Keményen bírálta az Orbán-kormányt - Az MTI ezt "elfelejtette" közölni

Publikálás dátuma
2017.08.22 07:06
A képem I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Erdő Péter bíboros a Szent Jobb körmeneten. Az ehhez kapcsolód
Fotó: /
Kritikus szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén. Az MTI szerint a kereszténység problémáiról, a hit elvesztéséről és meggyengüléséről beszélt. Veres viszont nem csak a híveknek, hanem a kormánynak is odavágott, azonban ezt az állami hírügynökség nem érezte fontosnak közölni.

"Egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…" - fogalmazott a püspök. A 444 szerint arra utalt, hogy a lombikbébiprogramban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.

Nem számolt be Veres másik gondolatáról sem a távirati iroda: "ne adjuk fel, és tegyük mindennapi kötelességünket azzal a bizonyossággal, hogy valójában a nemhívők által is elfogadott, úgynevezett Alapvető Emberi Jogok Isten törvényeinek nem vallásos megfogalmazásai. Vagyis, akik ezek érvényesüléséért küzdenek, végső soron ugyanazért fáradoznak, mint mi keresztények." (Veres beszédét a Magyar Kurir hozta le teljes egészében.)

A hazai katolikus egyház nem először „kellemetlenkedik”, Beer Miklós, váci püspök például a minap azt mondta: a gyűlölködő embereknek valójában „fogalmuk sincs, miről beszélnek”, el vannak tévedve, a politikusok pedig csak még jobban összezavarják őket. Pedig – fogalmazott – éppen akkor lehetne megmutatni a kereszténység erejét, amikor olyan kihívások érik, mint ma.

A Political Capital szakmai vezetője szerint ennek ellenére nincs arról szó, hogy a katolikusok „megtámadták” volna eddigi partnerüket, a kormányt. „Az állami költségvetésből jelentős pénzeket kapnak a nagy egyházak, ezért cserébe igazodnak a hatalomhoz, a jelenlegi kabinet ráadásul kommunikációs csatornának tekinti a templomokat, amin keresztül kormánypropagandát folytathat, gyakran a kereszténységre hivatkozva” - fogalmazott a Népszavának Juhász Attila.

A szakértő szerint ez már néhány egyházi vezetőnek is sok, azonban ezen túl nem látható semmi jele annak, hogy jelentős konfliktus bomlasztaná a ki a "trón és az oltár" szövetségét. Az MTI mindenesetre nem adja fel, tegnap - miután Ferenc pápa azt mondta, be kell fogadni a bevándorlókat, mert az egyén biztonsága fontosabb a nemzeténél - fontosnak érezték közölni, hogy a pápa „Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte". Szentpéteri Nagy Richard politológus erre a reagálva a Népszavának leszögezte: a távirati iroda és a hasonló „csahosok” csak azért lihegnek, mert a pápa más álláspontot képvisel menekültügyben, mint a magyar – elvileg keresztény szellemiségű – kormány.

Miközben a katolikus egyház feje persona non grata lett a kabinet számára, a református egyházzal egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a kabinet. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó programok további támogatásáról, plusz 470 millió forintról döntött például legújabban a kormány – derült ki a legújabb Magyar Közlönyből. Szentpéteri szerint nem véletlen a jó viszony, ugyanis Balog Zoltán humánminiszter és Orbán Viktor is református. Azonban a szakértő emlékeztetett: amelyik egyházat nem tudja zsarolni a miniszterelnök, azt egyszerűen megszüntették - utalt az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre.

2017.08.22 07:06

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17