„A hiteles párt” - A volt jobbikos 13 taggal készül a parlamentbe

Publikálás dátuma
2017.09.27 17:44
Bertha Szilvia Forrás: Facebook/Értünk Értetek
Fotó: /
Pártjának csak tizenhárom tagja van, de a volt jobbikos Bertha Szilvia szerint ez nem akadálya annak, hogy bekerüljenek a parlamentbe.

„Mi nem párttagokat gyűjtünk, a mögöttünk álló szövetségi rendszerre alapozunk” – indokolta derűlátását. Közlése szerint mind a 106 egyéni választókerületben indítanak majd jelölteket.

Bertha Szilvia a 2010-től kezdődő törvényhozási ciklusban a Jobbik színeiben parlamenti képviselő volt. 2014-ben is szerepelt az országos listán, de a huszonötödik hely kevésnek bizonyult ahhoz, hogy mandátumot szerezzen. Nem nézte jó szemmel a radikális vonal feladását, ami együtt járt személye perifériára szorításával. 2016-ban kilépett a Jobbikból, és megalapította az „Értünk Értetek – A hiteles párt” elnevezésű formációt. A pártként bejegyzett szervezetnek ő az elnöke.

Szókimondó és hazafias, a keresztényi értékrendet követi, de nem az egyházakat képviseli – Bertha Szilvia lapunk kérdésére így jellemezte pártját. Korábban szimpátiával nyilatkozott a Betyárseregről és annak vezetőjéről, a magát többször is nemzetiszocialistának (nácinak) nevező Tyirityán Zsoltról. A Betyársereg most az Identitesz nevű társasággal készül Erő és Elszántság néven pártot alakítani. Bertha Szilvia, nem tervezi, hogy pártjával csatlakozzon a Tyirityán-féle új szélsőjobboldali kezdeményezéshez. „Ők más irányba indultak el, teljesen különváltak az útjaink” – magyarázta részletek említése nélkül, miért nem látja esélyét az egyesülésnek.

Bertha Szilvia szerdán egy belvárosi étteremben ismertette pártja gazdasági programjának egyes elemeit, amelyek lényegét a rendezvényre szóló meghívó így foglalta össze: „külföldi tulajdonú összeszerelő üzemek helyett magyar tulajdonú innovációs ipar” kell, „feketemunka és elvándorlás helyett” pedig „köztehermentes béremelés, magyar munkával fedezett fizetőeszközben”. Bertha szerint az MSZP-nek nincs érdemi javaslata, a Jobbik béruniós ötlete nem több „merő politikai kampányfogásnál”.

A párt „szövetségi rendszerének” új tagjaként, az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum és Mozgalom képviseletében jelent meg Ravasz László jogtanácsos. Elmondása szerint harminc évig bíróként dolgozott. Közölte, hogy elmaradt az a reform, amely biztosítaná a bírók valódi függetlenségét és a bíróságok jogállami működését. Így viszont az igazságszolgáltatás – állította – párt- és gazdasági lobbiérdekeket szolgál.

Szerző
2017.09.27 17:44

Fél év az élet: májustól folytatódnak a kilakoltatások

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38

Fotó: /
A kabinetnek esze ágában sincs változtatni a lakhatással kapcsolatos törvényeken, csak a hidegre való tekintettel felfüggeszti azokat.
2019. áprilisának utolsó napjáig megmenekülnek a kilakoltatástól a lakásgondokkal küzdő, válságban lévő emberek, családok. November 15-től életbe lépett ugyanis a kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport külön felhívta a figyelmet arra: a moratóriumot a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, de a védelem nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra, így ők télen is veszélyben vannak. Ráadásul – írta a civil szervezet – tavaly több alkalommal is előfordult, hogy jogcím nélkülivé vált lakáshasználókat „önkényesnek” nyilvánítottak és ki akartak lakoltatni, azonban ez továbbra is jogellenes.
Noha a téli, tavaszi moratórium védelmet jelent, május elsején minden folytatódik tovább: a lakhatással kapcsolatos törvényeken ugyanis az Orbán-kabinet nem akar változtatni, és még az önkormányzatokat sem akarja segíteni szociális bérlakások építésében. Sőt, a kormánypárti képviselők el sem mentek arra a népjóléti bizottsági ülésre, ahol pedig mindössze arról kellett volna dönteniük, hogy a Szolidaritás DK-hoz csatlakozott vezetőjének javaslatára támogassák egy lakhatási kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság megalakítását. Székely Sándor szerint ma bizonytalan körülmények között él legalább százezer ember, nekik hosszú távú megoldást kellene kínálni, különben előbb-utóbb az utcára kerülnek.
A családok évében idén szeptemberig több mint 2400 kilakoltatást hajtottak végre rendőri segédlettel. Azt nem tudni, hányan hagyták el otthonukat a felszólítás után, ellenállás nélkül. Év eleje óta új törvény elfogadását sürgeti a lakhatási gondok megoldására A Város Mindenkié csoport, elsősorban azért, hogy gyerekes családokat ne lehessen más lakhatási lehetőség felajánlása nélkül utcára tenni. A civil szervezet azt várja, hogy a kormány a megelőzésre összpontosítson, tegye megfizethetővé és fenntarthatóvá a legszegényebbeknek kínált szociális vagy piaci alapon bérelhető lakásokat, netán megvehető ingatlanokat. Az AVM javaslatát ismertető petíciót eddig ötezren írták alá, csak épp a parlamenti tárgyalásig nem sikerül eljutni vele.
2018.11.15 21:38

„Nekünk itt a helyünk”: a Scala királyi páholyából üzent a magyaroknak Orbán

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38
Orbán Viktor, Milánóban, a maga helyén
Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala/
A miniszterelnök a nap szerinte legfontosabb történéséről írt Facebook-oldalán.
Miközben a nemzetközi és a magyar sajtó attól visszhangzik, hogy a magyar kormány egy jogerősen elítélt, körözött macedón politikust istápol, és saját törvényeit is felrúgva, diplomáciai járművel szállítja Budapestre, Orbán úgy érezte, neki is meg kell nyilvánulnia.  Igaz, nem a Nikola Gruevszki felé tanúsított különleges bánásmód ügyében, mert az erre vonatkozó kérdést jogász létére is azzal pattintotta vissza, hogy „Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”    
Orbán ehelyett – több napos hallgatás után –  a milánói Scalából, Kurtág György operájának bemutatójáról üzent Facebook-oldalán. (A Samuel Beckett darabja alapján készült műről itt írtunk bővebben.)
„Először tartják magyar opera ősbemutatóját a Scalában. Nekünk itt a helyünk. Ma itt történik a legfontosabb dolog a magyarok számára // This is the first time that a Hungarian opera is being premiered at the Scala. This is where we need to be. This is the most important event for Hungarians today”
- írta a magyaroknak miniszterelnök, a mellékelt képen pedig feleségével, Lévai Anikóval áll a milánói operaház királyi páholyában (il palco reale). 
2018.11.15 21:38