“Takarodj innen, vagy felgyújtjuk a házadat” - Falugyűlés Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.09.26 12:21
Sebesült gyerek Aleppóban - AFP fotó/BEHA EL HALEBI
Fotó: /
A címben idézett fenyegetés a hétfő esti őcsényi falugyűlésen hangott el, az ülés egyetlen témája az a hír volt, hogy néhány napra 1-2 menekült a helyi panzióban pihenné ki a megpróbáltatásait. Ma reggelre kiszúrták panziótulajdonos autójának kerekeit, a rendőrség helyszínel.

Fülöp János, a település polgármestere mind a bevezetőjében, mind a későbbi hozzászólásaiban a józan, parlamentáris párbeszédet kérte a falubeliektől. Nem túl nagy sikerrel - számol be a történtekről a Migration Aid civil szervezet. A falugyűlésen résztvevők nagyjából három csoportra oszthatók: a hangoskodók, akiket nem is érdekelt semmiféle információ és ezt rendszeresen be is kiabálták: “Bármit mondasz, ide nem jöttök”. A másik csoportot azok alkották, akik féltek. Őcsényben megjelenő erőszakolóktól, terroristáktól. Az különösebben nem hatott meg senkit, hogy a magyar állam oltalma alatt állók pont azért kapnak státuszt, mert maguk is terror és az erőszak elől menekülnek. A harmadik csoportot a csendes megfigyelők alkották: voltak kérdéseik, de ezek érdemi megválaszolásáig el sem jutottunk.

Ugyan több helyi azzal kezdte felszólalalását, hogy “mi nem vagyunk rasszisták”, de az idegennyűlölet tapintható volt. “A törökök is úgy foglalták el Budát, hogy szépen lassan beszivárogtak.” “Először jönnek 10-en, aztán százan. Először csak itt akarnak nyaralni, aztán ide is akarnak költözni.” “Ott van a panzióval szemben az iskola, hogyan fogjuk megvédeni a lányainkat?”

Zoltán, a panzió tulajdonosa és Siewert András a Migration Aid képviseletében 1,5 órán át próbált válaszolni a kérdésekre, felvetésekre.

Sebesült gyerek Aleppóban - AFP fotó/BEHA EL HALEBI

Sebesült gyerek Aleppóban - AFP fotó/BEHA EL HALEBI

A polgármester úr konklúziója végül az volt: a panzió teljesen legálisan működik, az önkormányzatnak jogilag nincs lehetősége fellépni az ellen, hogy itt bárki is megszálljon. De önök, a falu lakói tehetnek ellene, például polgári engedetlenséggel. Körbeveszik a házat és megakadályozzák, hogy oda bejussanak - adott hasznos tippeket a településvezető arra, miként lehet megakadályozni ebben a nagyon keresztény országban, hogy néhány, a háborúk, pusztítás, éhínség elől menekülő embertársunk pár napra kicsit jól érezhesse magát, feledve a földi poklot. 

Lásd még: Nincs segítség - Nem sírnak, mintha lélekben itt se lennének

Szerző
2017.09.26 12:21

Bolgár György nem ír többet a 168 órába

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:35
„A jelenlegi helyzetben csak valamilyen együttműködés segíthet” Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom.”
Bolgár Györgyöt kirúgták a 168 Órától – erősítették meg a hvg.hu-nak több forrásból a DK-közeli Nyugati Fény értesülését.
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de valószínűleg most már mindenki igazat mond, én is csak erre tudok gondolni”
– mondta Bolgár, akinek „Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában.
Az okokról a Nyugati Fény azt írta, a közvetve Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köthető Brit Média Kft-nek tulajdona van a 168 Órában és a Klubrádióban, és ők nem örültek annak a Heisler András interjúnak, amelyben a másik zsidó felekezet, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a a Köves-féle EMIH és a kormány közt a Sorsok Háza múzeum működtetéséről létrejött megállapodást.
2018.09.23 10:35
Frissítve: 2018.09.23 10:36

Borús, igazi őszi idővel búcsúzik a hét

Publikálás dátuma
2018.09.23 09:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Erős szél és zápor is lehet vasárnap, majd hétfőre virradó éjszaka ismét erős hidegfront éri el az országot.
A szombati erőteljes hidegfrontot követően vasárnapra átmenetileg megnyugszik a légkör felettünk: nyugat felől egy gyorsmozgású ciklon melegszektora egyre jobban a Kárpát-medence fölé húzódik, ezért alapvetően csendes időre számíthatunk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint az ország délnyugati felén fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, máshol viszont egész nap nagyrészt felhős idő várható rövid napos időszakokkal. Helyenként záporeső valószínű, elsősorban a reggeli, kora délelőtti, illetve a késő délutáni, esti órákban. Többfelé megélénkül, estétől északnyugaton megerősödik a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb, az Északi-középhegység térségében a leghűvösebb. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.   Hétfőre virradó éjszaka erős hidegfront éri el az országot. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira – erről itt írtunk bővebben.
2018.09.23 09:10
Frissítve: 2018.09.23 10:07