Tesco - Megegyeztek a sztrájk időpontjáról

Publikálás dátuma
2017.09.04. 18:27
Az eddigi tiltakozások nem vezettek eredményre. FOTÓ: Tóth Gergő
Megegyeztek a Tesco-dolgozók sztrájkjának várható időpontjáról a Tescónál működő munkavállalói érdekképviseletek, de a dátumot egyelőre nem közlik.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájkbizottságai a munkabeszüntetés részleteiről tárgyaltak - mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Hozzátette, hogy országos sztrájkra készülnek, és a két szakszervezet sztrájkbizottsága szerdán is folytatja az egyeztetést.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke közölte: a Tesco-dolgozók nem fogadták el a társaság múlt heti ajánlatát, amely szerint a Tesco idén már nem számol béremeléssel, inkább a jövő évi bártárgyalásokra akar koncentrálni. A létszámkérdés rendezésére pedig munkacsoportokat állítana fel a cég, és ezeknek kellene áruházakra és munkakörökre vetítve megállapítani a munkaerőhiány mértékét, amit a dolgozók csupán időhúzásnak tekintenek - jegyezte meg.

A Tescóval a tárgyalások elméletileg szeptember 11-én folytatódnak - tette hozzá a KASZ sztrájkbizottságának elnöke.
Bubenkó Csaba korábban sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot.

Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli továbbá, hogy a külső munkaerő - az alvállalkozók által foglalkoztatottak - létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot.

A szakszervezet szükségesnek tartja azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

A KASZ és a KDFSZ közös sztrájkkövetelései közül, amelyeket még augusztus második felében juttattak el a szakszervezetek a munkáltatóhoz, Karsai Zoltán a múlt héten példaként említette a létszám kérdését, a béremelést, a régóta a vállalatnál dolgozó munkavállalók megbecsülését, a bértorlódás problémáját és a munkaeszközök felülvizsgálatát.

Szerző

Na ugye - Drágul az üzemanyag

Publikálás dátuma
2017.09.04. 14:55

Megugorhatnak az üzemanyagárak - írtuk, jelezve, jelentős drágulás várható a következő időszakban. És tessék: mindjárt bruttó 9 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásokból. Az emeléssel a benzin átlagára 352 forintra, a gázolajé 346 forintra nő.

Szerző

800 forint is lehet az alma kilója

Már most is érzékelhető, hogy egyre drágul az alma, több mint valószínű, hogy karácsonyig nem is várható árcsökkenés a piacon- írja az alon.hu.

Az áruházak kínálatát végignézve az Idared, a Jonagold, a Gála, vagy a Golden ára 400 és 500 forint között mozog, de a darabáras almákért – ilyen például a Pink Lady – akár háromszáz forintot is elkérnek. A Gyümölcsszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős különbség van alma és alma között is, a különböző fajták ára alapvetően eltérő lehet, ami függ a minőségtől is. Különbséget kell tenni elsőosztályú, és extra elsőosztályú alma között. A piros, 60 milliméternél nagyobb almát nevezik extra elsőosztályúnak, amit nyilván jóval drágábban lehet eladni.

A szakember szerint a jelenség hátterében az is áll, hogy rettenetesen megdrágult a munkaerő. A "rettenetes drágaság" a Gyümölcsszövetség elnöke szerint azt jelenti, hogy:

Míg tavaly 500-600 forintért szedték nálam az almát óránként, idén a legkevesebb hétszáz forintért vállalták el az almaszedést, de volt aki ezer forintot is elkért óránként.

( megjegyzendő, ha bárki "rettenetesen soknak tartja" az órabért, próbálja ki az almaszedést, mint munkát) 

Emellett idén az előrejelzések szerint az Európai Unió piacáról legalább hárommillió tonna alma esik ki az áprilisi fagyok miatt. A FruitVeb jelentése alapján nagy kieséssel számolnak Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Dániában, Lettországban, Lengyelországban, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban is.

Szerző
Témák
alma drágulás