Hol fogok lakni? - Fóton a bizonytalanság az úr

Publikálás dátuma
2017.10.17 07:17
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Továbbra is otthonaik elvesztésétől félnek a bezárás előtt álló Károlyi István Gyermekközpont nyugdíjas dolgozói.

Elutasította az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága Szabó Tímea (PM) javaslatát, amelyben a hamarosan megszűnő fóti Károlyi István Gyermekközpont (egykori nevén Gyermekváros) területén élő, korábban az intézményben dolgozó nyugdíjasok helyzetének megoldásával kapcsolatban tett ajánlásokat. A PM társelnöke egyebek mellett azt szerette volna elérni, a kormány tegye lehetővé, hogy a Károlyi-kastély területén működő gyermekotthon bezárásától függetlenül a volt dolgozók jelenlegi, ugyancsak az intézmény területén található bérlakásukban élhessék le életüket. A Selmeczi Gabriella vezette, fideszes többségű Népjóléti Bizottság (6 igen, 9 nem arányban) ezt leszavazta.

A kormány idén januárban jelentette be: 2019-re minden "korszerűtlen, tömegszerű intézményt" fel akarnak számolni, ez a folyamat éri el a fóti gyermekotthont is, ami a tervek szerint 2018 közepén szűnik meg. Hiába jelezte a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány, hogy Fóton a korábbi intézményes struktúrát már rég felváltotta a "családi otthonias nevelés", állami és uniós támogatásokkal családias otthonok épültek, a kormányt, úgy tűnik, nem érdeklik a részletek.

Az otthonban gondozott, különleges bánásmódot igénylő gyerekeket más intézményekbe költöztetnék, az aktív dolgozók továbbfoglalkoztatását ígérik, ám az intézmény nyugdíjasainak helyzete továbbra is bizonytalan. Májusban mindössze egy papírt kaptak arról, hogy a gyermekközpont vagyonkezelői joga megszűnik, a továbbiakban azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Ehhez kérték a hozzájárulásukat. Mintegy hetven, 60-90 éves emberről van szó, legtöbbjük egész életében a gyermekotthonban élt és dolgozott. Lapunknak most több érintett is beszámolt arról, jövőjükkel kapcsolatban hónapok óta nem kaptak világos tájékoztatást sem az intézménytől, sem a fenntartótól. Attól félnek, hogy az utcára kerülnek.

A volt dolgozók sorsáról legutóbb Szél Bernadett (LMP) is érdeklődött, kérdéseire Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. "A vagyonkezelőnél jelenleg folyamatban van a bérleményekkel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása, elemzése. A vagyonkezelő e feladat ellátása során a jogszabályokat maradéktalanul betartva egyedi helyzeteket figyelembe véve, méltányosan jár el" - írta Rétvári. Hozzátette: a gyermekotthon bezárásáról szóló döntés nem rendelkezik arról, hogy a teljes ingatlant ki kellene üríteni, bérlőket, használókat kiköltöztetni.

Az érintettek szerint Rétvári válasza tovább növeli a bizonytalanságot. Továbbra is egyértelmű, világos tájékoztatást szeretnének kapni.

2017.10.17 07:17

Búcsúzik a nyár: tízfokos lehűlést hoz a hétvége

Publikálás dátuma
2018.09.21 16:43
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
A frontot viharossá fokozódó északnyugati szél és eső, zápor kísérheti. Hétfőn még erősebb hidegbetörés éri el a térségünket.
Szombaton erős hidegfront vonul át térségünk felett, és mögötte több, mint 10 fokkal hidegebb levegő éri el a Kárpát-medencét – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán késő délután, északnyugaton kezd majd szakadozni a felhőzet. Napközben többfelé várható eső, zápor, északkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati, északi szél átmenetileg sokfelé viharossá fokozódik, estére azonban mindenhol jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 14 és 20, az Alföldön még 20 és 24 fok között valószínű. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.
Vasárnap a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap, kevesebb napsütésre az északi megyékben számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megélénkül, késő délutántól megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul. Hétfőn egy másik, erősebb hidegbetörés éri el a térségünket; csapadékkal, viharos, orkánerejű széllel.  A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira. Az átvészelést ugyan némileg segítheti, hogy a múlt hét nyugodt időjárása miatt a szervezetünk feltöltődhetett, viszont az, hogy az augusztusi időjárás ilyen sokáig kitartott, azt eredményezi, hogy rendkívüli gyorsasággal, normális átmenet nélkül váltunk évszakot, ráadásul azonnal az ősz végébe érkezünk: kifejezetten novemberi időjárási körülményekkel kell szembesülnünk – mondta a Népszavának Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Biztos, hogy rengeteg ember fog tapasztalni a hidegfronttal, illetve a nagy változásokkal járó tüneteket, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.
2018.09.21 16:43
Frissítve: 2018.09.21 16:43

Már céldátuma sincs az e-jegyrendszer bevezetésének

Publikálás dátuma
2018.09.21 15:54
Így néz majd ki a jegyérvényesítés
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Tavaly a BKK még azt ígérte, hogy 2018 elejétől végre valóban elindul a RIGO.
Most már céldátuma sincs a budapesti elektronikus jegyrendszer, a RIGO bevezetésének – írja a napi.hu. A közlekedési szervezet a portált arról tájékoztatta, hogy a projekt jelentős átütemezésére és újratervezésére volt szükség, mert az eredeti szerződések megkötését követően a beruházás lényeges elemeit érintő jogszabályok is megváltoztak, melyek hatásait az eredeti konstrukció nem volt képes kezelni. Ilyen például a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény és végrehajtási rendeleteinek változása, amely alapvetően érintette a kártyakibocsátást és az ahhoz kapcsolódó regisztrációs folyamatokat. 
„A projekt ütemterve a fenti okok miatt átdolgozás alatt áll, végleges új formáját az említett szerződésmódosításokkal nyeri el, melynek része az EBRD és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása is. A rendszer üzembe helyezésének időpontját ezt követően lehet meghatározni”
– magyarázta a csúszás okát a BKK.
Jelenleg a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúra telepítése, szoftverfejlesztések, oktatások, illetve tesztelési feladatok elvégzése zajlik. Tavaly a BKK még azt ígérte, hogy egy évtizednyi vajúdás után 2018 elejétől végre valóban elindul a papír alapú jegyeket felváltó és a bliccelőket kiszűrő, modern elektromos jegy- és beléptetőrendszer (amit a rugalmas, integrált, gazdaságos és okos szavak kezdőbetűi alapján RIGO névre kereszteltek). Egy-két tesztpéldány felszerelését leszámítva azonban nyoma sincs a rendszer bevezetésének, sőt – mint nemrég megírtuk – információink szerint tovább csúszik a 2004 óta húzódó vállalkozás (akkor még 2006-os céldátumot mondtak). Bár az Index és a Zoom is arról írt, hogy „csak” egy évvel halasztják a projekt indítását, volt olyan forrásunk, aki belső, hivatalos iratokon 2020-as céldátumot látott. Informátoraink azzal kapcsolatban is szkeptikusak voltak, hogy egyáltalán működhet-e a rendkívül bonyolultra és nehézkesre tervezett rendszer, sokak szerint ugyanis a RIGO problémái a nem átgondolt tervezésből adódtak.      
2018.09.21 15:54