EU-csúcs - Orbán több tiszteletet kér

Publikálás dátuma
2017.10.20 17:19
FOTÓ: EMMANUEL DUNAND / AFP
Fotó: /
Nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását azzal a jelentéssel, amelyet a képviselő-testület belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) fogadott el az uniós menekültügyi eljárásokat szabályozó dublini rendszer reformjáról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

"Nem kevesebb van a puskacsőben, mint az a golyóbis, amely szerint ezentúl létrejönne Európában egy állandó, kötelező és felső határ nélküli szétosztási mechanizmus, vagyis egy kötelező betelepítési kvóta" - nyilatkozott Orbán Viktor a közmédiának.

A jelentés nem a mostani helyzet kezeléséről, hanem a jövőről szól, és negligálja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között, továbbá el is venne jogköröket a tagállamoktól - tette hozzá.
"Igaz, hogy kötésig állunk a küzdelemben, hogy megvédjük nemzeti szuverenitásunknak ezt a szeletét, de eddig ez sikerült, hiszen ez idáig a mi döntésünk volt, hogy ki tartózkodhat Magyarország területén, azonban az Európai Parlament most minden korábbinál erősebb támadást indított a szuverenitásunk ellen" - fogalmazott a kormányfő.

Kijelentette, jól jönne ilyenkor a nemzeti egység, de ez nincs meg, mert az "ellenzéki pártok Brüsszelnek a kötelező kvótára épülő bevándorláspolitikáját támogatják".

Orbán Viktor felháborítónak nevezte, hogy a kérdéses javaslat kidolgozásában is vett részt magyar ellenzéki politikus, és hangsúlyozta, hogy "kevés alávalóbb dolgot" ismer annál, mint ha valaki a "magyar nemzeti érdekekkel szemben dolgozik Brüsszelben menekültügyben".

"Amíg ez a kormány van, és ennek a kormánynak az élén én állok, addig semmilyen betelepítés meg kvóta nem lesz Magyarországon" - szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy kemény és elhúzódó vitákra kell számítani, ezért "jól fel kell kötni a nadrágot".

Orbán Viktor beszélt a "példa nélküli" szerdai esti munkavacsoráról is, amelyre Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - kormányfőit.

Mint mondta, bizonyos ügyekben "aggasztó, szinte reménytelen" az álláspontok különbözősége a két oldal között, és nem is annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbségekről van szó, ahogyan Európa jelenét és jövőjét, például a migráció kérdését látják.

"Mindennek ellenére a találkozó eredményes volt, hiszen számos félreértést tisztáztunk, el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint van esély az együttműködés javulására a felek között. Továbbá kijelentette: fel kell ismerni, hogy ma Közép-Európa a legsikeresebb térsége az EU-nak.

Orbán Viktor végezetül azon véleményének is hangot adott, hogy fontos lenne felgyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, hogy a két ország, de különösen az utóbbi minél hamarabb tagja lehessen az Európai Uniónak.
Ez stabilizálná az EU helyzetét a balkáni régióban - tette hozzá a kormányfő.

Emellett közölte, az állam- és kormányfők ülésén a török helyzet is napirendre került, és hangsúlyozta: "a Balkán nélkül nem lehet értelmezni Törökországot".

Szerző
2017.10.20 17:19
Frissítve: 2017.10.20 18:24

Nem lesz könnyű közlekedni augusztus 20-án - Mutatjuk a lezárásokat!

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:49

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az augusztus 20-i rendezvények miatt Budapest több kerületében forgalomkorlátozásokra kell készülni a hosszú hétvégén és a közösségi közlekedés menetrendje is változik - közölte a rendőrség és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében az áll: kedd reggel 6 óráig lezárják a Lánchíd utcát és az Ybl Miklós teret. Hétfő este 6 óráig lezárják a Szent Gellért rakpart két forgalmi sávját is a Hegyalja úttól a Rudas fürdő végéig. Kedd hajnalig lezárják a Clark Ádám teret, a Fő utcát a Halász utcától a Clark Ádám térig, a Lánchidat (a gépjárműforgalom elől), az Alagutat, valamint az Alagút utcát az Attila úttól az Alagútig. Emellett a Lánchíd északi járdáját a gyalogosforgalom elől is lezárják szombat hajnaltól kedd hajnalig. A teljes forgalom elől augusztus 20-án 17-től 23 óráig lesz lezárva a Lánchíd. Vasárnap reggeltől hétfő hajnalig nem lehet közlekedni a Szent Gellért rakparton a Rudas fürdőtől az Erzsébet hídig. Vasárnap délután 2 órától hétfőn hajnali 1 óráig lezárják a Szent Gellért rakpart, a Budai alsó rakpart, a Krisztina körút, az Attila út, a Hegyalja út, a Naphegy utca, a Kereszt utca, a Kossuth Lajos utca, a Szabad sajtó út és a Március 15. tér egyes szakaszait. Augusztus 20-án, hétfőn reggeltől kedd hajnalig lezárják továbbá a budai alsó rakpart és pesti alsó rakpart egyes szakaszait. Szintén hétfőn este 7 órától várhatóan 22.30-ig a Margit híd (gyalogos forgalomtól függően) - Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Vámház körút - Szabadság híd - Szent Gellért tér - Kelenhegyi út - Szirtes utca - Sánc utca - BAH-csomópont - Alkotás utca - Széll Kálmán tér - Margit körút - Tölgyfa utca - Margit híd által határolt területet is lezárják.
A rendőrség honlapján talál bővebb információt az ország más városaiban várható lezárásokról.
Változik a közösségi közlekedés menetrendje is Budapesten az ünnepségek miatt. A BKK közleményében tudatta: szombaton a Lánchíd, az Alagút, valamint a Szent Gellért rakpart Hegyalja út és Rudas Gyógyfürdő közötti lezárása miatt kedd hajnalig a budavári buszjáratok csak Budán közlekednek, a 105-ös és 990-es járatok pedig az Erzsébet hídon át haladva. Vasárnaptól amellett, hogy teljes vonalán közlekedik a 17-es villamos, a nagykörúti villamosok pedig ismét használják a Széll Kálmán téri végállomást, több korlátozás lép életbe. Rövidített útvonalon jár a 2-es villamos, először két szakaszra osztva, majd rövidített útvonalon jár a 19-es, illetve a 41-es villamos. Szintén két szakaszra osztva közlekedik az 5-ös és 8E, a 105-ös, a 110-es és 112-es busz, illetve a Szabadság hídra terelve szállít utasokat a 7-es és a 133E busz, a 907-es, a 908-as és a 956-os éjszakai járat. Augusztus 20-án napközben a korábban már lezárt Várkert rakpart, Lánchíd, Alagút és Kossuth Lajos tér mellett lezárják a pesti rakpartokat is. Emiatt a 2-es villamos újra rövidített útvonalon jár, a 19-es két szakaszra osztva, a 41-es a Krisztina körútra terelve közlekedik, emellett a 9-es busz nem áll meg a Szent István-bazilikánál, a 15-ös és 115-ös, illetve a 105-ös busz pedig módosított útvonalon viszi az utasokat. Az augusztus 20-i tűzijáték miatt először a Lánchidat, majd este 7 órától a Margit hidat és az Erzsébet hidat is lezárják a gyalogos forgalom elől. A Duna-part eléréséhez a BKK a sűrűbben közlekedő metrókat ajánlja. Az 5-ös és 8E, a 9-es, a 105-ös, a 110-es és 112-es buszjárat két szakaszra osztva, a 7-es és a 133E, a 9-es és a 91-es buszcsalád járatai terelve járnak, míg a 11-es, a 26-os, a 109-es és a 178-as buszok az eredetinél rövidebb útvonalon közlekednek.
2018.08.18 09:49
Frissítve: 2018.08.18 10:11

Báb-Lázár

Lázár látta a példákat, és elvonult magától. Legalábbis a látszat ez volt.
Orbán bábjaival foglalkoztam egy héttel ezelőtt ezeken a hasábokon, arra tettem kísérletet, hogy bemutassam: a miniszterelnök mindenre és mindenhez megtalálja a megfelelő szereplőt; választ magának dúvadot, intelligens ábrázatút, olyat is, aki hajlandó magából hülyét csinálni. Mindenki teszi a dolgát, játssza – az egyébként testhez álló - szerepét. (Csak egy kis kitérő: még sosem jutott eszembe, hogy annak idején Kosztolányi Dénes, vagy mostanság Németh Szilárd szerepeltetése rendezői tévedés lenne.)
Bevallhatom: amikor ezekről a figurákról írtam, sorra jelentek meg előttem az Orbán által használt politikusok, Szijjártótól Gulyás Gergelyen át Novák Katalinig. Odaképzeltem őket a mondataim, a jelzőim mögé, és megerősítve éreztem magam. És csak most, az azóta történtek ismeretében döbbenek rá: egyáltalán nem jutott eszembe Lázár János. Valószínűleg azért nem, mert őt – minden általam vélt hibájával együtt – autonóm személyiségnek gondoltam, olyannak, akivel még Orbánnak is birkóznia kell. Ez a szemünk előtt zajló birok – amely olykor Rogán Antallal, máskor Tarlós Istvánnal szemben mutatkozott meg – nem törte szét Lázár személyiségét, úgy tűnt, megőrizte szuverenitását; bukása is nagyjából ebből következett. No meg abból is, hogy a hódmezővásárhelyi politikust gyakran emlegették Orbán utódaként, de nem mint akit maga az „Elnök” nevel ki, hanem mint aki majd képes lesz megtörni az orbáni hegemóniát, és átvenni a hatalmat. 
Ma már láthatjuk: butaság volt erre gondolni. Nem sokan jelentkeztek be eddig Orbán-utódul vagy a trónfosztást elősegítőül, de akik ezt tették, mind megkapták a maguk – lássuk be, Orbán Viktor logikáját követő – büntetését. Áder János – akkori hírek szerint igen gyér nyelvtudással – Brüsszelbe lett száműzve, hogy később átvegye a schmittpáli örökséget; tudjuk, hogy ez mit jelent. A tervezett puccsban felbukkanó társa, Schmidt Mária is talonba került, hogy aztán az Elnök leghűségesebb szolgálójaként bukkanjon fel újra.
Lázár látta ezeket a példákat, és elvonult magától. Legalábbis a látszat mindenképpen ez volt. A parlament utolsó sorába ült – nem foglalt el két széket, mint elődje, Rapcsák András, de jelképesen ezt üzente. Márpedig Orbán nem csupán a vele szemben alternatívaként felbukkanó embereket nem szereti, az ilyen üzeneteket sem. És hozzányúlt ahhoz a fegyverhez, amelyhez nála jobban senki nem ért. A megalázás fegyveréhez. Dohányzás elleni biztossá nevezte ki. Vagyis elindította a kálvária útján, be kell járnia az összes stációt, hogy visszataláljon az Úrhoz. Hogy megtanulja, ki az úr a háznál. Néhány hónapja még ő volt Orbán után az első. Most kinevezték őt az Orbán utáni utolsónak. Hogy a feladata pontosan mi lesz, teljesen mindegy. Mindenki tudja, hogy korábban pont az ellenkező szerepet vitte; a dohánylobbi erősítésén, egy új lobbi kialakításán fáradozott. 
Hogy most min fáradozik, nem tudom. Nem tudom, miért vállalta el ezt a szerepet, mitől bábosodott el ő is. Lehet, hogy mégsem olyan jó ott hátul, az utolsó sorban.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:54