Légszennyezés - Tömeges emberhalál, Magyarország az élbolyban

Publikálás dátuma
2017.10.12 19:20
A lengyelek már tüntettek is az életület veszélyeztető szmog miatt - Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto/AFP
Fotó: /
Csaknem 400 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban - írta az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése alapján az MTI.

A finomrészecske-szennyeződés 2014-ben 399 ezer ember haláláért volt felelős az EU-ban, ami 8 százalékos csökkenést jelent az ezt megelőző évhez képest. Ebből is látszik, hogy a levegő minősége javulóban van, de még mindig sok a teendő - közölte a koppenhágai székhelyű szervezet.

Arányaiban messze Bulgáriában regisztrálták a légszennyezettség miatti legtöbb korai halálozást, de a leginkább sújtott országok között van Lengyelország és Magyarország is. A legkevésbé érintett két állam Írország és Svédország. Az adatok az uniós tagországok többségében javultak 2013-hoz képest, romlást egyedül Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában és Svédországban mértek.

Az Európai Unió által megszabott légszennyezettségi határértékeket a huszonnyolc tagállam közül huszonkettőben átlépték - közölte a Politico brüsszeli hírportál az értékelést ismertető cikkében.

Bátor döntésekkel, illetve a tisztább közlekedésbe, energiatermelésbe és mezőgazdaságba való okos beruházásokkal egyszerre mérsékelhetnénk a légszennyezettséget és javíthatnánk az életminőségünket - hangsúlyozta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója.

Szerző
2017.10.12 19:20

Betiltották a szívószálat Dominikán

Publikálás dátuma
2018.08.15 10:10
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Az elmúlt hónapokban világszerte felgyorsult az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem, Dominika még nagyobb sebességre kapcsolt, ugyanis január 1-től megtiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószálak forgalomba hozatalát.
"Dominika a Természet Szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet"
- mondta Roosevelt Skerrit miniszterelnök.
Az elmúlt években a világ több országában különadót, termékdíjat kezdtek kivetni, például a nejlonzacskókra. Egy tanulmány szerint Nagy-Britanniában a 2015-ben bevezetett adó hatására jelentősen csökkent a tengerpartokon felhalmozódó nejlonzacskók mennyisége. 
Dominika drasztikusabb lépést tett. Azt ugyan, hogy pontosan milyen termékek forgalmazását tiltják meg 2019. január 1-vel, még nem véglegesítették, de szívószálat, műanyag tányért és evőeszközt, polisztirol poharat és ételtárolót nem lehet többet kapni a karibi országban.
A dominikai kormány döntését befolyásolta, hogy még mindig érezhető a 2017-es Maria hurrikán pusztításának hatása. A térségben egyre gyakoribb és erősebb hurrikánok kialakulásához hozzájárul a globális felmelegedés is. Annak egyik oka pedig a környezetszennyezés - írta a CNN alapján a 444.hu.
2018.08.15 10:10
Frissítve: 2018.08.15 10:10

A nemdohányzók is napi három cigarettát "szívnak" a nagyvárosokban

Publikálás dátuma
2018.08.14 13:25
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el - figyelmeztetett az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.
A légszennyezés egészségügyi hatásait vizsgálta az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség  nyáron a leglátogatottabb Európai városokban - írta a Greenfo. 
A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék koncentrációja alapján.
Ennek alapján Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.
"A szakemberek azt javasolják, szennyezett levegőn ne végezzünk fizikai tevékenységét, és ne is együnk a szabadban. A nyári városlátogatások viszont éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről, így a turisták, a gyerekek is, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő” – jelentette ki Jens Müller, a szövetség levegőminőségi és dízel koordinátora.
„Budapesten sem jobb a helyzet: az ide látogatók, ahogy az itt élők is napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be”
– mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
Mint mondta, a helyzet javításához elsősorban lakossági összefogásra van szükség, hiszen kutatás szerint minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb ott a környezet állapota. 
"Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni.”
A portál szerint a civil szervezetek mérései alapján a helyzet valószínűleg rosszabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.
2018.08.14 13:25