Terror Marseille-ben - Figyelték a késelő fivérét

Publikálás dátuma
2017.10.10 11:53
A marseille-i késelés helyszíne FOTÓ: AFP
Fotó: /
A merénylet előtti napon sűrű üzenetváltás zajlott Ahmed Hanadzsi, a tíz nappal ezelőtti marseille-i késelési merénylet elkövetője és fivére, a dzsihadista harcosként Szíriában is járt Anísz között, aki akkor már Olaszországban tartózkodott, problémamentesen átjutva a francia-olasz határon - írták az olasz újságok kedden. 

A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál késelt meg két nőt, "Allah akbar" felkiáltással. A férfit járőröző katonák lelőtték. Öt évvel fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei szombaton vették őrizetbe az olaszországi Ferrara városában. A férfit kiadják Franciaországnak. 

Az olasz hatóságok rekonstrukciója szerint mindkét tunéziai testvér a merénylet előtti időszakban Franciaországban tartózkodott. A támadás előtti napokban azonban Anísz Amri elindult Olaszország felé, és szeptember 27-én átlépte a francia-olasz határt Ventimigliánál, azon a határátkelőn, ahol a 2015-ös párizsi terrortámadások óta kiemelt határellenőrzés van érvényben. 

Szeptember 30-án, a merénylet előtti napon, a két testvér sűrűn váltott sms-üzenetet egymással francia telefonkártyáikkal. Anísz Amri október 4-én aktivált egy olasz telefonkártyát az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, és innen kezdve a Digos követte a nyomát egészen Ferrarában végrehajtott őrizetbe vételéig. A hatóságok eredetileg a kapcsolatait akarták felderíteni. Őrizetbe azután vették, hogy egyik olaszországi tunéziai ismerősének azt mondta, megunta az életét. Ez a kijelentés esetleges terrorista merényletre utalhatott. 

A férfit Ferrarában egy tunéziai egyetemistával együtt vették őrizetbe, aki szállást adott neki. Anísz Amri 2014-ben a Szicília melletti Favignana szigetén kötött ki egy tunéziai csoportot szállító hajóval. Azonosítása után az olasz hatóságok kiutasították és visszaküldték Tunéziába, mivel hazájának hatósági jelzések szerint terroristagyanús személynek számított. Ezt követően Anísz Amri két évig Szíriában tartózkodott külföldi harcosként, majd innen Franciaországba tért vissza Európába. Az utóbbi években testvérével együtt Franciaország és Olaszország között mozgott. 

Ahmed Hanadzsi 2003-ban fiatalkorúként érkezett Európába, valószínűleg Olaszországon keresztül Franciaországig jutott el. 2008 és 2014 között a közép-olaszországi Aprilia városában egy olasz nővel élt házasságban. 2012-ben több hónapot olasz börtönben ült lopás és kábítószer-kereskedelem miatt. Az olasz hatóságok szerint a börtönben radikalizálódhatott, valamint testvére hatására. Harmadik fivérüket, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Korábbi hírek szerint Tunéziában őrizetbe vették, az olasz sajtó kedden viszont azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.

Szerző
2017.10.10 11:53

Csalókra figyelmeztet az MKB Bank

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:50
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Adathalászok küldenek megtévesztő e-maileket az ügyfeleknek.
Ismeretlenek az MKB Bank nevében küldött megtévesztő e-mailben próbálják kicsalni az ügyfelek adatait – közölte az MKB Bank. A közlemény szerint a csalók az e-mailben arra kérik az ügyfeleket, hogy kattintsanak a megadott linkre – amely egy, az eredetihez hasonló, de valójában hamis MKB NetBANKár belépő oldal – majd ott adják meg az internetbanki belépéshez szükséges adataikat. A megadott belépési adatokat a csalók már a valódi banki felületen – az ügyfelek tudta nélkül történő – belépéshez és tranzakciók indításához tudják felhasználni. Az MKB Bank arra kéri ügyfeleit, hogy – a megtévesztő e-maileket ne nyissák meg, ne kattintsanak a csalók által megadott linkre, – semmiképpen ne adják meg az adataikat, – és töröljék ezeket az e-maileket. Amennyiben bármely ügyfél mégis megadta személyes banki adatait, azonnal vegye fel a kapcsolatot az MKB Bankkal. Az ügyfeleknek azt javasolják, hogy a napi ügymenetük során az MKB NetBANKár szolgáltatást minden alkalommal a böngészőben elmentett hivatkozások (kedvencek) között nyissák meg. Az MKB Bank megtette az ilyenkor szükséges biztonsági és jogi intézkedéseket.
2018.09.25 10:50
Frissítve: 2018.09.25 10:50

Több helyen is fagy volt hajnalban

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:40

Fotó: Shutterstock/
Zabaron és Nyírlugoson is fagypont alá hűlt a levegő.
A múlt heti nyárias idő után rögtön itt a fagy – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ráadásul – mint írják – nem csak talajmenti fagy volt az országban: a Nógrád megyei Zabar település mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nyírlugoson is fagypont alá hűlt a levegő hajnalra. A keddi napra vonatkozó abszolút minimum rekordját egyébként Putnok tartja -2,2 fokkal, amit 1977-ben mértek; így új rekord nem született.
2018.09.25 10:40
Frissítve: 2018.09.25 10:46