Így szennyezzük a tengert - Tanulságos szimulációs bemutató

Publikálás dátuma
2017.10.05 21:38
Adria-tenger /AFP
Fotó: /
Nemzetközi hajós bemutatót tartottak a tengeri szennyezés megelőzéséről a közép-dalmáciai Kastelai-öbölben csütörtökön - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A szimulációs bemutatón az Európai Tengerészeti Biztonsági Hivatal (EMSA) egyik hajója is részt vett, amely nagy feltűnést keltett speciális felszerelésével, az úgynevezett "hajókézzel", amely egy tankerhajót ért baleset után az olajszennyeződést gyűjtötte össze a víz felszínéről. A résztvevők ezzel a gyakorlattal zárták Az Adriai-tenger védelme a hajók okozta szennyezéstől címmel kezdődött, több napig tartó nemzetközi konferenciát Splitben. 

A tanácskozáson elhangzott, hogy az Adriai-tengerre évente átlagosan 7500 hajó érkezik, amelyek 75 millió tonna veszélyes és káros anyagot szállítanak, és ebből 11,5 millió tonnát a horvát kikötőkben hagynak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Adrián évente 180 ezer kisebb hajó és jacht is közlekedik, a gyakori hajóbalesetek pedig szintén súlyosan szennyezik a tengert.

Az Adria-tenger kicsi, zárt és viszonylagosan sekély, ezért a nagy forgalom ökológiailag sebezhetővé teszi. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a növekvő turizmus miatt nagyobb együttműködésre van szükség a térség országai között az Adriai-tenger védelemben.

Műanyagszennyezés az óceánban - AFP fotó

Műanyagszennyezés az óceánban - AFP fotó

Szerző
2017.10.05 21:38

Óceánba "tört" egy hatalmas gleccserdarab Grönlandon

Publikálás dátuma
2018.09.24 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Beleesett az óceánba a grönlandi Helheim gleccser egy darabja. A kutatók szerint a jelenség hozzájárul a vizek tengerszint feletti magasságának gyorsabb emelkedéséhez.
"Letört és az óceánba esett egy hatalmas darab a Helheim gleccserből. Láttuk, ahogy a jég leereszkedik és a vízbe esik, aminek kissé meg is emelkedett a magassága."
- mondta David Hollande, a New York Egyetem óceanográfusa.
A 6 kilométer széles, 800 méter mély jégdarab súlya 10-14 milliárd tonna, amelynek 3 százaléka az esett az óceánba. A kutatók szerint a jelenség, a korábbi becslésekkel szemben a következő száz évben 33-133 centiméterrel fogja megemelni a vizek tengerszint feletti magasságát - írja a Franceinfo.
2018.09.24 11:11
Frissítve: 2018.09.24 11:40

Araikrek keltek ki Debrecenben

Publikálás dátuma
2018.09.21 15:35
Facebook/Debreceni Állatkert
Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert/
Először keltek ki sárga-kék ara ikrek a Debreceni Állatkertben.
Napra pontosan egy hónappal a zöldszárnyú ara papagáj fióka bemutatását követően újabb színpompás ara papagájok érkeztek a Debreceni Állatkertbe - tájékoztatott az intézmény.  Az állatkert történetében először keltek ki sárga-kék ara iker fiókák. A két, még ismeretlen nemű ara papagáj két hete repült ki a biztonságot nyújtó odúból, ahol az elmúlt három hónapban a szülőpár gondozta.
Az arák nagyon érzékeny állatok, nagy figyelmet, gondoskodást és sok játékot igényelnek. Az állatkert vendégei már láthatják, ahogy a papagájok az állatgondozókkal tréningeznek vagy, ahogy feltűnnek a biciklivel közlekedő gondozók vállán.
Október végéig hétvégente a látogatók testközelből találkozhatnak a Debreceni Állatkert négy, kézből nevelt ara papagájával. Tavasztól pedig látványos papagáj-bemutatót is lehet látni; az állatok játékosságukkal, ügyességükkel és intelligenciájukkal szórakoztatnak.  
A Földünk legnagyobb testű papagájféléi közé tartozó arákat jelenleg elsősorban az élőhelyvesztés és a nagyfokú illegális kereskedelem fenyegeti. Mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.
2018.09.21 15:35
Frissítve: 2018.09.21 15:35