Közös ország, közös lista? - Nyolcpárti egyezség

Publikálás dátuma
2017.09.25 07:06
Nem töretlen az öröm: páran záradékot fűztek az egységet kifejező zárónyilatkozathoz. FORRÁS: MOLNÁR GYULA/FACEBOOK
Fotó: /
Miközben a vágyott választási rendszer ügyében sikerült valamiféle megállapodásra jutni, az ellenzéki erők mindegyike ráfordult a szövetségkötés témájára - de azt már nem egységben.

Szinte nem is kérdés, hogy nyolc ellenzéki párt polgári engedetlenségi akciót hirdet napokon, heteken belül. Nyolc ellenzéki párt írta ugyanis alá azt a záró nyilatkozatot a Közös Ország Mozgalom (KOM) kezdeményezésére szombaton, mely nyomán a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd megegyezett: törvénymódosító javaslatcsomagot terjesztenek be az Országgyűlésnek.

A választójogi csomag célja - a KOM által lapunknak megküldött zárónyilatkozat szerint -, hogy a választópolgári akaratot arányosan megjelenítő népképviselet jöjjön létre, a mostani igazságtalanul aránytalan mandátumkiosztás helyett. Ennek értelmében, a törvénymódosító javaslatcsomag - amely lapzártánkkor még nem szerepelt a parlament honlapján a tárgysorozatba vételre váró irományok között - megszüntetné a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket, a határon túli és a külföldön tartózkodó magyarok szavazási lehetőségeiben mutatkozó diszkriminatív különbséget, de felszámolná a nemzetiségi szavazók egyenlőtlen esélyét is, ahogyan az egyenlőtlen média-hozzáférést és a korrupt kampányfinanszírozási feltételeket. A javaslat bevezetné a választási rendszerbe a női, avagy nemi kvóta intézményét, de szabályoznák a kampányfinanszírozás rendszerét is.

A Gulyás Márton aktivista által életre hívott mozgalom célja a demokratikus ellenzéki egység volt e kérdésben, éppen ezért a szombati aláíráson minden pártvezető gratulált is a KOM-nak, hogy a civil szerveződés "összehozta őket". Ugyanakkor a DK, a Momentum és a Liberálisok is záradékot fűztek a zárónyilatkozathoz. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán ezt azzal magyarázta: továbbra sem értenek egyet azzal, hogy azok, akik nem itt élnek életvitelszerűen (vagy nem itt éltek az elmúlt években), szavazhassanak. A Momentum eközben épp ezzel ellentétes, bár nehezen értelmezhető záradékként a határon túliak "teljes" magyarságáért dolgozna. Fodor Gábor liberális pártja pedig a parlamenti bejutási küszöb miatt nem értett egyet.

Egy valamiben azonban biztosan megegyezik az álláspont: ezt a törvénycsomagot a Fidesz-KDNP nem fogja megszavazni. Éppen ezért mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szombaton az aláíráskor, hogy Orbán Viktort a mai, igazságtalan választási rendszerben kell legyőzni, s utána elfogadni a közös, alkotmányos szisztémát. A KOM ugyanakkor korábban bejelentette: ha ezt a javaslatcsomagot nem fogadja el a Fidesz, akkor október 23. után engedetlenségi mozgalmat indítanak.

Ma konkrét ajánlatot kapnak a pártok
Hétfőn ismerteti az MSZP miniszterelnök-jelöltje a jövő évi országgyűlési választásokra összeálló szövetségre vonatkozó ajánlatát. Botka László vasárnap kora este Győrben, a 28. Őszirózsa fesztiválon, mintegy kétszáz ember előtt kifejtette: reményi szerint minden demokratikus mozgalom el fogja ezt fogadni, mert a Fidesz választási rendszere szerint ahhoz, hogy a kormányt leváltsák, mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet és közös listát kell állítani. Kormányváltók szövetségét szeretnénk létrehozni - mondta, az ajánlatára adott válaszokból pedig szavai szerint kiderül majd, hogy ki az, aki "tényleg le akarja váltani az Orbán rezsimet", és ki az, aki "csak a saját politikai túléléséért hajt".
Eközben azonban Botkával és az MSZP-vel közös listát nem akar, de az egyéni jelöltek szintjén koordinálna Juhász Péter. Az Együtt elnöke ugyanakkor ismét tárgyalásokat kezdeményez az általa új pólusnak nevezett pártokkal. Juhász hónapok óta beszél arról, az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd együttműködésével le lehetne váltani a kormányt, ám ezek mindegyike nemet mondott már erre.

2017.09.25 07:06

Sallai Roland az álomcsapatban

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:30

Fotó: DPA/ Peter Steffen
Remekül sikerült az első mérkőzése Sallai Roland, a Freiburg színeiben a német labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában, aminek köszönhetően a magyar válogatott játékos bekerült a játéknap válogatottjába az ARD televízió sportmagazinjánál.
A Sportschau álomcsapatában a 21 éves magyar futballista olyanokkal szerepel együtt, mint David Alaba és James Rodríguez, a Bayern München osztrák hátvédje és kolumbiai támadója, illetve Vedad Ibisevic, a Hertha BSC bosnyák csatára.
Az augusztus 31-én Ciprusról 4,5 millió euróért igazolt Sallainak a szombati volt az első mérkőzése új csapatában, amely 3–1-re győzött a Wolfsburg otthonában. A magyar légiós már a hetedik percben gólt szerzett, fejjel talált a kapuba, majd kiharcolt egy büntetőt. Később sárga lapot kapott, végül a 41. percben le kellett cserélni, mert összeütközött a wolfsburgiak játékosával, Ignacio Camachóval és felrepedt a fejbőre. Az esetnél a magyar futballista megszédült, és bár elmondása szerint szerette volna folytatni a játékot, a freibburgi klub orvosai nem engedték vissza a pályára.
A mostani szezonban ez volt az első sikere a Freiburgnak, amely legutóbb tavaly decemberben nyert idegenben bajnoki meccset. A wolfsburgiak első alkalommal szenvedtek vereséget.
Christian Streich, a Freiburg vezetőedzője hétfőn úgy fogalmazott, Sallai a fejsérülése után már jobb állapotban van, így valószínűleg pályára léphet kedden, az ötödik fordulóban, a Schalke elleni hazai mérkőzésen. 
"Sallai lendületet hoz a játékunkba, ezért szerződtettük, nagyon elégedett vagyok az eddigi munkájával, remélem, tudja vállalni a játékot a hét"közi fordulóban, óriási szükségünk van rá" - jelentette ki a szakember.
Szerző
2018.09.25 11:30
Frissítve: 2018.09.25 11:30

Csalókra figyelmeztet az MKB Bank

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:50
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Adathalászok küldenek megtévesztő e-maileket az ügyfeleknek.
Ismeretlenek az MKB Bank nevében küldött megtévesztő e-mailben próbálják kicsalni az ügyfelek adatait – közölte az MKB Bank. A közlemény szerint a csalók az e-mailben arra kérik az ügyfeleket, hogy kattintsanak a megadott linkre – amely egy, az eredetihez hasonló, de valójában hamis MKB NetBANKár belépő oldal – majd ott adják meg az internetbanki belépéshez szükséges adataikat. A megadott belépési adatokat a csalók már a valódi banki felületen – az ügyfelek tudta nélkül történő – belépéshez és tranzakciók indításához tudják felhasználni. Az MKB Bank arra kéri ügyfeleit, hogy – a megtévesztő e-maileket ne nyissák meg, ne kattintsanak a csalók által megadott linkre, – semmiképpen ne adják meg az adataikat, – és töröljék ezeket az e-maileket. Amennyiben bármely ügyfél mégis megadta személyes banki adatait, azonnal vegye fel a kapcsolatot az MKB Bankkal. Az ügyfeleknek azt javasolják, hogy a napi ügymenetük során az MKB NetBANKár szolgáltatást minden alkalommal a böngészőben elmentett hivatkozások (kedvencek) között nyissák meg. Az MKB Bank megtette az ilyenkor szükséges biztonsági és jogi intézkedéseket.
2018.09.25 10:50
Frissítve: 2018.09.25 11:37