Halálos vihar - Rendkívüli állapot Hamburgban

Publikálás dátuma
2017.10.06 12:05
Wilhelmshavenben egy darut is felborított az orkán. FOTÓ: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM / DPA / AFP
Fotó: /
Hét halálos áldozata van a Németországon végigsöprő viharnak. Több nagyvárosban is leállt a kötött pályás közlekedés, mert a 120 kilométer per órás széllökések fákat csavartak ki és vezetékeket szakítottak le - olvasható a hirtv.hu oldalon.

A hamburgi tűzoltóság rendkívüli állapotot hirdetett, miután csütörtök délután alig egy óra alatt csaknem 300 riasztást kaptak. Az egész Németországon végigsöprő viharnak Hamburgban egy halálos áldozata volt. A nagyvárosban leállították a vasúti közlekedést. A fővárosban is szünetelt a kötött pályás forgalom, a gyorsvasút és a villamosok is leálltak.

Hannoverben egy német segélyszervezet 2000 adag meleg ételt készített és szolgált fel a helyi vasútállomáson rekedt utasoknak. „A viharkárok miatt itt, Hannoverben is a villamosvonalakon óriási fennakadások vannak, mert a fák rádőltek a kábelhálózatra. Több vonat és villamos sem jár” – számolt be Frauke Engel, a johannita segélyszervezet szóvivője.

Nincs magyar érintett

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi tudomása szerint nincs magyar érintettje a Németországban pusztító viharnak. A tárca  közleményében azt írta: a KKM megdöbbenéssel értesült a Németországon végigsöprő viharról. A konzuli szolgálat kapcsolatban áll a hatóságokkal, és jelenlegi tudomásuk szerint a katasztrófának nincs magyar érintettje - közölték.

A KKM őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

Szerző
2017.10.06 12:05

Letöltendő börtönt kapott, tíz évre is rács mögé kerülhet Bill Cosby

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:35

Fotó: POOL / AFP/
Bebizonyosodott, hogy bedrogozott és megerőszakolt egy nőt az amerikai komikus, és az ítélet szerint börtön vár rá ezért. Ő az első, akit a #MeToo kezdete óta már el is ítéltek.
A pennsylvaniai bíróság szexuális bűncselekmények miatt ítélte letöltendő börtönbüntetésre Bill Cosbyt. A kedden hozott ítélet értelmében legkevesebb három, legfeljebb 10 évre kerülhet rácsok mögé a most 81 éves férfi - írja az Euronews.
Bűnösségét már tavasszal kimondta az esküdtszék.
A Temple University egykori adminisztrátora, a Cosbyt akkoriban barátjaként kezelő Andrea Constand indította a pert, és az eljárás során bebizonyosodott, hogy 2004-ben bedrogozta és megerőszakolta philadelphiai otthonában a tévésztár.
A szexuális zaklatás ellen küzdő #MeToo mozgalom elindulása óta Cosby az első híresség, akit már elítéltek.
2018.09.26 08:35

Trump főtanácsadója: Irán "pokoli árat fog fizetni", ha keresztbe tesz

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:15
John Bolton, amint éppen Iránt fenyegeti.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Hazug és csaló, és ezért komoly következményekkel számolhat az iráni rezsim - jelentette ki Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója.
"Pokoli árat kell fizetnie" Iránnak, ha károkat okoznak az Egyesült Államoknak, az amerikai állampolgároknak vagy a szövetségeseinek, figyelmeztette Iránt John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója azután, hogy az elnök "káosz, halál és pusztítás" okozásával vádolta az országot - írja a BBC után a 444.hu.
Bolton szerint "a teheráni mollák gyilkos rezsime" komoly következményekkel számolhat, ha továbbra is "hazudik, csal és megtéveszt". Bolton ezzel arra utalhatott, hogy az amerikaiak szerint Irán megsérti az atomalkut, amit Donald Trump amúgy már egyoldalúan felmondott, és amit az alku többi aláírója és a nemzetközi szervek szerint Irán eddig betartott.
Haszán Róháni iráni elnök válaszában "ellenségességgel" vádolta Trump kormányát: szerinte az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolataiban zsarnokként viselkedik, a hatalmával, nem pedig a joggal próbál nyomást gyakorolni más nemzetekre.
Bolton, aki George W. Bush kormányának is az egyik legharciasabb tagja volt, már többször is katonai csapást sürgetett Irán ellen. Megszólalása előtt néhány órával Trump az ENSZ-ben védte döntését az atomalku felmondásáról. Trump azzal érvelt, hogy Irán nem tiszteli a szomszédait, vezetői korruptak, és "káoszt terjesztenek a Közel-Keleten és azon is túl". Vádjaival nehéz vitatkozni, ám az atomalku, amit felmondott, nem is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. A Trump által felvetett problémák miatt párhuzamosan vannak szankciók Irán ellen.
Az Egyesült Államok augusztusban vezetett be újra szankciókat, melyek célja az iráni kereskedelem és pénzforgalom korlátozása. Novemberben jöhet a szankciók második köre Irán olajipara ellen. Közben az atomalku többi aláírója, így az EU is azon dolgozik, hogy a dollárban folyó kereskedelmet egy cseremechanizmussal váltsa fel, hogy az európai cégek az amerikai szankciók fenyegetése nélkül folytathassák a kereskedelmet Iránnal.
2018.09.26 08:15