísérleteket, amennyiben nem tartják meg a hadgyakorlatot, ám Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a múlt héten azt mondta: ez nem opció.

Kérdés, hogy valóban meg tudták-e volna erről győzni a kommunista rezsimet, amely az utóbbi hetekben igencsak felbolygatta a nemzetközi közösséget, miután azzal fenyegetőzött, hogy négy, Hwasong-12 típusú rakátát lő ki az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtoka, Guam irányába.

A kijelentést olyan retorikai adok-kapok követte, ami jó ideje nem tapasztalt feszültséget idézett elő a régióban. Phenjan végül múlt héten meghátrált, és bejelentette, hogy egyelőre nem lövi ki a rakétákat. Egyes szakértők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy ilyen érzékeny időszakban a hadgyakorlatot még a szoksásosnál is komolyabb provokációnak tekintheti a Kim Dzsong Un vezette rezsim, s Szöulban is sokan az utcán tiltakoztak a szárazföldi, tengeri és légi szimulációból álló gyakorlatok ellen.

Az észak-koreai állami lap az akció kezdete előtti nap azt írta, „felelőtlen magatartás, amely nukleáris háborúhoz vezető, ellenőrizhetetlen helyzetet teremt”. Válaszul Mun Dzse In hétfőn figyelmeztetett – emlékeztetett a Yonhap hírügynökség –, hogy Phenjannak nem szabadna a hadgyakorlat ürügyén tovább súlyosbítani a helyzetet. „Észak-Koreának meg kell értenie, hogy az ismételt provokációk miatt kénytelen Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, védelmi jellegű hadgyakorlatot tartani” – idézte az elnök szavait az AFP hírügynökség.

Szerző

Macron neje hivatalos státust kapott

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:38
FOTÓ: PATRICK KOVARIK / AFP

Emmanuel Macron francia elnök felesége, Brigitte Macron a first lady címet ugyan nem kapta meg, de „az államfő feleségeként" lesz hivatalos státusa – derült ki az elnöki hivatal hétfői tájékoztatásából. A közlemény szerint Brigitte Macron a civil szférában fog aktív szerepet vállalni, s kiemelt figyelmet fog szentelni a mozgáskorlátozottak jogainak, az oktatási ügyeknek, a gyerekeknek, a női jogoknak, az egészségügynek és a nemi egyenjogúságnak. Korábban több mint 300 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben a first lady cím ellen tiltakoztak.

Szerző