Hegedűs a háztetőn - Az üldözöttek himnuszává válik Alföldi darabja

Publikálás dátuma
2017.09.11 07:45
Fotók: MTI/Soós Lajos
Fotó: /
Az erős koreográfia, és néhány alakítás is kiemelkedik az Alföldi Róbert által rendezett Hegedűs a háztetőn című musicalből, amelynek vége katartikus.

Stohl András szakállal sapkában jelenik meg az Arénában, mint Tevje, az Alföldi Róbert által rendezett Hegedűs a háztetőn című musicalben. Stohl Tevjéje nem kiválasztott, csupán egy közülünk. Még akkor is ha az Istennel beszélget néha és próbálja megőrizni a tradíciót, a családi összetartozást. De manapság minden ez ellen szól. A morál, a közélet, a politika, az emberi kapcsolatok szétzilálódása. A közösség fokozatos, de megállíthatatlan, sokszor tényleg felülről manipulált felbomlása. Alföldi épp a Szabad Földben nyilatkozta a minap: „A normális emberi viselkedés nem azon múlik, ki milyen istenben hisz, milyen a világnézete. Valószínűleg az embert kell újraépíteni magunkban, hogy a másikban is meglássuk az embert.”

Ebben a környezetben született meg a Hegedűs a háztetőn. Alföldi mégsem aktualizál az előadásban. Talán egy komolyabb áthallás van, de erről sem Alföldi tehet, ez a darab szövege, amikor Lázár Wolffal, a mészárossal alkudozik, aki Cejtelt akarja elvenni, azt mondja: „a lányom mészárosné lesz, sose fog éhezni”. Nem kell nagy fantázia, hogy a név hallatán egy nagyon is gyakran szereplő üzletember, nevezzük így, jusson az eszünkbe. Ennek ellenére Alföldi nagyon sokáig, szinte végig, nem tesz mást, mint lebonyolítja a musical cselekményét. És ebben a rendezői koncepcióban Stohl végig partner tud lenni. Végig énekli, mégpedig jól, és végig dolgozza, mégpedig óriási energiával az előadást. Az esküvői üveges táncban való vezető szerep különösen nagy érdem. És mint tejes ember is hiteles, igen, nem olyan, mint Bessenyei. Mai, tolja a biciklit, küzd mindenkivel, akivel kell, aztán fel kell adnia azokat a dolgokat, amiben hitt, a hagyományt, el kell engedni a lányait, mégpedig nem is akárhogy.

Tóth Gabi Fruma Sára szerepében

Tóth Gabi Fruma Sára szerepében

Több viszony kissé vázlatos marad az előadásban, Tevje küzdelme viszont pontos és erős hangsúlyt kap. Alföldi Stohlt beleszámítva többnyire olyan színészekre osztotta a szerepeket, akiket jól ismer, sokat dolgoztak együtt és megbízhatóan hozzák is a saját figurájukat. Az új partnerek között találjuk a Goldét alakító temesvári Éder Enikőt, akit a Társulat című műsor egyik győzteseként ismerhettünk meg, fegyelmezett végig, néhány jelenetben pedig tudja bizonyítani formátumát, és remekül énekel. Csákányi Eszter némi sajátos színt visz a házasságközvetítő Jente szerepébe. Nagyon erős és hatásos Vári Bertalan koreográfiája és a táncosai is jól működnek az Arénába elhelyezett színpadon. A nézőteret leszűkítették, négyezren férnek be így. Menczel Róbert fából és természetes anyagokból (szalma) készült díszlete praktikus és látványos.

A produkció utolsó összpróbáján a hangosítás korántsem mutatta a legjobb formáját, ám a színfalak mögül játszó Óbudai Danubia Zenekar igencsak helytállt. A szereplők hangosítása pedig bizonyára javulni fog, annál is inkább, mert a pesti előadások után a produkció vidéki sportcsarnokokban turnézik, sőt jövőre Szegeden a Dóm téren is látható lesz.

Az előadás vége katartikus. A falujukból, Anatevkából kitelepített, száműzött zsidó közösség tagjait egy hatalmas vásznon látjuk kivetítve. Érzékeljük a vonuló tömegből kitűnő közeli arcokat. A látvány beleég a retinánkba. A musical egy pillanat alatt az üldözöttek himnuszává válik. Tevje pedig ezekkel a mondatokkal zárja az előadást: „Menni kell. Innen el kell menni...”

Infó:

Hegedűs a háztetőn

Budapest Sportaréna

Rendező: Alföldi Róbert

Zikkurat Produkció

2017.09.11 07:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00