Új tantárgy - Boldogságórákon tanítják a hálálkodást Szekszárdon

Publikálás dátuma
2017.10.13 11:53
Forrás: Facebook/Szent József Iskolaközpont
Fotó: /
Boldog Iskola a szekszárdi Szent József Iskolaközpont. A gyerekek megtanulják, hogy hálát érezzenek környezetük iránt, és hogy miként lássák a jót – tudósít a teol.hu.

A Katolikus Pedagógiai Intézményben hallottak először a Boldog Iskola programról a szekszárdi Szent József Iskolaközpont pedagógusai, amelyet megismerve úgy döntöttek, megteszik az első lépéseket, hogy Boldog Iskolává válhassanak. „Arra törekszünk, hogy a boldogságórák derűs és élménygazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai fokról fokra kibontakoztassák a derűt és életszeretetet. Gyermekeink így a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat, majd boldogságra képes emberré válhatnak” - vallja dr. Bagdy Emőke professzor, aki a program fővédnöke.

Szomorú tapasztalat ugyanis, hogy rengeteg ember, köztük nagyon sok gyermek szorong. Az iskolarendszer teljesítménykényszerén kívül a külső elvárásoknak való megfelelési vágy a felelős ezért. A Boldogságóra-program is bizonyította, hogy a boldogság tanulható, a negatív hozzáállás áthangolható.

Ez a stratégia tíz hónapon keresztül más-más boldogságfokozó technikát helyez fókuszba, ezt tanítja. Felkelti az igényt a testmozgás iránt, úgynevezett megküzdési módszerekkel erősíti a gyerekek problémamegoldó képességét. – Rájöhetnek tanulóink arra, hogy a nehézségek éppúgy az élet részei, mint a sikerek, s nem kudarcként, hanem fejlődési lehetőségként értékelik ezeket a helyzeteket. Megtapasztalják a jócselekedetek örömét, és hogy hogyan kell elköteleződni egy-egy cél mellett – állítja az iskola pedagógusa.

A keresztény nevelés már régóta fókuszába vonta a lélek, s az érzelmi intelligencia csiszolását, fejlesztését, a Szent József Iskolaközpont pedagógiai eszköztárába ezért is illeszkedik olyan kiválóan a Boldogságóra program. A 2. osztályban hittanóra keretében Nyisztorné Mihola Zsuzsanna, 5. osztályban osztályfőnöki órán Bertáné Hargitai Margaréta, 6. osztályban szintén osztályfőnöki órán Riznerné Osztafin Klaudia vezetésével induló boldogságórák mind a gyerekek, mind a szülők körében nagy sikert arattak, akik nagy kíváncsisággal és érdeklődéssel várják a következő hónapot, az új technikák elsajátítását. A szülők körében két osztályban is akkora érdeklődés kíséri a boldogság tanulásának folyamatát, hogy kérésükre a pedagógusok hamarosan a szülők számára is lehetővé teszik a program kipróbálását.

Szeptember a hála hónapja volt. Második osztályban a gyerekek hálavirágokat és egy egész kertet készítettek, melyben azt mutatták meg, hogy milyen sokféleképpen lehet kifejezni a hálát. Tanító nénijüket mélyen meghatotta, hogy a virágok készítése után a kis másodikosok milyen természetesen léptek oda egymáshoz, s fejezték ki egymás iránti hálájukat öleléssel, mosolygással. Az ötödikesek hálafilmjében az egyik tanuló egy napját kísérték végig, dokumentálták azokat a helyzeteket, melyben nehézségek, rossz élmények érték a főszereplőt, de a hála – mint a valóságban is – minden negatív érzést pozitívvá változtatott. A feladat a csapatmunka fontosságára is ráirányította a figyelmet. A hatodikosok megnézték, hogy a teremtett világban mi mindenért lehetnek hálásak, az ő hálakertjük hasonlatossá vált az Édenkerthez – írja a megyei lap.

Szerző
2017.10.13 11:53
Frissítve: 2017.10.13 12:01

Mégsem térhet vissza a műtőbe a kirúgott szívsebész

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:49

Fotó: kardio.hu/
Egyelőre nem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a betervezett műtéteket. Az egyeztetést az ügyvédek folytatják.
Székely László főorvos nem térhetett vissza a kardológiai intézet műtőjébe, mert az intézmény vezetőjével mára tervezett egyeztetése kudarcba fulladt. Erről lapunkat a főorvos tájékoztatta. A korábban azonnali hatállyal elbocsátott sebész esetében az egészségügyi kormányzat közbenjárására arról kellett volna megállapodni, hogy Székely László a felmondási ideje alatt folytathassa a betegei kezelését, illetve elvégezhesse azokat a minimálinvazív beavatkozásokat, amelyek technikáját csak ő gyakorolja az intézetben. Mint azt Székely László lapunknak elmondta, ő a találkozóra az ügyvédjével érkezett, ám a főigazgató ezt észlelve úgy nyilatkozott, mivel neki nincs ott az ügyvédje nem tud vele érdemben beszélni. Végül abban maradtak, hogy az ügyvédek találnak egy megfelelő időpontot. Székely László a múlt héten szerdán kapta meg azonnali hatályú felmondását egy korábbi esetre hivatkozva, amikor műtétjéhez idegen szakorvos segítségét kérte. Ellátatlanul maradt betegei és orvoskollégáinak nagy többsége azonnal tiltakozott elmozdítása ellen. Pénteken az egészségügyi kormányzat is közbelépett, közvetítettek a két vezető között, annak érdekében, hogy Székely László főorvos a felmondási idejét töltve már hétfőtől műthessen, ennek részleteit nem sikerült tisztázni, a mai keddi találkozón sem. A betegeknek pedig továbbra is várniuk kell.
Szerző
2018.09.25 12:49
Frissítve: 2018.09.25 12:53

Demszky azon gondolkodik, hogy ismét beszáll a politikába

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:02

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
„Függetlenként hajlandó lennék indulni” – mondta az egykori főpolgármester.
„Elárulhatom, gondolkodom, hogy ismét beszállok a politikába. A pártok nem érdekelnek, de függetlenként hajlandó lennék indulni”
– mondta Demszky Gábor a 24.hu-nak adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy főpolgármester-jelöltként indulna-e, azt mondta: még nincs döntés.
„Ha lesz mögöttem intellektuális és tárgyi erő, indulok. És jönne velem a régi csapatom. Olyan stratégiai tervezőm volt nekem, mint Atkári János, őt biztos visszahoznám”
– fogalmazott az egykori főpolgármester.
Azt mondta, már csak azért sem demokrácia, amiben élünk, mert „az ellenzék idomult a rendszerhez, partner ahhoz, hogy demokráciát játsszunk ott, ahol nincs demokrácia”. Úgy véli, ki kellene vonulni a parlamentből és visszahozni a nyomtatott szamizdatos módszereket. Arra a felvetésre, hogy aki akar, írjon blogot, közölte:
„Az semmit nem ér. A papír, az ér el mindenkihez. Csomóan nem olvasnak netet, én hozzájuk is szólni akarok.”
Hozzátette, hogy lehetne még lakáson szabadegyetemet szervezni, „ma is működik pár, nálam Heller Ági tartott három előadást, egyet Kantról, egyet Shakespeare-ről, egyet pedig Lukács Budapesti Iskolájáról, mind nagyszerű volt”.  
2018.09.25 12:02
Frissítve: 2018.09.25 12:40