Döcögő Brexit - Fogy az EP türelme

Publikálás dátuma
2017.10.04 07:38
Fotó: AFP/Patrick Hertzog
Fotó: /

Az Európai Parlament felszólítja az állam- és kormányfőket, hogy október 20-iki brüsszeli találkozójukon ne döntsenek a Brexitről szóló tárgyalások következő fordulójának a megkezdéséről, ha a brüsszeli egyeztetések jövő heti fordulójában sem sikerül áttörést elérni.

A képviselőtestület kedden elfogadott állásfoglalása úgy ítéli meg, hogy a kilépés feltételeiről szóló megbeszéléseken eddig nem sikerült kellő előrehaladást elérni az Egyesült Királyságban letelepedett uniós polgárok jogairól, a felek közötti pénzügyi elszámolásról és a sajátos írországi helyzetről. Emiatt el kell halasztani a tárgyalások megkezdését a Brüsszel és London közötti jövőbeni kapcsolatokról, amit a brit kormány folyamatosan sürget.

A parlament meghatározó politikai csoportjainak előterjesztésére megszavazott határozat leszögezi, hogy a brit kilépés idején a szigetországban élő uniós polgárok helyzetében nem állhat be lényeges változás a Brexit után. A parlament szerint az eddigi londoni javaslatok elmaradnak ettől az igénytől, és szükségtelen akadályokat gördítenének az EU munkavállalói elé. Ilyennek nevezik a képviselők a „letelepedett jogállás” kategóriájának a létrehozását, és azt a brit szándékot, hogy korlátozzák a megszerzett szociális kedvezmények hordozhatóságát, valamint megnehezítsék a családegyesítést.

Az EP leszögezi, hogy konkrét javaslatokat vár a londoni kormánytól a pénzügyi elszámolással kapcsolatban is. Theresa May kormányfő szeptember 22-iki firenzei beszédében ugyan kötelezettségvállalást tett rá, hogy az Egyesült Királyság 2020-ig, a jelenlegi költségvetési ciklus végéig arányosan hozzá fog járulni a közös terhekhez, de Brüsszel ezt kevésnek ítéli.

Michel Barnier uniós főtárgyaló, aki részt vett az állásfoglalásról rendezett parlamenti vitában, zárszavában azt mondta, hogy a szigetországban jelentősen alábecsülik a tárgyalási folyamat bonyolultságát, és a Brexit következményeit.

2017.10.04 07:38

770 összevert tüntető ügyében indul eljárás a román csendőrség vezetői ellen

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:46
Bukaresti kormányellenes tüntetés, 2018 augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.
Mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérüléseik miatt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.
Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

Jogszerű és szakszerű

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá. A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne tegye nevetségesen enyhévé a büntető törvénykönyv adta lehetőségeket a korrupciós bűncselekmények kapcsán, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években. Ilyen "visszaélés" volt például a legerősebb kormánypártnak, a PSD elnökének elítélése korrupció miatt.
2018.09.21 14:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15