Zöld jelzés az életveszélyhez

Publikálás dátuma
2017.10.10 07:20
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
December 1-jétől nem lesz kötelező a családi házak kéményeinek ellenőrzése, ha az országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, amiről Lázár János azt mondta: nincs ilyen.

Az állampolgárra tolja a felelősséget a kormány a tél kezdetétől, ha családi házban lakik és nem rendeli meg a kémény ellenőrzését. Legalábbis ha az országgyűlés elfogadja a belügyminiszter törvénymódosító javaslatát, amelynek már csak a végszavazása van hátra. Az igazságügyi bizottság tegnapi ülésén a kormánypárti többség lesöpörte az asztalról az ellenzéki képviselők által benyújtott négy javaslatot, amely visszavonta volna a kötelező kémény vizsgálat megszüntetéséről szóló módosítást.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti szokásos sajtótájékoztatóján még tagadta, hogy létezne ilyen módosító indítvány. Szerinte ő vetette fel, hogy az új építésű, használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások és házak esetén nem kellene olyan gyakran ellenőrizni a korszerű technológiával épült fűtési, szellőző és kéményrendszert, mint a több évtizede épült ingatlanoknál. Tudomása szerint a Belügyminisztériumban csak arról gondolkodtak, hogy ezeknek az új ingatlanoknak az esetében nem évente, két évente lenne a kötelező vizsgálat, hanem hosszabb időközönként, ahogy azt a tanúsítvány, illetve a szabvány lehetővé teszi.

A jogszabálytervezet többszöri átolvasása után sem bukkant a kancelláriaminiszter által említett kitételre Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. A módosító indítvány nem tesz különbséget régi és új ingatlan között és az is egyértelmű, hogy ezután 2,5 millió háztulajdonosnak kell majd megrendelnie a kémény ellenőrzését. A szakember felhívta Lázár János figyelmét arra is, hogy nemrégen éppen ez a kormány törölte el a kémények kötelező műszaki vizsgálatát, vagyis enélkül is kiadható az ingatlan használatbavételi engedélye. Az sem világos, hogy meddig számít újnak egy családi ház és a fűtésrendszere - tette hozzá.

Hiába ment személyesen tavaly májusban a Miniszterelnökségre a szakszervezet elnöke, még a kéményseprési közszolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hatáskörébe utaló törvénymódosítás előtt, sem a miniszter, sem az illetékes államtitkára nem fogadta, így a szakma javaslatait sem tudta a kezükbe adni. Azóta többször elküldte ezeket a csúcsmisztériumba és a belügyi tárcához is, de egyetlen betű sem került be a törvényjavaslatba - állította a Népszavának Vámos Csaba.

Lázár János elismerte, hogy az országban rengeteg veszélyes kémény van, csak eddig ezt senki nem ellenőrizte. Ezzel szemben a Katasztrófavédelem nagyon komolyan veszi a vizsgálatot. Ha a hatósági figyelmeztetés ellenére az állampolgár nem szán esetenként néhány százezer forintot a hibák kijavítására, az az ő felelőssége, nem az államé. A csúcsminiszter úgy vélte, korábban, amikor még nem az OKF kezében volt a közszolgáltatás, a magánvállalkozások kéményseprői részben nem mentek be a lakásokba, ha bementek elnézték a súlyos hiányosságokat. Nem volt olyan pontos, precíz munka, mint amit most végeznek - tette hozzá a csúcsminiszter.

KÉMÉNYGOLYÓ - A rossz műszaki állapotú kéményekéleteket veszélyeztetnek - A szerző felvétele

KÉMÉNYGOLYÓ - A rossz műszaki állapotú kéményekéleteket veszélyeztetnek - A szerző felvétele

A tavaly év közepén életbe lépett változást megelőzően valóban sok vállalkozó arra ösztönözte a kéményseprőket, hogy a bevétel maximalizálására törekedjenek. Csakhogy nagyrészt ugyanezek a szakemberek végzik az OKF színeiben most a kémények ellenőrzését, vagyis róluk állított ki elégtelen bizonyítványt Lázár János. A KOSZ elnöke tiltakozott az általánosító kijelentés ellen is. Ha korábban sok volt a rablólovag a szakmában, most a hozzá nem értés a jellemző - jegyezte meg lapunknak Vámos Csaba.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szóvá tette, hiába javasolták a szakemberek, hogy milyen eszközöket kell beszerezni, az adófizetők pénzén a lakossági szolgáltatásban használhatatlan berendezésekre is költött az OKF. A csúcsminiszter pontosságról és precizitásról tett kijelentéséhez pedig hozzáfűzte, személyes tapasztalata, hogy a kizárólag lakossági szolgáltatásra jogosult katasztrófavédelmis kéményseprő vállalkozónál is ellenőrzött kéményt, majd letiltotta annak használatát. Vámos Csaba hangsúlyozta, az ő vizsgálatuk szerint indokolatlan volt a tiltás, ami 300-400 ezer forintos beruházást igényelt volna az ingatlan és a vállalkozás tulajdonosától. Az OKF ellenőre pedig, aki jegyzőkönyvet akart fölvenni az intézkedésről, saját bevallása szerint sem szakértelemmel, sem megfelelő eszközökkel nem rendelkezett a felülvizsgálathoz.

Milliós gázkészülékcsere
Milliós nagyságrendű költséggel számoljon, aki gázkonvektorát kazánra cserélné – véli Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője. Ilyenkor feltétlenül épületgépész segítségét kell igénybe venni: előfordult például, hogy csak szigeteléssel még nőtt is a rezsi. A következő lépés a megfelelő, hiteles szakember kiválasztása. Erre például a gazigazolvany.hu oldalt ajánlják. Csak a gázterv elkészítése és engedélyeztetése 60-100 ezer forint. A kéményt is ellenőrizni kell: az esetleges bélelés költsége méterenként 15-20 ezer forint. Maga a kondenzációs kazán ára 200 és 500 ezer forint között mozog. Ehhez még hozzájönnek a radiátorok és a csövek, valamint a munkadíj. Egy ilyen beruházáshoz igénybe lehet venni a héten még nyitva álló Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatását, vagy a Magyar Fejlesztési Bank kamatmentes hitelét. Ha csak a kazánt cseréljük, szerényebb számlára számíthatunk. Ebben az esetben viszont inkább a család fogyasztási szokásaihoz alkalmazkodó „okoskészüléket” javasol a cég. A kissé drágább hőszivattyús rendszerek a havi rezsin akár 30 százalékkal is faragnak. A hazai gázkészülékek átlagéletkora meghaladja a 20 évet – jegyzik meg.
M. I.Szerző
2017.10.10 07:20

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27