Dicsérték és bírálták Trumpot

Publikálás dátuma
2017.09.21 07:36
Emmanuel Macron nem osztotta Trump több nézetét az ENSZ közgyűlésen. Fotó: AFP
Fotó: /

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyöntetűen pozitív visszhangja lett volna Donald Trump keddi, az ENSZ közgyűlés általános vitáján elhangzott beszédének. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azon kevesek közé tartozott, akiknek tetszett Trump fellépése. A miniszterelnök bátorítónak nevezte az amerikai elnök szavait. Elismerést kapott az amerikai elnök Dél-Koreából is. A szöuli kormány egy illetékese azt közölte, Trump szavai azt mutatják, mennyire komolyan veszi Washington az észak-koreai rakéta- és nukleáris program miatt kialakult válságot.

Irán viszont felháborodással vette tudomásul Trump szavait. Mohammed Dzsavad Zarif külügyminiszter szerint a beszédnek semmi köze sem volt a realitásokhoz. A Teheránt bíráló megnyilatkozásai „aljasok és értelmetlenek”- fejtette ki.

Angela Merkel német kancellár Trump harcias Észak-Koreával szembeni megnyilatkozásával kapcsolatban azt közölte, kormánya kizárólag a válság diplomáciai úton való lezárását támogatja. Bírálta a beszédet a német szociáldemokraták kancellárjelöltje, Martin Schulz , aki a Twitteren kifejtette: az amerikai elnök szavai nyomán csak még nagyobb lesz a feszültség a világban. „Nekünk, európaiaknak határozottan ki kell jelentenünk: ő nem a mi politikánkat képviseli, stílusa sem a miénk”. Jürgen Trittin, a németországi Zöldek politikusa ugyancsak élesen bírálta a beszédet. Úgy vélte, mindez azt mutatja, Amerika hátat fordít a konfliktusok békés megoldása gyakorlatának. Dicsérettel illette ezzel szemben Emmanuel Macron francia elnök beszédét, aki hitet tett a multilaterális együttműködés és a nukleáris leszerelés mellett. (A francia elnök egyebek mellett azt is mondta, bár az Egyesült Államok bejelentette kilépését a párizsi klímamegállapodásból, továbbra is párbeszédet folytat a kérdésről Trump elnökkel, mert meggyőződése, hogy „megérti majd”, a megegyezés az amerikaiak érdekeit is szolgálja. Az amerikai elnökkel szemben Macron megvédte az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást. Azt is mondta, Párizs számára vörös vonalat jelent, ha Szíria vegyi fegyverekkel rendelkezik.)

Venezuela is jogtalannak érezte Trump bírálatát. Jorge Arreaza külügyminiszter szerint senki sem vonhatja kétségbe az ország szuverenitását és „demokratikus berendezkedését”. Az amerikai elnök azzal vádolta Nicolás Maduro elnököt, hogy csődbe vitte az országot és elrabolta az irányítást a törvényesen megválasztott parlament tagjaitól.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking továbbra is az észak-koreai konfliktus békés lezárásán fáradozik.

Szerző
2017.09.21 07:36

Brit hadihajó védi a hajózást a Fekete-tengeren

Publikálás dátuma
2018.12.19 14:13

Fotó: Wikipedia/ Lee Hemmings
Odesszába érkezett, és ott is kíván maradni Nagy-Britannia egy felderítő hajója.
Megérkezett a Fekete-tenger partján fekvő dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe az HMS Echo brit felderítő hajó szerdán. Először érkezett hadihajó egy NATO-tagországból Ukrajnába azóta, hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében Oroszország megtámadott három ukrán hadihajót - írta a Dumszkaja odesszai hírportál.
A hadihajó néhány napot marad Odesszában a portál szerint, utána az ukrán haditengerészet zászlóshajójával, a Hetyman Szahadacsnij fregattal gyakorlatozik.  Gavin Williamson brit védelmi miniszter november végén jelentette be, hogy a Fekete-tengerre vezénylik az HMS Echót, hogy biztosítsa a szabad hajózást a térségben - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.
A brit védelmi tárca a hajó "hosszú távú" tartózkodását helyezte kilátásba a Fekete-tengeren.
A nem fekete-tengeri állam hajói 21 napig tartózkodhatnak a tengeren, ezért nem kizárt, hogy az Echót egy másik hajó, a HMS Enterprise váltja - írta a Dumszkaja.
November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, melyek hivatalosan nemzetközi vizeken hajóztak. A hajókat elfogták az oroszok, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indítottak az elcsatolt kercsi félszigeten. Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra -, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot. Moszkva szerint az ukránok provokálták őket.
2018.12.19 14:13

Soros magánszemélyként épít külpolitikát - az év emberének választotta a Financial Times

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:13

Fotó: AFP/ ERIC PIERMONT
Még antikrisztusnak is neveznek - nyilatkozta a milliárdos, aki szerint ez is annak a jele, hogy valami jót csinál. Munkáját fia fogja folytatni.
Soros György milliárdos befektetőt választotta meg az év emberének a Financial Times. Mint a portfolio.hu összefoglalja, a neves brit üzleti napilap megemlékezik arról, hogy
Soros az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít.
A liberális és demokratikus értékek védelmében hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig mindenhol a világ autoriter rezsimjeivel, a nacionalizmus és a populizmus erőivel kell megküzdenie. Teszi ezt a FT írása szerint több mint három évtizede: filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik - főleg Európában - egyre erősebbek.
"Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok"
- értékelte a folyamatokat a lapnak Soros György. Mint nyilatkozta, még nem vesztette el a reményt, hogy lehet egy újabb Brexit-népszavazás Nagy-Britanniában, ám az EU őt a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti: a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.
Bevallása szerint megtalálta utódját a pályán, fiával, Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül.
A Financial Times 1970 óta osztja ki az év embere elismerést. 2016-ban például Donald Trumpnak ítélték oda, de megkapta már Margaret Thatcher is, és Mihail Gorbacsovnak kétszer is járt.
2018.12.19 10:13
Frissítve: 2018.12.19 10:18