Kreatívan a jövő tudásáért - Ilyen volt a Kutatók éjszakája (Fotógaléria)

Publikálás dátuma
2017.10.01 20:30
Fotók: Molnár Ádám
Fotó: /
Van de Graaff-generátor, városismerettel vegyített irodalmi rejtvények, "szabaduló szobák" - az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban is helyet kapott a program-sorozat. A képre kattintva galéria nyílik!

Színes szürreális, neoprimitív papírszobrok között gyerekhad szorgoskodik a hatalmas aulában. Emitt bábukon gyakorolják az újraélesztést, amott LEGÓ-ból készült robotokat mozgatnak távirányítóval. Egy „hurkolt” sínen sebességmérést végeznek egy áramszedős matchboxszal. Történik mindez az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), a Kutatók Éjszakája program keretében.

„Négy évvel ezelőtt kapcsolódtunk be a programsorozatba - mondja Marsi Zoltán természetismeret-tanár, az események koordinátora. – Elsősorban a kisebbeket, az általános iskolásokat próbáljuk megcélozni, de egy egyetemistának vagy felnőttnek is tudunk olyasmit mutatni, amit szívesen kipróbál. A természettudományokból indultunk ki, de ma már minden munkaközösség képviselteti magát. A közel negyven foglalkozást, amelyek betöltik az épületet az aulától a harmadik emeletig, egy-egy pedagógus kolléga irányítja, de inkább csak a háttérből, a gyakorlati lebonyolítást rábíztuk saját diákjainkra. Évről évre többen jelentkeznek, tavaly a „kívülről” érkezettek száma mintegy 1000-1200 volt.

A programban csupa olyan tudomány, gyakorlati foglalkozás szerepel, amelyek az AKG-ben részei a tananyagnak. „Csakis aktuális, a mindennapokban használható tudásba adunk betekintést. Az iskolának is fontos koncepciója, hogy mindinkább gyakorlati, projekt-irányba vigyük az oktatást.”

Marsi Zoltán eredetileg biológiai-kémia szakos tanár, de végzett természetvédelmi ökológus, valamint egészségfejlesztési mentortanár is. „Ezek teljesen 21. századi foglalkozások” – mondja, aki úgy véli, a természetvédelem területén jócskán van még tennivaló az oktatásban. Az AKG-ban minden évben tartanak egy ötnapos ökológiai megközelítésű természettudományi terepgyakorlatot, amelyen a diákok rendes osztályzatot kapnak munkájukért.

Még a látogató/újságíró is beleszédül abba a sokféle programba, amit az AKG-ben kínálnak. Az egyik teremben egy magas, szakállas, fiatal tanárnak is beillő diák „villámokat szór” egy Van de Graaff-generátor fényes ezüstgömbjével. Egy másikban irodalmi rejtvényeket adnak fel városismerettel vegyítve. Megismerkedhetünk az egyre szélesebb körben népszerű gyógy- és fűszernövényekkel, továbbá ásványokkal és rejtélyes fosszíliákkal is. Az érzékelés termében anyagfelismerésben vetélkedhetnek szaglás, tapintás, hallás és látás alapján. Felállítottak „szabaduló szobákat”: az egyikben középkori környezetből kell kimenekülni, míg a másikban meg kell találni és semlegesíteni az emberiséget fenyegető vírust. A "Segítség! Hol vagyok?" játékban a Google Maps fotói alapján kell felismerni egy virtuális utazás helyszínét. A tippelésben előnyben vannak a nyelveket beszélők, mivel többször feltűnnek a képeken feliratok is. Lent az aulában három diák Alexander Graham Bellt, Albert Einsteint és Semmelweis Ignácot személyesíti meg, őket munkásságukról lehet faggatni.

Mi a korrupció?
A „Demokrácia-játékban” minden úgy zajlik, mint más dobókockás-táblás játékban, egy-egy mezőre érve azonban állampolgári és közéleti ismereteikről adnak számot a játékosok. Épp a „többpártrendszer” a kérdés. „A másik oldal jelenléte a politikában, amely alternatívákat kínál a kormányzó párttal szemben” – mondja is a választ egy lány. A „hatalommal való visszaélés” fogalma a következő. Némi tétovázás figyelhető meg a válaszadó fiúnál, aki először a munkáltató és a munkavállaló közti viszonyt említi, majd félve kimondja a szót: „korrupció”. Végül valaki segíti neki: „Olyan törvényeket hoz a kormányzó párt, amelyek neki kedveznek..."

2017.10.01 20:30

Vizet találtak a Holdon

Publikálás dátuma
2018.08.21 20:13

Fotó: AFP/
Az indiai Csandrajáan-1 űrszonda lassan 10 éves mérései alapján mutatták ki a vízjeget a Hold sarkvidékein.
A fagyott vizet a Hold északi és déli sarkán figyelték meg a kutatók, akik a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban publikálták tanulmányukat - írja az MTI. A kutatás eredményeit az indiai Csandrajáan-1 űrszonda egy műszerének adataira alapozták. Az első Hold-körüli pályára állított indiai űrszonda 2008-2009-es küldetése alatt a Hold ásványtani feltérképezését végezte.
A tudósok szerint a Holdon megfigyelt vízjég foltokban helyezkedik el. A Hold déli pólusán a jég főleg a kráterekben koncentrálódik, az északin viszont ritkább, jobban szétszóródott foltokban található. Az indiai szonda fedélzetének ásványokat feltérképező Moon Mineralogy Mapper (M3) eszköze a felszínen jelen lévő vízjég három jellegzetes sajátosságát is azonosítani tudta.
Az M3 nemcsak a jégtől elvárt fényvisszaverő tulajdonságot mutatta ki, de képes volt közvetlenül mérni azt a jellegzetességet, ahogy a vízjég molekulái elnyelik az infravörös fényt. Ennek alapján különbséget tudott tenni a folyékony víz, a pára és a szilárd jég között. A Hold hőmérséklete nappal a 100 Celsius fokot is elérheti, ami nem épp a legmegfelelőbb környezet a felszíni jég megmaradásához.
A Hold tengelyferdesége miatt azonban akadnak olyan területek a pólusain, ahová soha nem ér el a napfény. A tudósok szerint a sarkokon állandóan árnyékban lévő kráterek hőmérséklete nem emelkedik mínusz 157 Celsius-fok fölé, és ez már olyan környezet, amelyben a vízjég sokáig stabilan meg tud maradni.
Az új tanulmány megállapításai a korábbi kutatásokat is igazolják, amelyek a Hold déli pólusán közvetett módon mutatták ki a vízjég jelenlétét, ám azokat akkor még más jelenségekkel is lehetett magyarázni, mint például a szokatlanul tükröződő holdi talajjal.
A kutatók szerint ha elegendő vízjég található a Hold felszínén - a legfelső néhány milliméteren belül -, az akár egy jövendőbeli emberi Hold-misszió számára is hozzáférhető forrás lehet. Felszíni vízjeget a Naprendszer más égitestjein is találtak már a tudósok: például a Merkúr északi pólusán és a Ceres törpebolygón.
2018.08.21 20:13

Testvéri tankok tiporták el a prágai tavaszt

Ötven éve a Varsói Szerződés tagállamai – köztük Magyarország – inváziót indítottak Csehszlovákia ellen, hogy felszámolják az Alexander Dubček pártfőtitkár nevével fémjelzett prágai tavaszt, az "emberarcú szocializmus" kísérletét.

Szerző

Megosztás
2018.08.21 16:44
Frissítve: 2018.08.21 16:54
A Szovjetunióban bekövetkezett rövid enyhülés átsugárzott a szocialista országokraAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
1968-ban a Varsói Szerződés tagállamai több alkalommal is egyeztettek egymással a csehszlovák reformokrólAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Antonin Novotný lemondott elnöki és pártvezető posztjáról, helyére Alexander Dubčeket (képünkön) választották megAFP/
Az enyhülési program (Prágai tavasz) hatása jóval túl mutatott CsehszlovákiánAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
A csehszlovák helyzettel kapcsolatban a szovjet külpolitika egyre erősebben „csendes ellenforradalomról” szóltAFP/
A hermetikus határzárig soha nem látott kivándorlás indult meg Ausztria feléAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Határozat született, amelynek értelmében 1968. augusztus 21-én összehangolt inváziót hajtottak végre Csehszlovákia ellenAFP/
A Varsói Szerződés tagállamai ahogy az akkori propaganda nyilatkozta: „testvéri internacionalista segítséget” nyújtottakAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Európa-szerte, még a Varsói Szerződés országaiban is tüntetéseken tiltakoztak Csehszlovákia inváziója ellenAFP/dpa/ Gerhard Rauchwetter
A bevonuló csapatok csak mérsékelt ellenállásba ütköztekAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Az országban a teljes hírzárlat idején nehéz volt hiteles információt szerezni a történésekrőlAFP/
Tüntetés a prágai Vencel térenAFP/
Egy kiürített rádióstúdió az invázió idejénAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Csehszlovák delegáció az ENSZ BT ülésén. A Szovjetunió erőteljes külpolitikai nyomás alá kerültAFP/
Megszálló katonák a prágai mezőgazdasági minisztérium előttAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
A konformizmus több mint húsz esztendeje alatt, eltávolítottak minden ideológiailag kényelmetlen személyt a vezető posztokrólAFP/Sputnik/ Yuryi Abramochkin
Alexander Dubčeket és néhány politikus társát elfogták és katonai repülőgépen Moszkvába szállítottákAFP/