Az Európai Bizottság figyelmeztette a Ryanairt

Az uniós testület a jogszabályok betartására szólította fel hétfőn az ír Ryanair légitársaságot, amely korábban bejelentette, hogy október végéig napi 40-50 járatát törölni kényszerül.

Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos leszögezte: a Ryanairnek teljes mértékben be kell tartania az utasok kompenzációjára vonatkozó uniós jogszabályokat. Az uniós jog pontosan fogalmaz a kártérítéssel, a jegyek árának visszatérítésével, az újabb célállomás kijelölésével és minden egyéb kellemetlenség kezelésével kapcsolatban. 

Az uniós bizottság kapcsolatban van a dublini központú légitársasággal annak érdekében, hogy az teljes mértékben betartsa a rá vonatkozó szabályokat. Ezek végrehajtásáért a nemzeti hatóságok felelősek - tette hozzá az uniós biztos. A Ryanair pénteken jelentette be, hogy október végéig napi 40-50 járatot törölnie kell, miután a pilóták a túlterhelt nyári szezonban bennragadt szabadságaikat hirtelen elkezdték kivenni. A járattörlések hat hét alatt mintegy 2 ezer repülőgépet és közel 280 ezer utast érintenek.

A légitársaság honlapja szerint hétfőn törölték a délelőtt Londonból Budapestre érkező és Budapestről Londonba induló járatot, valamint a szerdán Londonból Budapestre érkező 8445 számú járatot.

Az európai előírások szerint azokat az utasok, akiknek járatát az utazásuk megkezdése előtt kevesebb, mint 14 nappal törlik, pénzügyi kártérítésre jogosultak. A légitársaságok akkor kerülhetik el a kártérítés megfizetését, ha olyan más járatokat és célállomásokat kínálnak, amelyek legfeljebb két órával később indulnak, és legfeljebb négy órával később érkeznek meg, mint a menetrend szerinti eredeti repülőút.

Szerző

Tovább emeli a gázolaj árát a Mol

Publikálás dátuma
2017.09.18. 18:36
Népszava fotó
Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj árát szerdán a Mol Nyrt., a benziné nem változik - értesült piaci forrásokban az MTI hétfőn.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 353 forintra nő, a benzin átlagára 353 forint marad. Az üzemanyag ára legutóbb pénteken változott, a 95-ös benziné akkor bruttó 3 forinttal 353 forintra csökkent, a gázolaj ára átlagára 351 forint maradt.Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző

Több vonalon is késnek a vonatok

Műszaki hiba miatt 30-90 percet késnek a vonatok a debreceni és a szegedi vonalon hétfő délután, emellett a lajosmizsei járatok menetideje is nőtt - közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint hétfőn kora délután megsérült a felsővezeték a budapesti Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest állomás között, ezért ezen a szakaszon jelenleg mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés. Emiatt a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen és a szegedi vonalon utazóknak 30-90 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.A hiba miatt torlódások alakultak ki, így a lajosmizsei járatok menetideje is nőtt. A helyreállításig a szerelvények csak Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan is fordulnak vissza.

A 3-as metró vonalán a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest állomás között elfogadják a vasúti bérleteket és az utazási igazolványokat.


bsf \ bám \ ppd

Szerző