Theresa May beszéde - A brit sajtó kíméletlen

A címlapírók ölébe hullott a szerencse Theresa May szerda déli elátkozott kongresszusi záróbeszédével. Amint erről lapunk is beszámolt, a kormányfő “élete egyik legfontosabb felszólalásaként” beharangozott eseményt a brit kormányfő ismételt köhögőrohamai, hangjának fokozódó elvesztése, egy a pódiumhoz zavartalanul eljutó humorista ízléstelen tréfája, végül a Konzervatív Párt kongresszusi szlogenjét tartalmazó háttér-elem betűinek folyamatos lepotyogása tette élvezhetetlenné, sőt követhetetlenné.

Bár ezek a szerencsétlen véletlenek külön-külön bárkivel bárhol előfordulhatnak, az a tény, hogy ez az amúgy is lényegében hosszú felmondási idejét töltő tory vezetővel történt meg, azt jelzi, Theresa Maynek semmi sem sikerül. A konzervatív lapok közül a The Times címoldalán “Utolsó figyelmeztetés a zűrzavar után”, a The Daily Telegraph-én “Peches May tragikomikus fellépése”, a The Sun-én hiányzó betűk látványa mellett “A kormányfő rémálma” felirat szerepel. Természetesen nem kegyesebb a baloldali média sem. A The Guardian “Köhögés és köpködés – May brit álma lidércnyomássá változik” címmel jelent meg.

Bár a kormány tagjai a beszéd idején és után is látszólag testületileg kiálltak a hősiesen kitartó, fegyelmezett és elszánt Theresa May mellett, a háttérből több konzervatív parlamenti képviselő is figyelmeztette, hogy “egy válságra van a kijárattól”. Megkezdődött a bűnbakok keresése is. Vitathatatlanul hibát követett el a biztonsági személyzet, amikor nem akadályozta meg a kormányfő “felmondó levelét” átadó Simon Brodkin trükkjét. Utólag úgy látszik, nem kellett volna takarékoskodni az eseményszervezőkön sem. A régi bevált, belső csapat talán működőképes színpadi berendezést tudott volna produkálni. A legfőbb bűnösnek, ha csak közvetve is, Boris Johnson külügyminiszter látszik, aki a konferencia előtt kétszer is nyilvánosságra hozta saját Brexit vízióját, ellehetetlenítve Theresa May tervét, hogy az éves tanácskozáson átfogó belpolitikai programot terjeszthessen elő, visszavéve a kezdeményezést a magabiztos Munkáspárttól. A balul sikerült konferencia után úgy tűnik, a parlament jövő héten folytatódó ülésszaka újabb alkalmat ad a tory honatyáknak, hogy felülvizsgálják Theresa May alkalmasságát a kormányfői tisztségre.

2017.10.06 07:32

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02