Németország - Magas választási részvétel a városokban

Publikálás dátuma
2017.09.24 17:01
Angela Merkel szavaz. FOTÓ: KAY NIETFELD / DPA
Fotó: /

Eddig nem igazolódtak be azok a félelmek a vasárnapi német parlamenti választáson, hogy történelmien alacsony lesz a részvételi arány. A nagyvárosokban jóval többen járulnak az urnákhoz, mint négy éve. Szinte nincs olyan település, ahol 11 óráig kevesebben éltek volna szavazati jogukkal, mint 2013-ban. Hamburgban eddig az időpontig 37,4 százalék voksolt, míg négy éve 35, 4 százalék. Brémában délig 27,1 százalék szavazott (24,9 2013-ban). Münchenben jóval többen szavaznak a négy évvel ezelőttinél: délig 57,1 százaléknyian, a levélben leadott voksokkal együtt (44,3). A szintén bajorországi Nürnbergben 29,6 százalék szavazott (2013-ban 26,4). Stuttgartban 12 óráig ugyan csak 19,6 százalék voksolt, ez is fél százalékkal több a 2013-as értéknél. A keletnémet Potsdamban hosszú sorok kígyóznak az urnák előtt. Délig 29,6 százalék szavazott, 2013-ban ugyaneddig az időpontig 25,8 százalék. Akadnak azonban negatív példák és. Összességében Szászországban a részvétel nem változott a négy évvel ezelőttihez képest, Türingiában pedig csökkent is az akkori 31,2-ről a mostani 24,5 százalékra.

A választásra jogosultak mintegy 30 százaléka már előzőleg, levélben leadta szavazatát. 2013-ban még 24,2 százalék voksolt levélben a parlamenti választáson. Az első hivatalos országos eredményeket a részvételről 15 óra 30-kor közlik.

Az EBESZ soha ennyi megfigyelőt nem küldött a választásra, mint most – írta a Süddeutsche Zeitung. Ennek nem az az oka, hogy nem bíznának a német választási rendszerben. Inkább a német állam nyíltságát mutatja, be akarják mutatni, hogyan is működik a német demokrácia. 25 országból 43 parlamenti képviselő érkezett, köztük oroszok, grúzok.

Sorban adják le a politikusok szavazatikat. Frank-Walter Steinmeier államfő feleségével, Elke Büdenbenderrel voksolt Berlin Zehlendorf városrészében. A szociáldemokrata elnök, Martin Schulz szülővárosában, Würselenben voksolt. Viccelődve megjegyezte: az övé lesz a döntő szavazat. Amikor pedig a fotósok összesereglettek az eseménynél, azt mondta, akár kétszer is szívesen szavaz. A populista Alternatívát (AfD) irányító Frauke Petry Lipcsében adta le szavazatát.

A Twitteren álhírek jelennek meg. Azt állítják, hogy már tudni az első közvélemény-kutatási adatokat. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. Az első eredményeket 18 órakor közlik.

Apropó Twitter. A német labdarúgó válogatott hátvédje, Mars Hummels a közösségi oldalon szólította fel honfitársait arra, menjenek el szavazni.

2017.09.24 17:01

Nem szavaztak bizalmat a svéd miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Stefan Löfven
Fotó: AFP/ ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY
A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott.
Nem szavaztak bizalmat Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek a parlamentben, így távoznia kell posztjáról – írja a Reuters. A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott. Svédországban a parlamenti választások után kötelező bizalmi szavazást tartani a kormányfő személyéről. Jelenleg egy politikai erőnek sincs abszolút többsége.  
2018.09.25 11:16
Frissítve: 2018.09.25 11:16

Elzárná a kritikus médiát az információtól az osztrák belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:51
Herbert Kickl
Fotó: AFP/ Michael Gruber
Herbert Kickl ugyanazt szeretné megvalósítani, ami Magyarországon már bevett szokás: bizonyos lapokkal a minimumra csökkentené a kommunikációt.
Négyoldalas levélben adta ki a követendő kommunikációs stratégiára vonatkozó utasításokat a tartományi rendőr-igazgatóságoknak Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. A Der Standard című lap által megszerzett levélben a szabadságpárti tárcavezető azt írja: egyes médiumok – maga a Der Standard, a Kurier és a Falter magazin – nagyon egyoldalúan és negatívan írnak a minisztérium vagy a rendőrség munkájáról, illetve bizalmas információkat szivárogtatnak ki.  Ezért aztán a miniszter szerint ezekkel a lapokkal a szükséges – törvényileg még elfogadható –  minimumra kell csökkenteni a kommunikációt, és nem szavad őket például exkluzív értesülésekhez juttatni. Van persze pozitív példa is: a miniszter megemlíti, hogy az ATV nevű kereskedelmi tévécsatornán januártól fut majd egy sorozat a rendőrség mindennapjairól, amelyben pozitív képet festenek majd a rendőrségről, és azokról a témákról lesz szó, amelyeket a minisztérium meghatároz.  A rendőrségi sajtóreferensek a Der Standard szerint már el is kezdték megvalósítani Kickl egy másik utasítását: e szerint minden esetben konkrétan meg kell nevezni a gyanúsítottak állampolgárságát és jogi státuszát – ez azért fontos a bevándorlásellenes Szabadságpártnak, hogy fel lehessen mutatni, ha külföldi, például menekült követ el bűncselekményt. Az igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint azonban ez nem törvényes: a bőrszínre, etnikai és vallási hovatartozásra ugyanis csak akkor lehet hivatkozni, ha az az ügy megértéséhez feltétlenül szükséges. 
2018.09.25 09:51