Strasbourg a miniszterek javára döntött

Publikálás dátuma
2017.09.05 18:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Érvénytelenítette az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a Magyarországot a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései miatt korábban elmarasztaló ítéletet. A miniszterek eszerint továbbra is felvehetik valamennyi járandóságukat, míg mások nem.

A 2013. január 1-től hatályos szabályok értelmében a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni: a tovább-foglalkoztatottaknak munkaviszonyuk ideje alatt le kell mondaniuk az öregségi nyugdíjról. Ez a rendelkezés a magánszektorban dolgozókat nem érinti és a közszolgák között is különbséget tesz, az öregségi nyugdíjban részesülő miniszterekre vagy polgármesterekre például nem vonatkozik.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Fábián Gyula 2013 decemberében fordult az EJEB-hez, amely két évvel később kimondta, hogy az új szabályozás sérti a megkülönböztetés tilalmát, és így ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Az ügyet a magyar állam fellebbezése nyomán végül a másodfokú tanácsként működő nagykamara elé utalták, amely most megsemmisítette a korábbi ítéletet, mely keddi jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította: a nyugdíjtörvény kifogásolt rendelkezései nem sértik az egyezménynek a tulajdon védelméről szóló cikkelyét.

Mint írták, a kérdéses szabályozás megfelelő egyensúlyt teremt a közérdek és az alapjogok védelme között, célja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása. A bírói testület rámutatott, mindössze ideiglenesen szüntették be a felperes nyugdíjának folyósítását, a panaszos választhatott a munkaviszony és az öregségi nyugdíj között, így valamilyen bevételi forrása mindenképp biztosított volt.

A törvényszék emellett 11:6 arányban megállapította, hogy nem sérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikke sem. Magyarország ugyanis annak megállapítását kérte, hogy nem tekinthető diszkriminációnak, ha az országgyűlési képviselők, polgármesterek, politikusok javadalmazásuk mellett felvehetik a nyugdíjukat is, szemben a közalkalmazottakkal és a köztisztviselőkkel.

Szinte példátlan módon az Európai Szakszervezetek Szövetsége beavatkozóként jelentkezett be az eljárásba Fábián Gyula oldalán.

A Népszava kérdésére az ítéletről Fábián Gyula elmondta: „keresetemben a nyugdíj, mint szerzett vagyoni jog korlátozását, és azt kifogásoltam, hogy a törvény nem vonatkozik egyformán mindenkire. A nagykamara ítéletében elfogadhatónak minősítette a szerzett vagyoni jog korlátozását, de figyelmen kívül hagyta a jogszabály diszkriminatív jellegét. Az ítéletet elfogadva úgy gondolom, ez a felemás döntés új távlatokat nyithat az illiberális magyar jogalkotás előtt. Az elsőfokú ítélet, és az a tény, hogy a nagykamara hat tagja osztotta álláspontomat, bizakodásra adhat okot azok számára, akik nem nyugszanak bele a pártállam diszkriminatív működésébe.”

Szerző
2017.09.05 18:53

Jegybanki döntés: maradt a kamat

Publikálás dátuma
2018.12.18 15:06
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Fotó: /
Több mint két éve változatlan az alapkamat.
Nem módosított az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén, és a kamatfolyosó sem változott - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A ráta 2016 májusa óta nem változott.  Elemzők nem vártak változást. A szigorító lépések a várakozások szerint jövőre kezdődhetnek majd a nem-konvencionális eszközök visszavételével. A monetáris tanács az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon. A döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.
2018.12.18 15:06
Frissítve: 2018.12.18 15:07

Rosszabb a levegő az országban

Publikálás dátuma
2018.12.18 15:00

Fotó: / Urbán Dominik
Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen egészségtelen, további 11 településen pedig kifogásolt volt a levegőminőség.
Hétfőn Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen is egészségtelen volt a levegő minősége a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) magas koncentrációja alapján – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. További 11 településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Tökölön és Vácon – kifogásolt volt a levegőminőség. A bejegyzésben kiemelték, hogy egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportok – a gyermekek, az idősek, valamint a légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők – számára nem javasolják, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak a szabadban. A kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a légszennyezők keveredése a felszínhez közeli rétegben tud csak megvalósulni, így a légszennyezők koncentrációja emelkedik. A fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően a lakossági fűtés intenzívebb, így a helytelen fűtési módoknak tulajdonítható légszennyezés is jelentősebb.
2018.12.18 15:00