Kalandpark - A repülés hajnala

Hogy miért nem szeretek repülni? Pedig régen szerettem. Szerencsés voltam, már gyerekkoromban, az ötvenes évek végén utazhattam repülőgépen, méghozzá Brüsszelbe, egy kis Convair típusú Sabena-gépen anyukámmal. Apukámat látogattuk meg, aki a Világkiállításon dolgozott. És milyen kellemes dolog volt. Sőt előkelő. A férfiak öltönyben, a nők kiskosztümben, a gyerekek megszeppenve. Az utasok többsége külföldi férfi, jókedvűek, nevetgélnek, felszállás után pezsgőt isznak, úgy festett, nekik ez volt a természetes. A szűk fedélzetre csak aktatáskát is ridikült lehetett felvinni, én is csak a rolós tolltartómat vittem, biztos, ami biztos. A légikisasszonyok csinos kis sapkát viseltek, a hölgyek ajándék-nesszeszert, a gyerekek színes ceruzákat kaptak ajándékba.

Néhány évvel később következett az igazi nagy repülés Indiába, a KLM négymotoros, propelleres gépén. Kairóból Delhibe tizenkét óra, közben látogatás a pilótafülkében, majd jött egy szakács, aki felvette a ebédrendelést. Ahogy sötétedett, anyám biztatott, hogy aludjak, a légiutaskísérő kispárnát és takarót hozott, de olyan izgatott voltam, hogy csak néztem ki az ablakon, a sötétbe, míg végül jött a hajnal, ami sehol sem olyan csodálatos, mint tízezer méter magasan.

Aztán minden megváltozott. A turistaosztályon jöttek a hármas ülések, ami mindenkinek kényelmetlen, középen ülni egy éjszakai járaton egyenesen merénylet az emberi méltóság ellen, a repülőgépek egyre nagyobbak, a fedélzeti mosdók egyre kisebbek, a repülőterek egyre zsúfoltabbak lettek, a poggyászra várakozásnál olyan a tolongás a forgószalag körül, mintha gyerekeknek cukrot osztanának karácsonykor, a biztonsági vizsgálatok szinte a megalázásig alaposak. Persze nincs mit tenni, a világ ilyen.

Csak hát a gyerekkori emlékek.

Külügyes koromban egyszer egy delegáció tagjaként New Yorkból Torontóba repültem. Már vagy húsz perce gurultunk a Kennedy kifutópályája felé, amikor munkatársnőm fejgörcsöt kapott, gyógyszere szerencsére a táskájában volt. Mit sem sejtve megnyomtam a légiutaskísérő hívógombját, elvégre a hívógomb azért van, hogy az ember hívjon valakit, ha segítségre van szüksége. Semmi válasz. Tettem még egy kísérletet, amikor is megjelent az alkalmazott hölgy.

- Egy pohár vizet szeretnénk kérni, a munkatársnőm nem érzi jól magát - mondtam.

- Gurulás közben nincs kiszolgálás – dorgált meg, majd visszavonult a függöny mögé. Hangos nevetgélést is hallottam, feltételezem, én lehettem a téma.

További hosszú percek teltek el, gurulás, megállás, gurulás. Újabb gombnyomás, hátha most szerencsém lesz. A kisasszony helyett azonban egy markáns, szigorú férfi jelent meg „Légimarsall” kitűzővel. Fölém hajolt, zakóját kigombolta, hogy látható legyen az övére csatolt oldalfegyvere, a tenyerét a vállamra tette.

- Ha még egyszer csenget, haver, megállítjuk a gépet, önt pedig a légiközlekedés megzavarásáért őrizetbe vesszük. A költségeket ön viseli. Világosan beszéltem?

Világosabban nem is beszélhetett volna. Akkor ment el végleg a kedvem a repüléstől.

2017.09.25 08:02

Ugrai megszerezte első gólját Görögországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.23 08:43
Ugrai Roland
Fotó: AFP/ FABRICE COFFRINI
Az Atromitosz 2-0-s győzelmet aratott a Lárisza ellen.
A magyar válogatott Ugrai Roland szombaton megszerezte első gólját a görög Atromitosz labdarúgócsapatában – írja az MTI. Az athéni klub közösségi oldalának beszámolója szerint a Haladás, a Ferencváros és a Diósgyőr korábbi csatára végigjátszotta az AEL Lárisza ellen 2-0-ra megnyert bajnokit, amelynek 85. percében ő állította be a végeredményt.
Az ötszörös válogatott Ugrai múlt csütörtökön igazolt az Atromitoszhoz, amelyben ez volt a második mérkőzése. A 25 éves támadó szerződése két idényre szól.
„Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó évünk lesz. Nagy várakozással tekintek az első mérkőzésem elé, most már csak a gólszerzés érdekel”
– nyilatkozta az igazolással kapcsolatban játékos.
Hozzátette: megvalósult az álma, hiszen eddig még csak odahaza játszott. Ugrai új csapata négy forduló után három győzelemmel és egy döntetlennel áll a görög élvonalban.
2018.09.23 08:43
Frissítve: 2018.09.23 08:43

Nagy különbséggel nyert az FTC kézilabda csapata

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tizenkét góllal volt jobb az FTC a Budaörs vendégeként a női kézilabda NB I szombati játéknapján. A férfi kézilabda NB I-ben otthonában három góllal nyert a Balatonfüred a Budakalász ellen.
A bajnoki címvédő Győr Dunaújvárosban aratott négygólos győzelmet - írja az MTI. A két élgárda mögött a harmadik helyért csatázó együttesek mérkőzésén a Siófok hazai pályán 12 góllal verte az Érdet. Eredmények (női): Moyra-Budaörs - FTC-Rail Cargo Hungaria 26-38 (12-21) Siófok KC-Érd HC 34-22 (13-11) GVM Europe-Vác - Békéscsabai ENKSE 43-21 (20-9) Dunaújvárosi Kohász KA-Győri Audi ETO KC 24-28 (11-14) Alba Fehérvár KC-Eszterházy SC 32-15 (14-8)
Eredmény (férfi): Balatonfüredi KSE-CYEB Budakalász 28-25 (14-13)
Eközben a Telekom Veszprém három góllal kikapott a Barcelona otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. A két csapatnak ez volt a huszadik találkozója az európai kupaporondon, a mérleg a Veszprém szempontjából öt győzelem, egy döntetlen, és immár 14 vereség. Barcelonában egy KEK- és nyolc BL-meccset játszott a magyar csapat, de mindegyiket elveszítette.
2018.09.22 19:55
Frissítve: 2018.09.22 20:48