Keményen bírálta az Orbán-kormányt - Az MTI ezt "elfelejtette" közölni

Publikálás dátuma
2017.08.22 07:06
A képem I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Erdő Péter bíboros a Szent Jobb körmeneten. Az ehhez kapcsolód
Kritikus szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén. Az MTI szerint a kereszténység problémáiról, a hit elvesztéséről és meggyengüléséről beszélt. Veres viszont nem csak a híveknek, hanem a kormánynak is odavágott, azonban ezt az állami hírügynökség nem érezte fontosnak közölni.

"Egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…" - fogalmazott a püspök. A 444 szerint arra utalt, hogy a lombikbébiprogramban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.

Nem számolt be Veres másik gondolatáról sem a távirati iroda: "ne adjuk fel, és tegyük mindennapi kötelességünket azzal a bizonyossággal, hogy valójában a nemhívők által is elfogadott, úgynevezett Alapvető Emberi Jogok Isten törvényeinek nem vallásos megfogalmazásai. Vagyis, akik ezek érvényesüléséért küzdenek, végső soron ugyanazért fáradoznak, mint mi keresztények." (Veres beszédét a Magyar Kurir hozta le teljes egészében.)

A hazai katolikus egyház nem először „kellemetlenkedik”, Beer Miklós, váci püspök például a minap azt mondta: a gyűlölködő embereknek valójában „fogalmuk sincs, miről beszélnek”, el vannak tévedve, a politikusok pedig csak még jobban összezavarják őket. Pedig – fogalmazott – éppen akkor lehetne megmutatni a kereszténység erejét, amikor olyan kihívások érik, mint ma.

A Political Capital szakmai vezetője szerint ennek ellenére nincs arról szó, hogy a katolikusok „megtámadták” volna eddigi partnerüket, a kormányt. „Az állami költségvetésből jelentős pénzeket kapnak a nagy egyházak, ezért cserébe igazodnak a hatalomhoz, a jelenlegi kabinet ráadásul kommunikációs csatornának tekinti a templomokat, amin keresztül kormánypropagandát folytathat, gyakran a kereszténységre hivatkozva” - fogalmazott a Népszavának Juhász Attila.

A szakértő szerint ez már néhány egyházi vezetőnek is sok, azonban ezen túl nem látható semmi jele annak, hogy jelentős konfliktus bomlasztaná a ki a "trón és az oltár" szövetségét. Az MTI mindenesetre nem adja fel, tegnap - miután Ferenc pápa azt mondta, be kell fogadni a bevándorlókat, mert az egyén biztonsága fontosabb a nemzeténél - fontosnak érezték közölni, hogy a pápa „Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte". Szentpéteri Nagy Richard politológus erre a reagálva a Népszavának leszögezte: a távirati iroda és a hasonló „csahosok” csak azért lihegnek, mert a pápa más álláspontot képvisel menekültügyben, mint a magyar – elvileg keresztény szellemiségű – kormány.

Miközben a katolikus egyház feje persona non grata lett a kabinet számára, a református egyházzal egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a kabinet. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó programok további támogatásáról, plusz 470 millió forintról döntött például legújabban a kormány – derült ki a legújabb Magyar Közlönyből. Szentpéteri szerint nem véletlen a jó viszony, ugyanis Balog Zoltán humánminiszter és Orbán Viktor is református. Azonban a szakértő emlékeztetett: amelyik egyházat nem tudja zsarolni a miniszterelnök, azt egyszerűen megszüntették - utalt az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre.

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.