Eljárnak a kezek - Brutális pedagógia

Publikálás dátuma
2017.10.13 07:09
Hetes település határában - Forrás: Google Street View
Fotó: /
 A sajtót is beengedik?! – nézett körül a Kaposvári Törvényszék aulájában az alacsony termetű, kopott bőrdzsekis vádlott, aki láthatóan nem örült a médiaérdeklődésnek. A Somogy megyei Hetes Somssich Imre iskolájának napközis tanítója, egyben helyettesítő tornatanára ellen egyebek mellett többrendbeli bántalmazás, védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt emelt vádat a megyei főügyészség.

Gyula bácsi – ahogy a gyerekek hívták – az iskolai fegyelmezéshez brutális módszereket választott a vádirat szerint: pofon, nyakas járt az órai beszélgetés, a folyosói hangoskodás, vagy épp egy el nem készült lecke miatt. De ütötte a gyerekek fejét osztálynaplóval, munkafüzettel, olykor a lábukra taposott. Sokszor a diákok szeme előtt, máskor viszont a tanáriba vagy a tornaterembe rángatta a megregulázni kívánt delikvenst – az egyik ilyen alkalommal egy negyedikes fiúra például olyat vágott egy csővel, hogy vesetájékon bekékült a háta. A tanúként kihallgatott gyerekek szerint nemcsak az iskolában, de a nyári táborok során is hamar eljárt a keze. Egy hetedikes fiút dohányzás miatt a nyakánál fogva szorított a falhoz, egy ötödikest – aki ráadásul sajátos nevelési igényűként járt az intézménybe – pedig egy letört ablakléc miatt szintén a nyakánál fogva az ágyra lökött, majd párnát szorított az arcába. Mindezt a gyerekek szerint érezhetően alkoholos lehelettel, s zavart beszéddel. Az egyik fiú szerint például azért kapott fülest a napközis tanítótól, mert az azt hitte, ő csente el a vodkáját.

Akadt olyan ötödikes is, akit a tanári szoba szekrénysorára „kent fel” Gyula bácsi, aki az egyik kolléganője szerint remek ember, s kiváló pedagógus. Ugyanez a tanárnő teljesen természetesen jegyezte meg: mutasson már valaki olyan pedagógust, aki nem ütött még meg gyereket. Való igaz, korábban az iskola igazgatójának is eljárt a keze: egy iskolai sorakozó alkalmával zavart le akkorát az egyik fiúnak, hogy szüleinek fejfájás miatt haza kellett vinniük. S ugyanő nehezményezte, hogy belső információk alapján indult rendőrségi eljárás a kolléga ellen, hiszen ez rossz fényt vet az iskolára, el fogják vinni a gyerekeket az intézményből a szülők. Mint ahogyan azt jó néhányan amúgy meg is tették.

Mindeközben a tanári karban akadtak, akik többször is szóvá tették, megengedhetetlennek tartották agresszív kollégájuk viselkedését és fegyelmezési módszereit, véleményüket a bíróságon is vállalták, megerősítve a gyerekek által elmondottakat.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádlottal szemben, ítélet novemberben várható.

2017.10.13 07:09

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32

Idén már 8 bulizó turista halt bele, hogy kiesett mallorcai szállodája erkélyéről

Publikálás dátuma
2018.08.21 20:58
Palma de Mallorca - illusztráció
Fotó: DPA/ Hauke-Christian Dittrich
A szigetre látogató fiatal britek körében ez a leggyakoribb halálnem.
Újabb turista vesztette életét Mallorca hírhedt bulinegyedében úgy, hogy kiesett a szállodai szobája erkélyéről, írja az Euronews.
Ezúttal egy 23 éves német fiatalember zuhant le a tizenkettedik emeletről, ahol feltételezések szerint a korláton végzett húzódzkodást.
Ő idén már a nyolcadik, aki így lelte halálát a spanyol szigeten. A fiatal britek körében kifejezetten ez a leggyakoribb haláleset Mallorcán, jórészt a különböző "bátorságpróbáknak" hála. Legutóbb augusztus elején lehetett hallani egy 20 éves brit turistáról, aki miután egy mallorcai erkélyről az utcára kakált, maga is a mélybe zuhant. Ő túlélte a történteket - írja a Metro.
A hatóságok és a szállodák úgy próbálnak meg tenni a jelenség ellen, hogy az all-inclusive hotelek nem szolgálhatnak fel alkoholt mérték nélkül, az erkélymászáson kapott vendégeket megbírságolják, és a briteket csak a legalsó szinteken szállásolhatják el. Nagy-Britanniában még tájékoztató kampány is indult, hogy felhívja a figyelmet: az ivás és az erkély-mászás életveszélyes kombináció.
2018.08.21 20:58