Bekötési kikötések - Más a szlogen, más a valóság

Publikálás dátuma
2017.09.22 21:12
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Sokan igényelnek a gázcégüktől most ingyenes gázvezeték-telepítést. Ám a társaságok bebiztosítanák magukat, hogy megérje nekik a beruházás.

Szabályosan megrohamozták az ügyfelek a gázszolgáltatók ügyfélszolgálatait arra a hírre, hogy július 1-től a telekhatáron túl akár további 250 méter gázvezetéket is ingyen kell kiépítenie a gázszolgáltatónak – tudtuk meg. Ugyanakkor gyakorta előfordul, hogy a megrendelő csupán értéknövelő közművesítésként igyekszik kihasználni a lehetőséget úgy, hogy tényleges fogyasztást egyelőre nem is tervez. Az összes igény kielégítése több milliárdos pluszterheket róna a - részben állami - társaságokra. A gázcégek egy része így most igyekszik gátat vetni a folyamatnak. Így például az ingyenes bekötés fejében megpróbálnak biztosítékokat kérni a leendő ügyféltől, hogy adott időn belül tényleges fogyasztót – akár teljes fűtési rendszert – köt a hálózatra.

Mindezeken túl ugyanakkor az a kormányszlogen, hogy mostantól ingyenessé válnak a közműbekötések, nagyon erős túlzás. A szolgáltatóknak e tárgyban is számos félreértést kell eloszlatniuk. A lakossági mérőcserét például eddig is ingyen végezték, lévén, hogy a berendezés az ő tulajdonuk. A mellékvízmérők súlyos ezrekbe kerülő kötelező cseréjét ugyanakkor továbbra is a fogyasztónak kell állnia, mivel az úgymond az övé. Igaz, a mérő használhatósági idejét nemrég 8 évre növelték. A mérőcsere ingyenessé tétele inkább azoknak a kis- és középvállalkozásoknak hozott könnyebbséget, amelyeknek eddig fizetniük kellett a mérőért és annak cseréjéért. (Ez sok esetben eddig is a szolgáltatóval kötött egyedi megállapodástól függött.)

A különböző közműszolgáltatás-bekötések kapcsán alapvetően szükséges leszögezni: a telekhatáron belül a mérőig vezető szakaszok kialakítását - munkagödörásás, meglévő közművezetékek feltárása, vezetékek kialakítása, geodéziai bemérés stb. -, illetve üzemeltetését továbbra is a tulajdonos állja és annak biztonságáért is ő felel. Ez a néhány tízezer forinttól a több százezer forintig terjedhet.

A konkrét bekötés lakossági díjait ugyanakkor mostantól a szolgáltatók valóban nem számíthatják fel. Ez beruházásonként néhány tízezer forintra rúg. Ez gáz esetén a legfeljebb óránként 4 köbméteres mérő, áram esetén a legfeljebb 32 Amperes névleges teljesítményű fogyasztásmérő, víz esetén pedig a legfeljebb 32 milliméteres víz- és 160 milliméteres szennyvízvezeték bekötési költsége. Az villamosenergia-szolgáltatóra vonatkozó, telekhatáron kívüli ingyenes kivitelezési kötelezettséget szabadvezeték esetén 100, földkábel esetén 50 méterre növelték. Víz esetén a közműfejlesztési hozzájárulást, az igénybejelentési elbírálás, a tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás díját, rácsatlakozáskor pedig a bekötési vízmérőóra költségét, annak felszerelési, illetve nyomáspróba-díját engedték el.

E kedvezmények leginkább az új építésű házak és lakások esetében hasznosíthatóak. Így évente ez néhány ezer esetre vonatkozik. A szolgáltatóknak ez évente néhány százmilliós kiesést okoz, amit - különös tekintettel a kizárólag rájuk vonatkozó, több tízmilliárdos közművezetékadóra - kigazdálkodnak.

Szintén változás, hogy a kivitelezésre mostantól nem kötelező a szolgáltatókkal szerződött vállalkozókat választani, illetve a cégeket gyorsabb döntésre kötelezték. (Ugyanakkor az átvételt továbbra is csak a szolgáltatók munkatársai végezhetik.) A rájuk hozott szabályokat a szektorok "tudomásul vették". Mindemellett a lapunknak nyilatkozók felhívták a figyelmet, hogy az engedélyeztetési folyamat sokszor az állami-önkormányzati hatóságok átfutási ideje miatt nyúlik akár hónapokra.

2017.09.22 21:12

324,42 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:46

Fotó: Shutterstock/
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 324,42 forintra emelkedett este hét órára a reggel fél nyolckor jegyzett 322,79 forintról. Az euró szerdán 322,15 és 325,57 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 286,08 forintról 287,65 forintra, a dolláré pedig 285,00 forintról 285,93 forintra emelkedett.
2018.08.15 19:46

Nincs egyezség a szabolcsi almákról, újabb tüntetés lesz

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:21
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma felvásárlási árának emeléséről. A szabolcsi gazdák a jövő héten újabb feldolgozóüzemnél tartanak demonstrációt, és továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe.
A szerdai egyeztetés is megállapodás nélkül zárult a léalma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árának emeléséről az Austria Juice képviselőivel - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdán az MTI-vel. A gazdák számára megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ, ezért a termelők - a határozottabb fellépés mellett döntve - traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat - közölték. A megyei gazdakör támogatja a gazdák kiállását, és részt vesz annak szervezésében.
A demonstrációt az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele. A Magosz hangsúlyozta:
A gazdák egyhangú döntése az, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak.
A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.
Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.
Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.
2018.08.15 19:21