Vesztes oldal - A magyar kormány ellen ítéltek a kvótaperben

Publikálás dátuma
2017.09.06 11:49
AFP fotó
Fotó: /
Megszületett tehát a meglepetést nem hozó döntés az Európai Unió bíróságán - értesült lapunk BBC-s forrásból. Vagyis - és ez minden melldöngetés és pávatánc ellenére nyilvánvaló - ismét sikerült a "vesztes oldalra" állnunk, ahogy a történelem során már annyiszor.

Mint megírtuk, az általános várakozások is azt jelezték: a testület  ma elutasítja a magyar és a szlovák kormány keresetét a szíriai, iraki és eritreai menedékkérők két éven át tartó szükséghelyzeti áthelyezését előíró, 2015. szeptemberi uniós jogszabály megsemmisítéséről.

"Gyógyító" ítéletre számított a néppárti frakcióvezető
Az Európai Unió Bíróságának szerdán kihirdetendő döntése esélyt jelent arra, hogy az Európai Unióban végleg begyógyítsák a migrációs politikával kapcsolatos "nyílt sebeket" - írta Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője hétfői nyilatkozatában.

Július végén a francia Yves Bot főtanácsnok a bíróság előtt elmondott állásfoglalásában hét pontban cáfolta a két tagország eljárási, szövegezési és politikai kifogásait. Bot a felperesek egyetlen érvét sem tartotta megalapozottnak, és azt tanácsolta a luxemburgi székhelyű bíróságnak, hogy utasítsa el a kereseteket.

A taláros testület figyelmen ugyan kívül hagyhatta volna a véleményét, de az ítélkezési gyakorlat szerint az esetek túlnyomó részében megfogadják a főtanácsnoki okfejtést.

A legfelsőbb uniós bíróság tehát fenntartja Brüsszel jogát arra, hogy a tagállamoktól elvárja a kvóta teljesítését. 

A luxemburgi ítélethozatallal párhuzamosan kötelezettségszegési eljárás is zajlik Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, amiért szabotálják a 160 ezer menedékkérő EU-n belüli elosztását előíró jogszabályokat. A három ország válaszadási határideje már lejárt, s ha a kezdeményező Európai Bizottság nem találja meggyőzőnek az érveiket, újabb bírósági eljárás fenyegeti őket.

Nem maradt több kifogás
Most, hogy a bíróság elutasította Magyarország és Szlovákia fellépését a menekültek elosztása ellen, nem maradt több kifogás. Azoknak az országoknak, amelyek eddig bojkottálták a döntést, teljesíteniük kell. Az európai szolidaritás kétirányú. Az olyan kormányfők, mint Orbán Viktor nem követelhetnek egyszerre pénzt határvédelemre, miközben blokkolják az olaszországi és görögországi menekültek befogadását" - jelentette ki Ska Keller, (Zöldek, Németország) az EP menekültügyi áthelyezésekkel kapcsolatos jelentéstevője. Claude Moraes (S&D, Egyesült Királyság) szintén üdvözölte az Európai Bíróság ítéletét.

Egyes vélemények szerint ha az Orbán-kormány a feltételezett jogi kudarc után is ellenállna a Magyarországra jutó 1294 menedékkérő elhelyezésének, maradék támogatottságát is elveszítené a saját pártcsaládjában és uniós partnerei körében.

Érdemes felidézni
2015. szeptember közepén az uniós belügyminiszterek két jogszabályt hoztak összesen 160 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó menedékkérő szükséghelyzeti befogadásáról. Az egyes országoknak központilag megszabott kvóták alapján, két év alatt kellene áthelyezniük a nemzetközi védelemre szoruló embereket, miután megvizsgálták és elfogadták a menedékkérelmüket. A határozatokat Magyarországon és Szlovákián kívül Csehország és Románia sem szavazta meg, ám - miután a huszonnyolcak többsége jóváhagyta - mégis hatályba léptek. A magyarországi “kvóta” mindössze 1294 fő, ám mostanáig egyetlenegy embert sem fogadtunk be. 

Szijjártó miniszternek lassan elege van a szolidaritásról szóló frázisokból

Az MTI által szemlézett, a Wiener Zeitung című osztrák lap szerdai számában megjelent interjújában a külgazdasági és külügyminiszter megismételte a kormányzati mantrát: azáltal, hogy Magyarország megvédi az Európai Unió (EU) külső határát, az egész uniót védelmezi. "A határvédelem miért nem tartozik bele a szolidaritás kategóriájába? Nem vagyunk szolidárisak, ha Szlovéniába és Bulgáriába küldünk segítséget?" - tette fel a kérdést a miniszter. 

De természetesen reagált a konkrét döntésre is

 "Az igaz csata csak most kezdődik el" - mondta sajtótákoztatóján, ahol minősítve az Európai Bíróság ítéletét, hozzátette:  a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen. Szijjártó Péter szerint Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a "magyar emberek" akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit. A döntés veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Az Európai Bíróságon politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot - fokozta Szijjártó. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot - tette hozzá.

Liberálisok: a kormány vereséget szenvedett

A kormány vereségeként értékelte a Magyar Liberális Párt, hogy az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. A Liberálisok külügyi szakpolitikusa szerint  tévúton jár a kormány menekültpolitikája, értelmetlen kampányokba hajszolta bele az országot és egy értelmetlen népszavazást írt ki az ügyben - jelentette ki Szent-Iványi István. Ezután az Európai Bíróság feltehetően a Magyarország és Lengyelország ellen zajló kötelezettségszegési eljárásban is az Európai Bizottságnak fog igazat adni - mondta a politikus. Magyarország nem kerülheti meg a kötelességét, mert azzal akár uniós tagságát is veszélybe sodorja.

LMP: Az alaptörvény szerint is végre kell hajtani az EB döntését

Demeter Márta sajtótájékoztatóján hisztinek minősítette, amit a magyar kormány az elmúlt másfél évben az üggyel kapcsolatban művelt. Az a kormány tette ezt, amely a letelepedési kötvény által húszezer embert engedett be Magyarországra és a schengeni övezetbe, bármiféle érdemi ellenőrzés nélkül - folytatta, hozzátéve: ennek a kabinetnek semmilyen morális alapja nincs bírálni az Európai Bíróságot.

MSZP: ha valóban "harc kezdődik" az unióért, akkor felvesszük a kesztyűt

Orbán Viktor ma elvesztette a kvótapert Európával szemben, és el fogja veszíteni a 2018-as választást is. El fogja veszíteni, mert politikája hazugságra épül, és az emberek már megelégelték a hazugságot - írja közleményében az MSZP.

Mindegy, hogy Szijjártó Péter mit hazudozik a magyar emberek és Európa megvédéséről, a lényeg, hogy az ítélet nyomán Magyarország tovább gyengül az unióban. Ezt pedig a magyar családok fogják megszenvedni, nekik jut majd kevesebb uniós támogatás Orbánék politizálása miatt. Orbán Viktor hazug háborút indított Európa ellen 1294 menekült miatt. Orbán Viktor és a Fidesz-kormány az elmúlt években több mint húszezer gazdasági migránst fogadott be ellenőrizetlenül - miközben a csapból is a menekültellenes propaganda folyt. Tették ezt azért a 100 milliárd forintért, amennyit fizettek a gazdasági migránsok a letelepedési kötvényekért. Ennyit ért Orbánnak a magyarok biztonsága.(...) Orbán Viktort rendre utasították, és fogják is még, mert nem tartotta be a közös szabályokat. Szijjártó Péter bejelentette, hogy az igazi csata csak most, a bírósági ítélet után kezdődik. Ha azt érti alatta, hogy Orbán ezután kivinné Magyarországot az unióból, akkor valóban harc kezdődik. A magyar nemzet harca ellenük, akik szembemennek a magyarok alapvető érdekeivel.

Szerző
2017.09.06 11:49
Frissítve: 2017.09.06 15:30

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27