korrupció;Fidesz;Nyíregyháza;azeri pénz;

Azeri pénzek - A milliókból Nyíregyházára is juthatott

Egyre több a gyanús jel utal arra, hogy a magyar kormánykörök is érintettek lehetnek az azerbajdzsáni vesztegetési botrányban - írjuk a Baltás gyilkos - Gyanús jelek utalnak a kormánykörök érintettségére c. cikkünkben. Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között - kért ki magának felháborodva Szijjártó Péter minden, az azeri kenőpénzes botrány magyar szálaival kapcsolatos feltételezést. Pedig.

Pedig azért ez nem kispálya, ez a sztori túl nagy ahhoz, hogy puszta felháborodással el lehetne hessegetni, mint egy tolakodó legyet.

A történet - pestiesen szólva - felplankolása külföldről indult, a Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott, és hová került ez a jelentős összeg.

Az azeri hatalomhoz kötődő befektetők különféle cégeken keresztül több magyar vagyonkezelő, illetve termelő vállalkozásban ma is jelen vannak - írjuk a fent említett cikkünkben, és a böngészés az Átlátszó által közreadott dokumentumokban még korántsem ért véget. 

Nyíregyházára is juthatott az azeri milliókból - ezt a Magyar Nemzet olvasta ki az anyagból. A listán egyik legtöbbet szereplő cég, a Fit-Food Kft zöldségkonzerv gyártásával és exportjával foglalkozik, az oknyomozó szervezet listája szerint ötször történt számára kifizetés 2012 és 2014 között, összesen 108 ezer dollár értékben, ez mai árfolyamon 27 millió forintot jelent. A Fit-Food többségi részvényese évek óta Batizi Tamás, akinek budapesti a lakcíme, de a kormányváltás után egy évvel a Fidesz vezette Nyíregyháza polgármesteri kabinetjének vezetője lett. Ez a pozíció azelőtt nem létezett a városban. Batizi és Kovács Ferenc, Nyíregyháza jelenlegi polgármestere egyébként a 2000-es évek elején a nyíregyházi konzervgyár privatizációja során már kapcsolatba kerülhettek. 

Bár Batizi cége Azerbajdzsánba szállított konzerveket, az OCCRP által megismert számlák szerint az azeri pénzmosoda két fontos offshore vállalata, a nagy-britanniai Polux Management LP és a Hilux Services LP fizette ki a szerződések ellenértékét, ezek valódi tulajdonosai ismeretlenek, de a szálak az azeri első miniszterelnök-helyetteshez vezetnek. A Fit-Food volt szovjet tagköztársaságok területére irányuló exportját egyébként a magyar állam is támogatta, az Eximbankon keresztül.

A teljes cikk itt olvasható.