Bakizott a minisztérium - Lebuktatták Rogán tárcáját

Publikálás dátuma
2017.08.24 20:15
Lázár János cáfolta az összes tárca által használt szöveg jogi érvényét (Mellette Rogán Antal propagandaminiszter) Fotó: Tóth Ge
Fotó: /
Banális bakit vétettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei: lebuktatták a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely az utolsó szóig meghatározná a tárcák közléseit.

Miniszteri körlevélben küldte szét a tárcáknak a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt, hogy miként tagadják meg az adatközlést Heringes Anita szocialista képviselő írásbeli kérdésére - derült ki a parlamenti honlapon vélhetően véletlenül közzétett dokumentumból, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) írásbeli válaszának csatolmánya volt.

Szerdán jelent meg a parlament honlapján valamennyi minisztérium válasza Heringes Anita kérdésére. Megírtuk: az államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok igazgatósági vagy felügyelő bizottsági tagságai után érdeklődő, közérdekből nyilvános adatok kiadását azonban kettő kivételével valamennyi tárca megtagadta. Pintért Sándor belügy-, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől eltekintve valamennyi tárcavezető mellőzte az érdemi válaszadást.

Indoklásuk szóról szóra azonos volt azzal, mint amit a Miniszterelnök Kabinetirodát vezető Rogán Antal nevében Dömötör Csaba államtitkár adott. Ez úgy szólt: az államtitkárok és helyettes államtitkárok kinevezéséről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben jelenik meg, nevük a kormány honlapján (www.kormany.hu) szerepel, a cégjegyzékben pedig egyenként ellenőrizhető az, hogy bármely gazdasági társaságnak tisztségviselője, illetve felügyelő bizottsági tagja-e valamely állami vezető. Mindezek alapján a kompaktszöveg állította: a minisztériumnak nem kötelessége a válaszadás, hiszen „minden kért adat nyilvános”.

Noha már a szövegegyezés is jelezheti, hogy a Miniszterelnök Kabinetiroda adta a sorvezetőt a tárcáknak, ezt más is bizonyítja. A fejlesztési tárca ugyanis közzétette sajátja mellett a Dömötör-választ is, amelyen szerepel a minisztériumi iktatószám. Ebből az következtethető: előre megkapták a Rogán-tárca sorvezetőjét, méghozzá belső miniszteri körlevélként.

A helyzet pikantériája, hogy a propagandaminisztérium szövegét egy az egyben átvette a többi tárca aligha mérlegelve a jogsértést, amelyet elkövetnek az adatkiadás megtagadásával. A szöveg jogi érvényét ráadásul épp Lázár János cáfolta meg, amikor közölte: csak az államtitkárok vagyonnyilatkozata nyilvános, a közigazgatási és helyettes államtitkároké nem, sőt a nem politikai állami vezetőkről sok esetben semmit sem tudni. Márpedig a politikai és állami vezetők fizetési, valamint pluszkereseti adatai közérdekből nyilvánosak, hiszen fizetésüket az állami költségvetés, azaz az adófizetők állják.

Éppen ezért Lázár közölte is, hogy - mint azt megírtuk - a Miniszterelnökségnél nyolc felsővezetőnek is van igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagsága a főállása mellett. Kiemelkedik közülük Bartal Tamás, a kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár, aki öt helyen tag. Ezek közül pénzt két helyről vesz fel: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. igazgatósági elnökeként bruttó 600 ezret, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként pedig bruttó 590 ezret kap havonta.

A minisztériumi belső körlevélre, valamint a tárcáknak adott kommunikációs utasításokra vonatkozó kérdéseinkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda úgy válaszolt: "Teljesen természetes, hogy ha minden minisztérium ugyanazt az írásbeli kérdést kapja meg, akkor a tárcák egyeztetnek egymással. Ez az egyeztetés kiterjed az adott témával kapcsolatos adatvédelmi és egyéb jogszabályokra (pl. személyes adatok védelme, van-e az igényelt adatok között minősített adat). Az egyeztetésnek ezen kívül célja az is, hogy a különböző minisztériumokhoz benyújtott azonos kérdésekre azonos szerkezetben adjanak választ, segítve ezzel az újságírók és az érdeklődő képviselők munkáját."

Aligha az újságírók munkájának segítése lehet azonban a célja a propagandaminisztérium adatkiadást megtagadó válaszának. Már csak azért sem, mert mint kormányzati forrásaink elismerték: rendszeresen kapnak kommunikációs utasításokat a Rogán-minisztériumtól, a legtöbbször éppen azt a célt megjelölve, hogy miként hallgassanak; vagy egyáltalán ne reagáljanak, vagy érdemi adatot ne adjanak ki.

Heringes nem nyugszik bele
- Akár közigazgatási pert is indítok, nem fogok leállni, hiszen közpénzköltésről van szó, a kormány tagjai pedig felelősek a nyilvánosságnak, kötelességük elszámolni - mondta lapunknak Heringes Anita.
Az MSZP képviselője nem fogadja tehát el a "birka módon átvett" miniszteri, államtitkári válaszokat, kivéve persze Lázár Jánosét és Pintér Sándorét, akik - mint mondta - a propagandaminisztérium átláthatóságot és a kormányzat ellenőrizhetőségét romboló tevékenységével és utasításaival szemben betartották a jogszabályokat.
Heringes emlékeztetett: parlamenti képviselő által kért adatokat a minisztereknek kötelező átadni, akkor pedig, ha ezek az információk közérdekből nyilvánosak - tehát közpénz-felhasználáshoz van közük - alapjában véve kötelességük lenne kiadni. Mivel a propagandaminisztérium rendszeresen megtagadja az érdemi válaszadást, s nem gyűjt össze kért adatokat, hanem a kormányzati honlapra, valamint a Magyar Közlönyben való visszakeresésre irányítja az érdeklődőket, Heringesék az adatvédelmi és információszabadság hatósági vizsgálatát is fontolgatják.
Heringes azt is elmondta, biztosan okkal titkolózna a Kabinetiroda, hiszen már a Lázár-válaszból is kiderült: van olyan helyettes államtitkár, aki állami fizetése mellett havi 600 és 590 ezer forintnyi felügyelő bizottsági tiszteletdíjat is felvehet, más megbízásaival együtt pedig akár 2 millió forint felett is kereshet. Az MSZP képviselője emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány korábban a politikusi álláshalmozás tilalmát hangoztatta, elvileg törvényt is hoztak erre, de a szigort önmagukra nem tartják érvényesnek.2017.08.24 20:15

Tényleg megállhat az ország szombaton

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:15

Fotó: /
Egyre több helyszín csatlakozik valamilyen formában a január 19-i tüntetésekhez. A szocialista párt legalább 39 városban lesz jelen szervezőként, míg a szakszervezetek száznál is több demonstráló településről beszélnek.
Ahogy azt mi is megírtuk, január 19-én szombaton folytatódik a decemberben indult kormányellenes tüntetéshullám. Az összes megyeszékhelyen szerveznek megmozdulásokat, amelyeken a rabszolgatörvény és a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, a méltányos munkafeltételekért, bérekért demonstrálnak, de más településeken is várhatók demonstrációk. A szervezők arra kérnek minden „magáért, családjáért és Magyarországért felelősséget érző polgárt, hogy csatlakozzon a megyeszékhelyeken és a többi városban szerveződő demonstrációkhoz, vagy akár szervezze meg azt saját településén.”

A felhívás pedig minden jel szerint hallgató fülekre talál, hiszen Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László nemrég úgy nyilatkozott, több mint 140 településről jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, a szám pedig folyamatosan nő.

Harangozó Tamástól, az MSZP országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, a szocialista párt a péntek kora délutáni összesítés szerint 39 városban lesz jelen valamilyen megmozdulás szervezőjeként vagy társszervezőjeként.
Ezen demonstrációk helyszíne, kezdési időpontja és "jellege" megyénkénti bontásban:
Bács-Kiskun megye
Baja, 15:00: utcai flashmob Kecskemét, 15:30: utcai tüntetés (Vasútkertből a Kossuth térre, ahol 17 órától beszédek hangzanak el)

Baranya megye
Pécs, 14:30: demonstráció (a Barbakántól indulva)

Békés megye
Orosháza, 14:00: útlezárás
Békéscsaba, 15:00 vonulásos séta (az OBI áruháztól a Városháza elé)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Miskolc, 14:00: demonstráció (Centrum Áruáz, Szent István tér)
Sátoraljaújhely, 14:00: félpályás útlezárás a 37-es főúton

Csongrád megye
Makó, 14:00: forgalomlassító tüntetés

Fejér megye
Székesfehérvár, 17:30: félpályás forgalomlassítás két útszakaszon

Győr-Moson-Sopron megye
Mosonmagyaróvár, 9:30: félpályás útlezárás a 86-os úton
Győr, 14:00: félpályás útlezárás
Sopron, 15:00: tüntetés a Tűztorony közelében

Hajdú-Bihar megye
Berettyóújfalu, 11:00: tüntetés, útlezárás a 42-es főúton
Debrecen és Hajdúszoboszló között, 15:00: félpályás útlezárás Ebes közelében
Hajdúdorog és Hajdúnánás között, 15:00: félpályás útlezárás

Heves megye
Eger, 11:00: demonstráció a Kerecsend felé vezető úton

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Szolnok, 13:30: forgalomlassító autós vonulás és 15 órától tüntetés a Jubileum téren

Komárom-Esztergom megye
Dorog-Esztergom, 10:00: félpályás útlezárás a 10-es úton
Tatabánya, 15:00: tüntetés

Nógrád megye
Salgótarján, 8:30: autós felvonulás, demonstráció
Balassagyarmat, 10:00: félpályás útlezárás a város nyugati részén

Pest megye
Érd, 9:00: szórólapos akció a piacnál, majd 15 órától forgalomlassító autós demonstráció a Tesco áruháznál
Gödöllő, 10:00: forgalomlassító demonstráció Szabadság tér-Erzsébet park között

Somogy megye
Kaposvár, 15:00: demonstráció (Európa park)
Siófok, 16:00: demonstráció a Vásárcsarnok elől indulva

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Fehérgyarmat, 9:00: félpályás útlezárás
Nyíregyháza, 13:00: félpályás útlezárás
Kisvárda, 14:00: félpályás útlezárás (Városmajor utca)
Záhony, 15:00: demonstráció

Tolna megye
Szekszárd, 13:00: félpályás forgalomlassítás
Tamási, 13:30: félpályás forgalomlassítás a 61-es úton

Vas megye
Szombathely, 15:00: demonstráció a belvárosban

Veszprém megye
Ajka-Bakonygyepes, 9:00: félpályás útlezárás a 8-as úton
Veszprém, 13:00, tiltakozó autós vonulás a városban, majd 15 órától tiltakozó rendezvény

Zala megye
Keszthely, 10:00: félpályás forgalomlassítás
Zalaegerszeg, 15:00: félpályás forgalomlassítás
Nem marad ki a tiltakozási hullámból a főváros sem. A "Budapest Blokád" címmel meghirdetett demonstráció iránt több ezren érdeklődnek a Facebookon. A szervezők célja, hogy álljon le Budapest. Azért, hogy megbénítsák a város közlekedését, a tüntetők négy különböző csomópontban – a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Hősök terén és a Szabadság híd budai hídfőjénél – gyülekeznek majd szombaton dél tájban, hogy aztán a Clark Ádám térre vonuljanak. Ott csatlakoznak azokhoz, akik már délutántól kivetítőn nézik az országos tüntetések közvetítéseit. Itt 14 óra után várhatóan felszólal majd mások mellett Nagy Blanka, az a diáklány, aki a NER-t bíráló szavai miatt a kormánypropaganda célkeresztjébe került.

Külföldön is lesznek tiltakozások: a Hazajöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport gyűjtése szerint tüntetnek majd Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swanseaben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben is.
2019.01.18 14:15

A Médiatanácshoz fordulnak a Liberálisok a köztévé melegek meggyógyításáról szóló műsora miatt

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:06

Fotó: MTV/
Azt kérik, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket.
A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt közleményéből. Mint írják, a műsorban elhangzott kijelentések sértik a meleg közösség emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak az LMBTQ-közösséggel szemben.
„A Btk. 322. §-a alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen szexuális irányultságra tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít. A Liberálisok felszólítják a Médiatanácsot, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket!”
– írta a párt.
Ne maradjon következmények nélkül, ami történt, az adófizetők pénzét senki ne fordíthassa büntetlenül gyűlöletkeltésre – hívták fel a figyelmet a közleményben. Elsőként a 444.hu számolt be arról, hogy a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön lement műsor ezzel az intróval kezdődött:
„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«
Majd közölték, „elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?”  De elhangzott az is: „Kevesen tudják, hogy a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból”. Ezután bejelentkezett Trombitás Kristóf Keresztély, aki Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával, a Föltámadott a gender című könyv szerzőjével beszélgetett a homoszexualitásról.
2019.01.18 14:06
Frissítve: 2019.01.18 14:11