Október 23. - Lemondták az ellenzéki tüntetést

Publikálás dátuma
2017.10.22 18:57
A tavalyi október 23-i tüntetés a Blahán FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A várható időjárási körülmények, a piros riasztás miatt elmarad a Közös Ország Mozgalom által 2017. október 23-án délutánra, a Kossuth térre szervezett tüntetés - jelentették be a Facebookon.

Mint írják: a Közös Ország Mozgalom az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy közös színpadra állítsa a demokratikus ellenzéki pártok és a rendszerkritikus civil ellenzék képviselőit, folytatva ezzel az igazságos választásitörvény-javaslat nyolcpárti elkészítésével megkezdett munkát a változásért, egy igazságos és közös Magyarországért. Nem adtuk fel akkor sem, amikor egyes pártok politikai okokból nem vállalták fel a közös jelenlétet, mindent megtettünk, hogy továbbvigyük a civilekkel közösen a tüntetést, ismertessük a magyar társadalom követeléseit, kijelöljünk egy olyan utat, ami a jelenlegi igazságtalan rendszer 2018-as megszüntetéséhez vezet.

Az időjárás olyan külső körülmény, amivel bár számolhatunk, de nem változtathatjuk meg. A mai napon az OMSZ piros riasztást adott ki a rendezvény idejére, ami azt jelenti, hogy a résztvevők testi épségét kockáztatnánk a tüntetés megtartásával, amit semmiképpen sem vállalhatunk fel, ezért a résztvevőkkel egyeztetve a rendezvény törlése mellett döntöttünk. Az október 23-i tüntetés elmarad, de a céljaiért tovább küzdünk. A jövő héten tájékoztatást fogunk adni arról, hogy milyen keretek között folytatjuk a munkát a változásért és igazságosságért 2018-ban - írták a közösségi oldalon.

Molnár sajnálta, hogy nem jött össze
Molnár Gyula, az MSZP elnöke lapunknak sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a KOM által meghirdetett megemlékezésen nem tudták együtt demonstrálni elkötelezettségüket a választókért. Ugyanakkor – tette hozzá – az MSZP továbbra is azon dolgozik, hogy fel tudják mutatni a szükséges egységet ahhoz, hogy a kormányváltást akaró, ma kiábrándult tömeg bizalmát vissza- és megszerezve a legjobb esélyekkel induljanak a választásokon. 

Már egy hete megbukott

A közös ellenzéki tüntetés szimbolikája már egy hete megbukott, amikor az LMP bejelentette a távolmaradását, így megbicsaklott a Momentum Mozgalom "csak, ha mindenki" stratégiája is. Végül Gulyás Márton és csapata úgy döntött: a KOM színpada, az Agora a fővárosi Kossuth térnél nem összellenzéki pártrendezvénynek ad majd helyszínt, hanem civil demonstrációt tartanak, amelyhez pártok és szimpatizánsaik csatlakozását is várják – nézőként.

Ezután vetődött fel, hogy mivel késve készült el a KOM "konyhájában" kifőzött, nyolc párt által fölvállalt közös választási reformjavaslat, Gulyásék az október 23-i elfogadási határidőt is kitolnák, s mégsem hirdetnek majd polgári engedetlenségi akciót a forradalom ünnepén. Ehelyett a hétfői demonstráció az úgynevezett "Igazságos hatalomgyakorlás" projektjük beharangozója lett volna, erről azonban Gulyás Márton nem árult el részleteket.

A közös tüntetés megbicsaklása után a terv az volt, hogy az LMP külön ünnepel Debrecenben, a Momentum a fővárosban, míg a baloldali pártok két helyen is, ám jóval szerényebb tervek alapján mutatják ki egységüket a nemzeti ünnepen – a budapesti MSZP szervezésében délelőtt, majd pedig Nagy Imre szobránál, délután pártelnökök koszorúznak közösen. A Kettős Mérce blog ma indult portálja, a merce.hu viszont úgy tudja, hogy a Közös Ország Mozgalmon kívül mások is tervezik a rendezvényük lemondását a piros riasztás miatt.

Riasztást adtak ki özönvízszerű eső miatt
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a  várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki. Veszélyjelzésükben azt írták: délutántól hétfő estig az országban nagy területen jelentős, az ország északnyugati, illetve délkeleti területeit leszámítva 30-80 milliméter eső valószínű. Emiatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, míg Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Hétfőn országszerte tartós esőre figyelmeztetnek, első, másodfokú, míg a középső területeken (köztük a fővárosban) már harmadfokú figyelmeztetésekkel. Elsősorban a Dunántúlon éjféltől hétfő éjfélig helyenként viharos széllökések is lehetnek. A hétfő déli, kora délutáni órákban 75-85 kilométer/óra körüli széllökésekre is számítani lehet.


Programok sora

– 9 órakor a fővárosban a Nagy Imre emlékháznál (Budapest, II. Orsó u. 43.) a demokratikus ellenzéki pártok képviselői közösen koszorút helyeznek el

– 16 órakor a Vértanúk terén a demokratikus ellenzéki pártok vezetői koszorút helyeznek el Nagy Imre szobránál

– 16:30-18:15 Az LMP "Mondjunk igent Magyarország függetlenségére!" Debrecenben tartja ünnepi megemlékezését

– 18 órakor volt rádiósok helyeznek el egy-egy szál virágot a volt Magyar Rádió Bródy Sándor u. 5-7. szám alatti épületének bejáratánál a hajdani Rádió emlékére

– 18:30-20:30 között a Momentum Mozgalom "Magyarország felébred" címmel rendez demonstrációt a Szabadság téren

Állami rendezvények

– 08.00 – Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren Áder János köztársasági elnök engedélymegadásával, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében

– 15.00 – Ünnepség a Terror Háza Múzeum előtt, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök

– 17.00-23.00 – Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban, fellép a New Level Empire, a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island és az Irie Maffia

Szerző
2017.10.22 18:57

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02